Mahmureala (I)

Presa, dragi tovarăși – zicea regretatul-odios Nicolae Ceaușescu – trebuie să răspundă întrebărilor cetățenilor, să vină în întîmpinarea problemelor acestora!

Și ce problemă mai acută, mai arzătoare ar putea avea un bărbat, după ritualicele ghiftuiri asociate multelor sărbători ale iernii, bine stropite cu tot soiul de licori bogate în grade, decît… durerea de cap și lehamitea față de întreg Universul, specifică dimineții de după festin?

Întîi, clasicul borș. Care, zice-se din bătrîni, „spală toate relele”. Amănunt deloc anecdotic, borşul și-a cîștigat inițial o notorietate majoră tocmai datorită faptului (încă neexplicat științific) că… trezește omul din beție. Mai mult, el înlătură aproape toate simptomele intoxicației cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în acest sens. Este, de asemenea, perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronșită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.  Borșul curăță rinichii și colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon și întărește funcția organelor interne, în primul rînd ficatul și fierea. Cura de detoxifiere cu borș se ține două săptămîni, timp în care se bea cîte o cană de borș pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adăuga o jumătate de linguriță de pulbere de pelin pentru un efect diuretic maxim. Pentru trezirea din mahmureală se beau unu-doi litri de borș dintr-odată! De asemenea, se bea minimum un litru a doua zi, pentru a combate simptome specifice ca amețeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzația de vomă. Se spune și că cei care beau zilnic borș mult nu mai simt nevoia sa bea alcool. Încercați!

Acum, vom face un tour du monde, pe urma celor mai năstrușnice și ciudate remedii populare propuse de diferite culturi întru salvarea „drojditorilor” cu migrene. Eu nu pot garanta eficiența acestora, așa că acei cititori mai curajoși – ori mai disperați de ineficiența altor remedii – n-au decît să le probeze. Mongolia: doi ochi de oaie, cruzi, pisați în suc de tomate. E drept că în 2012, un studiu japonez arăta că fructoza și licopenul din suc stimulează eliminarea alcoolului din organism. Așa încît: prinde oaia și scoate-i ochii! Ungaria: excremente de vrabie dizolvate în coniac de bună calitate. Mă rog, eu unul mă abțin. Italia: se recomandă penis și testicule de taur uscate, ingrediente foarte bogate în proteine, hormoni și minerale, care permit o recuperare rapidă a celui căzut în păcatul îngurgitării bahice. Se spune că acest fortifiant ar fi preferat și chiar adorat de atleți (desigur că și de…iubitele sportivilor!). Filipine: i se dă machitorului fruntaș un pui de rață fiert în oul neeclozat. Se știe că oul e bogat în cisteină, un aminoacid care în combinație cu proteinele din puiul încă în devenire grăbește detoxifierea corpului uman. Peru: o fiertură din bucăți de pește, suc de lămîie și limes (lămîie verde), usturoi și ghimbir. O „bombă” de vitamine, proteine și alte substanțe ce ajută ficatul să metabolizeze alcoolul și să alunge mahmureala. Anglia: nimic altceva decît renumitul „English breakfast” (șuncă, omletă, cîrnați, pîine prăjită, ciuperci fripte). Un regal gastronomic! Un asemenea meniu – desigur, pentru mahmurii ce nu și-au pierdut complet pofta de mîncare, că există și această categorie – asigură un „plin” de proteine, grăsimi și alte nutriente, pentru ca asupritul nostru ficat să-și revină la normal. După care, pentru ușurarea digestiei, parcă ar merge – pușchea pe limbă! – un „15” de palincă!?

De altfel, sandviciul cu șuncă a fost desemnat de cercetătorii Universității Newcastle ca fiind cel mai potrivit pentru ziua cea grea de după un chef zdravăn: aminoacizii din șuncă acționează asupra neurotransmițătorilor afectați de alcool, ceea ce constituie un „prim-ajutor” salutar în astfel de situații.

În fine (și nu musai din patriotism local) notez o „tispy cure” cu efect garantat, folosită de muntenii din zona Brodina-Izvoarele Sucevei: merișoarele murate și zama aferentă. Micile fructe roșii înrudite cu afinele au nu doar calitatea de a te trezi din mahmureală, ci au și proprietăți antioxidante, anticancerigene și sînt de folos dovedit în special în afecțiunile aparatului urinar.

În ediția viitoare a gazetei, vom cunoaște recomandările – repetat încercate – ale scriitorului Bogdan Ulmu. Hai noroc!

Cezar STRATON

Fiţi sociabili!