Mai puţin Mani, şi mai mult Pulite

Bogăţiile subsolului, alea despre care am învăţat la şcoală că-s multe şi de calitate, nu mai sînt ale României. Gazul şi petrolul s-au dus şi a mai rămas aurul de la Roşia Montană, care nu se ştie cît timp va mai putea fi păstrat pînă cînd vor veni nişte investitori strategici de peste hotare ca să-şi bage tîrnăcoapele în el. Cărbunele a fost pus la păstrare, pe motiv că nu ar mai avea valoare energetică, aşa că nu mai cîştigăm nimic de pe urma lui. Cît priveşte uraniului, cică acesta a sărăcit atît de mult, încît nu mai merită să te apropii de el şi de aceea singura mină din ţară, cea de la Crucea, judeţul Suceava, urmează să fie închisă. Bogăţiile solului nu mai sînt nici ele ale României, în mare parte. Asta pentru că, în primul rînd, a început să plece solul cu tot cu bogăţii, acesta fiind cumpărat bucată cu bucată de străini. De păduri au început să se ocupe mai mult drujbele şi topoarele străine decît ţapinele autohtone. Aerul nici el nu mai este românesc, pentru că firmele de telefonie sînt exclusiv de peste mă
ri şi ţări. Fabrici şi uzine nu mai există, aşa că nu mai putem să ne mîndrim cu producţiile record de oţel, de cauciuc şi de beton. Întreprinderile care mai există produc sub etichetă străină. Sarmalele şi pîrjoalele nu au fost niciodată româneşti. Ţuica şi vinul îşi trag seva şi tăria alte părţi, iar mierea de albine a fost gustată înaintea dacilor de ursul din pădure şi de alte civilizaţii. 
Mai nou, conform publicaţiei Wall Street Journal, Ciadul acuză România că i-a furat steagul. De 27 de ani se tot plînge ţara africană că România are un steag identic cu al ei, iar subiectul a revenit în actualitate ca urmare a minunatelor mişcări de protest din Piaţa Victoriei, mişcări de susţinere a minunatului stat de drept, în care vedeta a fost tricolorul, cînd pictat, cînd desenat, cînd proiectat, imaginile cu tricolorul românesc făcînd înconjurul mapamondului. Asta ar mai lipsi: să rămînem şi fără steag. Totuşi, am rămîne cu ceva numai al nostru: cu minunata luptă împotriva corupţiei condusă de minunata Laura Codruţa Kovesi. Dar, din păcate, nici aceasta nu-i a noastră, fiind o copie a operaţiunii italiene „Mani Pulite”. Iar la noi e mai puţin Mani (de la money) şi mai mult Pulite (de la Pulite, ca să fiu elegant).       

 

Fiţi sociabili!