Malanca de partid

Şeful statului s-a lansat într-un atac la adresa premierului Victor Ponta, pe care l-a acuzat de corupţie. „Victor Ponta este un prim-ministru corupt profund, care încearcă să îşi ascundă hoţia sub acte normative. A încercat să facă să dispară pur şi simplu 380 de milioane de dolari pe care ni-i datora Rompetrol, ascunzîndu-se sub o lege care a fost declarată, din păcate pentru el, neconstituţională”, a spus şeful statului. El a continuat: „Victor Ponta este corupt pentru că a încercat să îşi ascundă sub o lege aranjamentele pentru Roşia Montană în loc să fi parcurs circuitul normal, prin care Guvernul îşi asumă atribuţiunile constituţionale pe care le are”. Potrivit şefului statului, premierul este corupt pentru că „a luat 2.800 de hectare pămînt de la Academia Agricolă şi le-a transferat la Consiliul Judeţean Brăila”. „Băieţii au şi început să facă o licitaţie şi cînd au aflat că mă interesez ce se întîmplă cu terenurile de acolo (…) au renunţat şi spun că timp de un an dau înapoi la Academia Siseşti teren, pînă îmi termin eu mandatul”, a mai comentat şeful statului. Preşedintele l-a mai acuzat pe Victor Ponta că „este profund corupt” pentru că îl sprijină şi îi facilitează lui Sebastian Ghiţă, patronul România TV, foarte multe contracte. „Protejatul lui este principalul jucător în instituţiile guvernamentale cînd este vorba de proiecte IT, oricît şi-ar ascunde el firmele, că le-a mutat prin Cipru”,a mai spus şeful statului. Potrivit preşedintelui Băsescu, „este prima dată cînd avem un premier care are o cadenţă atît de ridicată a actelor de corupţie pe care încearcă să le ascundă sub acte normative care să îl scape de responsabilitate”. Şeful statului a apreciat că acest lucru „nu va merge foarte mult”. „Da, este corupt”, a mai spus Băsescu despre premierul Ponta, precizînd că dovezile sînt chiar actele normative pe care preşedintele PSD „le-a făcut la presiunea baronetului lui”. Întrebat dacă a sesizat Parchetul cu privire la aceste acte de corupţie, preşedintele a spus: „Deocamdată sînt acte normative. Cînd o să-i vină timpul. L-am sesizat la fel cum a sesizat şi el cu fiica mea”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a ironizat mitingul democrat-liberalilor care a avut loc în faţa Palatului Administrativ din Suceava, în semn de protest faţă de refuzul actualei puteri USL de a aproba amendamentele depuse de parlamentarii PDL de Suceava la legea bugetului de stat pentru anul 2014. Cătălin Nechifor a declarat că atunci cînd a auzit gălăgia făcută de cei aproximativ 200 de membri ai PDL a crezut că în faţa Palatului Administrativ din Suceava au venit urătorii. „Am văzut că au început să vină cetele de mascaţi. Am crezut că a venit Malanca în faţa Prefecturii. Nu ştiam ce se întîmplă. La un moment dat am auzit gălăgie, fluiere, şi am spus că sînt mascaţii de sărbători. M-am uitat şi nu erau mascaţi. Erau pedelişti veniţi în faţa Palatului Administrativ. Şi pentru că nu am putut să le dau nimic joi, pentru acel gest de a ne face urări vreau să vă dau acum cîteva informaţii”, a spus Nechifor. Mai mult, el a spus că atunci cînd s-a uitat pe geam a văzut mai mulţi papagali, şi nu doar doi, precum şi un bîtlan înalt. Şeful administraţiei judeţene a făcut referire la faptul că deputatul PDL de Suceava, Ioan Balan, a adus la miting o colivie în care se aflau doi papagali, unul roşu şi unul galben, cele două culori ale PSD, respectiv PNL. Cătălin Nechifor a subliniat că cei care au protestat în faţa Palatului Administrativ nu au înţeles faptul că pe vremea cînd PDL guverna România şi judeţul Suceava, mitingurile de protest erau mult mai bine organizate şi mult mai ample. „Ei nu au înţeles că pe vremea PDL românii ieşeau în stradă fără să aibă în spate o implicare politică. Ieşeau pur şi simplu din ură faţă de PDL. Şi chiar dacă acum traversăm o perioadă dificilă, şi sînt convins că sînt români supăraţi că nu am reuşit să facem tot ceea ce am promis, să nu uităm că sîntem pe un calendar guvernamental de patru ani, iar obiectivele sînt asumate pas cu pas. Şi sînt convins că mare parte din ceea ce am spus anul trecut se va şi întîmpla”, a afirmat Nechifor, el amintind că actualul Guvern USL a reuşit deja să dea înapoi românilor salariile şi pensiile tăiate de fosta putere PDL, iar de la 1 ianuarie 2014 pensiile vor creşte cu 3,7%, iar salariul minim pe economie va creşte la suma de 900 de lei pînă în iulie 2014.

Peste 5.000 de copii suceveni au primit cadouri de la Moş Nicolae, cu sprijinul preşedintelui Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL, deputatul Ioan Balan. Copiii din zona centrală a Sucevei au participat la un spectacol de colinde organizat în parcul din apropierea sediului PDL Suceava, de pe Aleea Trandafirilor, pe scenă urcînd grupe de preşcolari de la 15 grădiniţe sucevene, susţinuţi şi aplaudaţi din public de părinţi şi bunici, precum şi artişti populari din mai multe zone ale judeţului şi corul Seminarului Teologic din Suceava. Moş Nicolae, ajutat de deputatul Ioan Balan, le-a oferit cadouri constînd în dulciuri, fructe şi sucuri, atît copiilor care au colindat, cît şi tuturor micuţilor care au venit la acest eveniment. În ceea ce-l priveşte pe deputatul Ioan Balan, acesta s-a declarat încîntat de numărul mare de copii care a venit la prima acţiune de acest fel pe care el a organizat-o în zona centrală a municipiului Suceava. „Este o acţiune de Moş Nicolae, pentru cei mici, şi îi vedeţi că sînt în număr foarte mare aici. Avem aproximativ 1.000 de copiii din grădiniţele din Suceava care au venit, ceea ce este un lucru extrem de important şi mă bucură foarte tare. Copiii au pregătit şi un program de colinde, părinţii şi bunicii sînt foarte bucuroşi, iar noi îi aplaudăm cu toţii, le oferim un cadou şi pînă la urmă ne bucurăm şi noi alături de ei. Şi ce bucurie mai mare îţi trebuie, cînd îi vezi pe copii atît de bucuroşi? Şi vreau să precizez că această acţiune se înscrie într-un şir lung de acţiuni pe care noi le-am făcut mereu în preajma sărbătorilor de iarnă, şi în mod special în cartierul Burdujeni, acolo unde de şase ani pregătim cadouri pentru cei mici”, a spus Ioan Balan. După spectacolul oferit de copiii de la grădiniţele sucevene, pe scenă, în faţa sucevenilor care au ţinut să fie prezenţi la evenimentul organizat de Ioan Balan, a venit interpretul Raoul, care a susţinut un spectacol extraordinar de colinde. Raoul a ţinut să-i mulţumit deputatului Ioan Balan pentru invitaţia pe care i-a făcut-o de a fi prezent în faţa publicului din Suceava.

 

Scena 1

 

(Costică îl priveşte pe crîşmar citind din ziar şi nu se mai rabdă să intre în vorbă cu el.)

Costică: Ce tot citeşti şi tot te cruceşti?

Crîşmarul: Tu n-ai altă treabă? Ia vezi de gospodărie.

Costică: Care gospodărie?

Crîşmarul: N-ai nişte papagali de hrănit?

Costică: Nu mai am amendamente să le dau.

Crîşmarul: Înhamă caii şi du-te la PDL.

Costică: Crezi că mai au?

Crîşmarul: De ce să nu aibă?

Costică: Şi dacă au, îmi dau mie amendamente degeaba?

Crîşmarul: Decît să se strice, eu cred că ţi le dau ţie.

Costică: Şi ce mă fac cu papagalu cel galben?

Crîşmarul: Ce-i cu el?

Costică: Face diaree de la amendamente.

Crîşmarul: Fă-i nişte răbdări prăjite.

Costică: De unde le scot?

Crîşmarul: Vezi pe la Ponta, că el le distribuie.

Costică: Şi dacă el vrea de la Antonescu?

Crîşmarul: Du-te la Antonescu, da mai pe-nserat.

Costică: Şi dacă Antonescu nu are?

Crîşmarul: Descurcă-te şi nu mă mai enerva!

Costică: La Băsescu nu pot să merg?

Crîşmarul: Mergi la Băsescu, da nu-i spune de papagali.

Costică: Şi pentru cine să cer?

Crîşmarul: Pentru poporu român. Şi dacă nu-ţi dă, pentru fiică-sa.

Costică: Care din ele?

Crîşmarul: Asta cu agricultura.

Costică: Şi ce-i spun?

Crîşmarul: Spune-i că Ponta te-o refuzat.

Costică: Ce-i mai spun, dacă tot mă refuză Băsescu?

Crîşmarul: Spune-i ce ştii despre Ponta.

Costică: Ce să ştiu eu despre Ponta?

Crîşmarul: Spune-i că ai găsit corupţia lui.

Costică: Unde să spun că am găsit-o?

Crîşmarul: Sub actele normative.

Costică: Ştii tu asta? Eşti sigur?

Crîşmarul: Tu iarăşi mă enervezi. N-ai fost pe drum astăzi?

Costică: Am fost.

Crîşmarul: Şi cînd trecea o maşină, a ce mirosea?

Costică: A benzină.

Crîşmarul: Şi benzina de unde-i?

Costică: De unde-i?

Crîşmarul: De la Rompetrol. Iarăşi mă enervezi.

Costică: Şi ce-i cu asta, mă rog?

Crîşmarul: Asta-i corupţia. Rompetrol.

Costică: Ascunde benzină sub actele normative?

Crîşmarul: Ba bine că nu!

Costică: Cam cît?

Crîşmarul: Cam 380 de milioane de dolari.

Costică: Parcă spuneai de benzină, nu de dolari.

Crîşmarul: Tot aia. Tu spune-i să-l ameţeşti.

Costică: Şi dacă nu crede?

Crîşmarul: Dacă nu crede, spune-i de Ghiţă.

Costică: Ghiţă a lu Băbălău?

Crîşmarul: Nu, bă. Ghiţă de la România TV.

Costică: Şi gata, îmi dă?

Crîşmarul: Nu-ţi dă el. Îi pune pe alţii să-ţi deie.

Costică: Să iau papagalii cu mine?

Crîşmarul: Pentru ce să iei papagalii cu tine?

Costică: Să-mi ţină de urît pe drum, pînă la Cotroceni.

Crîşmarul: Ia-i cu tine, da cînd ajungi, le dai drumu să zboare.

 

Scena 2

 

(Ionică deschide uşa, se trînteşte pe laviţă şi dă cu pălăria de pămînt.)

Ionică: Ia ghici ce-am făcut.

Costică: Ce-ai făcut? Ai fost iar la protest?

Ionică: Am fost la Nechifor în audienţă.

Costică: Te-o primit, aşa nespălat şi rufos?

Ionică: Nu m-o primit, că nu era la birou.

Costică: Şi tu ce-ai făcut?

Ionică: L-am aşteptat în birou şi m-am uitat pe fereastră.

Costică: Mai bine decît nimica. Nu te-ai plictisit?

Ionică: Cum să mă plictisesc? Habar n-ai ce-am văzut.

Costică: Ce-ai văzut?

Ionică: O malancă.

Costică: Hodoronc-tronc o malancă?

Ionică: Nu hodoronc-tronc. Mai întîi am auzit gălăgie afară.

Costică: Scanda poporu urale?

Ionică: Nu poporu scanda. Era un grup de mascaţi.

Costică: Urşi, capre, căluţi, ţigani şi soldaţi?

Ionică: Nici una, nici alta. Erau pedelişti.

Costică: Pe ce i-ai cunoscut că-s pedelişti?

Ionică: După bîtlan. Că numa ei au bîtlan.

Costică: Şi mai ce au?

Ionică: Papagali. Cam ca ăştia ai tăi.

Costică: Şi tu?

Ionică: Ce-ai cu mine? Mă faci papagal?

Costică: Nu, bă. Ce-ai făcut tu în atare situaţie de rahat?

Ionică: M-am prefăcut că-s Nechifor după perdea.

Costică: Tu ştii să vorbeşti ca Nechifor?

Ionică: N-am vorbit, bă. M-am uitat.

Costică: Şi ei credea că tu eşti Nechifor?

Ionică: Cum să nu creadă, dacă eram la fereastră?

Costică: Flutur era printre ei? Avea zurgălăi sau buhai?

Ionică: Avea în spate o implicare politică.

Costică: Amendamentele unde le-avea?

Ionică: Era rezemate de nişte copaci.

Costică: Şi ceilalţi?

Ionică: Bîtlanu era cel mai semeţ, de departe.

Costică: Va să zică urşi nu avea, capre nu avea, căluţi nu avea.

Ionică: Nu avea, că nu trebuia.

Costică: Tu ce le-ai răspuns la malancă?

Ionică: Le-am transmis să-şi vadă de treabă, să meargă şi pe la alte case.

Costică: Te-o ascultat?

Ionică: N-o avut cine, că ei ştia una şi bună. Aşa că o rămas.

Costică: Şi tu ce-ai făcut? Te-ai uitat la ei mai departe?

Ionică: Eu m-am dus să iau cadouri de la Moş Nicolae.

Costică: La cine te-ai dus?

Ionică: La Balan.

Costică: Şi ce cadou ai primit?

Ionică: Dulciuri, sucuri şi fructe.

Costică: Atîta?

Ionică: Şi pe Raoul.

Costică: Pe Raoul cum l-ai primit?

Ionică: La ureche.

Costică: Te-o desfundat la urechi?

Ionică: Mi-o cîntat două colinde despre Burdujeni.

Costică: Burdujeni cine-i?

Ionică: Un sat care votează mereu cu Balan.

Costică: Halal, bă, Ionică. Va să zică tu ţi-ai petrecut sărbătorile.

Ionică: Petrecut, petrecut.

Costică: Şi pe la noi ce mai cauţi?

Ionică: Am găsit vreo două amendamente pe jos, după malancă, şi m-am gîndit să vi le aduc.

 

Epilog

(Cr]şmarul apare pîş-pîş, uitîndu-se bănuitor împrejur).

Crîşmarul: Bine că l-ai trimis pe Costică după ţigări.

Ionică: De ce bine?

Crîşmarul: Că mă exasperează. Vrea brad.

Ionică: Ce fel de brad?

Crîşmarul: De Crăciun, de Anu Nou, naiba ştie. Vrea brad.

Ionică: Dă-i brad, dacă vrea. Şi poate vă şi căsătoriţi cu ocazia asta.

Crîşmarul: Nu-l mai iau, bă. Gata, m-am hotărît.

Ionică: Ce-o intervenit aşa grav?

Crîşmarul: Habar n-ai. Mă toacă la cap cu programu de guvernare.

Ionică: Asta nu-i rău. Poate treci şi tu de cealaltă parte.

Crîşmarul: La Ponta ăsta corupt? Niciodată!

Ionică: Şi dacă rămîi cu Băsescu ce faci? Eşti mai breaz?

Crîşmarul: Ştii ceva? Hai la mulţi ani şi mai lăsaţi-mă-n pace!

 

 

Fiţi sociabili!