Mai mut decît atunci cînd a plecat

Pînă să-i dau cuvîntul europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan, unul dintre cei mai tupeişti politicieni români în viaţă, o să-l citez pe europarlamentarul PMP, Traian Băsescu: „După ce Vechea Europă s-a izolat de estici în Zona Euro stabilindu-şi buget separat de estici, azi, Franţa şi Germania izolează estul Uniunii Europene şi prin respingerea oricărei nominalizări de est european pentru funcţiile de conducere a Uniunii Europene. Mai mult, printre nou nominalizaţi se află mediocrităţi politice precum premierul belgian Charles Michel sau tăcutul ministru al apărării german, Ursula von der Leyen, care greu de imaginat că ar putea fi aleşi într-o ţară estică măcar şi ca primari într-o comună micuţă”. Domnul Băsescu a adăugat: „Într-un moment în care UE avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate şi politicieni care să accelereze procesele de integrare, Merkel şi Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene”.

Între doi politicieni o să strecor un civil, pe analistul Stelian Tănase, care a declarat pentru Radio Top: „Occidentul şi-a ales propria lui conducere şi a lăsat restul Europei, fostele ţări comuniste, în afara acestui nucleu dur al Uniunii Europene. Mă gîndeam că măcar Polonia, care l-a avut pe Tusk, să prindă ceva. În plus este o ţară foarte mare, în primele cinci din Europa, şi ca teritoriu, şi ca populaţie, şi ca forţă economică. Este o decizie a Uniunii Europene de a avea, în fapt, o Europă cu două viteze ca la carte”. Întrebat dacă n-ar fi fost normal ca preşedintele Klaus Iohannis să facă o conferinţă de presă în care să explice poporului ce-a făcut dumnealui la Bruxelles şi dacă a negociat ceva pentru România, domnul Tănase a declarat: „Ar fi fost normal, dar asta înseamnă că presupunerea mea e corectă: n-are nimic de spus. Deci, nu s-a întîmplat nimic acolo pentru România, nu s-a luat o decizie. Şi avea nevoie, că vine campania prezidenţială. Avea nevoie să vină să se laude cu rezultate. Dacă nu face un comunicat, nu ţine o conferinţă de presă, nu dă o declaraţie la Cotroceni, înseamnă că nu are ce să spună. A venit, s-a uitat pe-acolo, a dormit puţin, a citit ceva, a mai purtat o conversaţie, a mai mîncat un pişcot şi a venit acasă. Cam asta cred că s-a întîmplat la Bruxelles”.

Şi-acum Siegfried Mureşan. Acesta solicită Guvernului României să negocieze o funcţie de vicepreşedinte al Comisiei Europene, spunînd că România are şansa de a obţine un portofoliu foarte important în viitoarea Comisie Europeană, avînd în vedere conjunctura europeană favorabilă ţării noastre, pentru că „preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea obligaţia de a balansa acest dezechilibru geografic în interiorul Comisiei Europene, adică să acorde portofolii importante nouă, ţările din Europa de Est”. Nimic despre eşecul Europei de Est provocat şi de PPE, familie politică din care face parte şi PNL, şi nimic despre muţenia preşedintelui Klaus Iohannis. Cu tupeu, domnul Mureşan pune problema în braţele Guvernului, care va avea şanse mici de izbîndă, pentru că nu el a făcut sluj în faţa şefei Europei, Angela Merkel, ci Klaus Iohannis, care s-a întors cu tolba goală.

E puţin probabil ca România să prindă o funcţie importantă, România, şi nu vreun Dacian Cioloş, şi se pregăteşte terenul pentru a arunca vina pe Guvern. Că doar n-o fi vinovat cel care a mîncat un pişcot pe la Bruxelles, după care s-a întors acasă mai mut decît a plecat.

Fiţi sociabili!