Lupul bucovinean

Reporter: Mă adresez către dumneavoastră fiindcă sînteţi trăitor şi parlamentar pe meleagurile noastre care se caracterizează prin multe zone împădurite şi pline de animale sălbatice din tată-n fiu şi deci numaidecît veţi înţelege şi veţi răspunde la această întrebare de maximă actualitate politică şi socială pe care v-o adresez cu respect şi cu deosebită consideraţie jurnalistică. Ce părere actuală aveţi despre lupul dacic stilizat pregătit să bîntuie în curînd spaţiul european?

Politician: Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat în şedinţa comună, cît şi în perioada derulării efective a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, ca toate documentele pentru corespondenţa externă să fie întocmite cu logo-ul Preşedinţiei României la Consiliul UE, anume un lup dacic stilizat.

Reporter: Dumneavoastră sînteţi de acord cu această întocmeală în actele oficiale?

Politician: Ca să-l citez pe preşedintele meu de partid, domnul Dragnea, da sînt de acord cu această identitate vizuală! Şi sînt de acord ca acest lup fioros prevăzut în anexe să fie inscripţionat şi pe produsele româneşti de birotică şi papetărie, rechizite, cadouri de protocol şi orice alte materiale care vor face obiectul promovării evenimentelor la nivel parlamentar.

Reporter: Nu vă este teamă că vine DNA să vă ia, avînd în vedere că aţi pronunţat cuvintele periculoase precum produse de birotică şi papetărie, rechizite, cadouri de protocol?

Politician: Nu ne mai este nici frică, nici teamă de DNA, fiindcă îl avem pus de pază pe dulăul de la justiţie Tudorel Toader care îţi dai seama că păzeşte pînă şi Curtea de la Veneţia. Ce şanse crezi că ar avea amărîtul nostru de DNA?

Reporter: S-ar putea schimba poate, la o adică, logo-ul cu lupul dacic stilizat dacă se dovedeşte că există riscul să nu-l înţeleagă nimeni în afara românilor?

 

Politician: După părerea şefului meu de partid, domnul Dragnea, sfătuit de domnu’ Bulai, el zice că poate schimba logo-ul cu lupul dacic stilizat, pentru că există riscul să nu-l înţeleagă nimeni în afara românilor cu de exemplu Coloana lui Brâncuşi care i se pare mult mai reprezentativă decît acest lup pe care nu-l înţelegi, adică abia înţelegem noi în România, la aşa stilizat cum este că seamănă ori cu un cuţit, ori cu o flacără orizontală, numai noi, românii, înţelegem lupul, a spus Bulai, dar domnul Dragnea nu a fost de acord şi deci a rămas lupul dacic stilizat pentru totdeauna.

Reporter: Partenerii de guvernare ce-au spus văzînd lupul dacic cum se stilizează la partenerii lor?

Politician: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că el nu şi-a dat seama ce reprezintă logo-ul României sub formă de lup şi am să citez cum a zis, zicînd că realitatea este că, vă spun sincer, şi eu m-am uitat în primul rînd la simbolul de pe hîrtie şi n-am înţeles ce reprezintă. Şi acuma mi-a explicat un coleg care zice: vezi că e lupul dacic! A, da! Seamănă. Stilizat. Să ştiţi că am văzut la multe reuniuni tot felul de simboluri, care, te uitai, nu-ţi sugerau nimic, poate dacă ai o imaginaţie peste medie mai înţelegi. La unele te prinzi, la asta eu nu m-am prins. Dar poate să existe o notă explicativă undeva în mapele care le dăm: Dom’ne, să ştiţi că chestia aia care o vedeţi e lupul dacic, care… şi cu asta, basta! Am încheiat povestea.

Reporter: Iar şeful dumneavoastră de partid, domnul Dragnea, ce-a zis cînd a auzit ce-a zis partenerul lui de guvernare?

 

Politician: Ce să zică? A zis că n-ar da foarte bine ca în România, Guvernul şi Parlamentul să aibă două identităţi vizuale, că acum se poate face băşcălie de orice, dar cred că ne rămîne nouă, tuturor, şi tuturor instituţiilor sarcina să explicăm despre ce e vorba totuşi.

Reporter: Dar dumneavoastră ce ziceţi?

Politician: Eu mă abţin, nu vreau să comentez nici bine, nici rău.

Reporter: Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a zis că deci, domnul preşedinte, haideţi să fim serioşi, că cîrcotaşi găsim foarte mulţi. Despre părerea asta a domnului Iordache ce părere aveţi? 

Politician: E corect, e lupul dacic, dar semnifică formarea Statului Român, de la daci, de la lupul dacic pînă la steagul României, în tranziţie. Dar, începînd cu capul de la daci, da, din stînga, şi finalizînd coada, cu România. Şi pe stema României toate simbolurile, capetele încep de la stînga. Da, adică de la daci am ajuns la România. E o tranziţie.

Reporter: Asta-i părerea dumneavoastră sau doar cîrcotiţi?

Politician: Păi, cîrcotesc, cîrcotim ca să ne aflăm în treabă. Deci, eu  propun ca acest simbol, pe care Guvernul deja îl promovează, şi Parlamentul să fim de acord cu acest simbol. Că le explicăm mai mult, că unii înţeleg mai uşor, că alţii mai greu, dar noi nu venim în plus faţă de acest simbol decît cu dimensiunea parlamentară. Să cîrcotim pînă mîine că de ce e albastru şi nu verde!? Hai să fim serioşi!

Reporter: Dar dacă ar fi să propuneţi un animal stilizat pentru Bucovina, cum ar trebui să fie el stilizat?

Politician: Fără să-l supăr pe domnul Dragnea de la capitală, eu l-aş stiliza pentru Bucovina pe şeful meu direct de partid, domnul Stan.

Reporter: L-aţi stiliza sub formă de lup dacic sau sub formă de altă identitate vizuală?

Politician: Ca să venim în plus faţă de acest simbol european decît cu dimensiunea bucovineană, eu l-aş stiliza sub formă de jder sau de cuc şi cu asta basta! Am încheiat povestea.

Fiţi sociabili!