Lovitură la cultură

Reporter: Iată că a sosit şi vremea relaxării oficiale, care s-a publicat în Monitorul Oficial. Se prevede, între altele, redeschiderea teraselor, a muzeelor, a plajelor, a şcolilor şi a altor activităţi culturale după care au tînjit românii din cauza pandemiei. Şi asta, chiar începînd cu Ziua Copilului, care a devenit sărbătoare naţională oficială în ţara noastră.

Politician: Pot spune că este aproape o sărbătoare culturală.

Reporter: Este normal să spuneţi aşa, că doar sînteţi ditamai ministrul culturii, propus în această funcţie de domnul Gheorghe Flutur, care este un ditamai fan al culturii.

Ministrul culturii: Eşti cumva prieten cu domnul Stan?

Reporter: Am fost, ieri. Astăzi sînt prieten la toartă cu dumneavoastră. De ce mă întrebaţi insinuant dacă sînt prieten cu domnul senator Stan?

Ministrul culturii: Fiindcă Domnul Ioan Stan și compania selectă, pentru a justifica faptul că au încălcat toate protocoalele medicale în ziua de 13 martie 2020, prezentîndu-se la Spitalul Județean Suceava pentru efectuarea testului COVID, se raportează în mod penibil la situația președintelui Flutur.

Reporter: La situaţia preşedintelui Flutur în calitate de pacient sau de ditamai fan al culturii?

Ministrul culturii: Te faci că nu înţelegi sau eşti incult? Atacurile meschine la adresa președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care urmează o buclă temporală, nu au nimic de-a face cu esența spirituală, morală sau socială a Bucovinei.

Reporter: Dar cu cine sau cu ce au de-a face aceste atacuri meschine?

Ministrul culturii: Au de-a face cu omul de omenie şi de cultură Gheorghe Flutur, care s-a sacrificat pe sine pentru cultura bucovineană.

Reporter: Cum aşa ceva? Aproape că m-aţi înspăimîntat cu aceste cuvinte.

Ministrul culturii: Uite-aşa! Că dacă în Săptămîna Patimilor am fost bombardați de campanii de denigrare absolut mincinoase la adresa lui Gheorghe Flutur și a familiei sale, în preajma Înălțării Domnului şi a Zilei Copilului a continuat tirada de minciuni care, încercînd să lovească un lider politic, nu fac altceva decît să creeze victime culturale colaterale.

Reporter: Cine să creeze astfel de victime colaterale? Domnul Flutur, nu cred, fiindcă este deja vindecat de Covid. Cît despre domnul Stan, nici despre dînsul nu cred, fiindcă nici nu a fost infectat.

Ministrul culturii: Dar tu nu ştii sau te faci că nu ştii că Testul COVID a generat la Suceava un rezultat deja cunoscut în cazul domnului senator Ioan Stan, al domnului senator Virginel Iordache și mai ales al domnului deputat Ștefan Alexandru Băișanu: negativ pentru virusul pandemic și pozitiv pentru demagogie, lașitate, individualism și indiferență pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Reporter: Vă exprimaţi foarte cultural şi această exprimare culturală a dumneavoastră mă depăşeşte intelectual. Vă rog să vă coborîţi la nivelul meu de ziarist amărît şi să-mi explicaţi pe înţelesul meu ceea ce-aţi spus.

Ministrul culturii: Pe înţelesul tău vreau să spun că încercarea de a lovi în Gheorghe Flutur, la care s-au aliniat cuminți toți opozanții politici și au comandat campanii de presă pentru distrugerea imaginii acestuia, în fapt au lovit în Suceava, în Bucovina, în oameni și în medicii de la Spitalul Județean Suceava.

Reporter: Acuma ştiu ce vreţi să spuneţi. Pe vremea mea se spunea mult mai clar: dai în mine, dai în fabrici şi uzine.

Ministrul culturii: Nu era chiar o exprimare culturală. Era o exprimare muncitorească populară, dar în esenţă spunea acelaşi lucru.

Reporter: Şi vă rog să-mi mai explicaţi o treabă: de ce v-aţi luat şi de domnul Virginel Iordache, care este un mare patriot local şi naţional şi care a transmis un mesaj de Ziua Eroilor, în care a evidențiat faptul că eroii neamului trebuie să fie modele pentru toți creștinii și un ideal de demnitate?

Ministrul culturii: Nu există patriot local şi naţional mai mare ca domnul preşedinte Gheorghe Flutur!

Reporter: Şi dacă este aşa de mare patriot local şi naţional, de ce domnul preşedinte Gheorghe Flutur nu a transmis şi el un mesaj de Ziua Eroilor? Fiindcă, aşa cum sublinia domnul senator Iordache, aceste momente de comemorare au, în mod special, o dimensiune educativă atît pentru tînăra generație, cît și pentru întreaga societate românească, în ansamblul ei.

Ministrul culturii: Fiindcă domnul preşedinte Gheorghe Flutur nu se coboară la nivelul acestor pesedişti care, prin discursurile lor din ultima perioadă, au vrut divizarea bucovinenilor prin încercarea continuă și constantă de a-l decredibiliza pe omul care, de-a lungul timpului, a luptat și luptă în continuare pentru interesele Sucevei.

Reporter: Credeţi aşadar că domnul preşedinte Gheorghe Flutur este un fel de somitate culturală bucovineană şi universală persecutată?

 

Ministrul culturii: Nu este un fel de somitate, ci chiar o somitate.

Reporter: În calitate de ministru al culturii, aveţi de gînd să-l sprijiniţi pe domnul preşedinte Gheorghe Flutur, în calitate de somitate persecutată, să-şi relaxeze programele culturale, ca să atragă cît mai mulţi turişti culturali la horele culturale organizate în Bucovina?

Ministrul culturii: Cu sprijinul meu de la minister şi cu ajutorul deputatei PNL de Suceava Angelica Fădor de la Parlament vom avea ca prioritate protejarea valorilor statului de drept și, pentru perioada următoare, revenirea culturală  a României şi a Bucovinei, fiindcă electoratul așteaptă să reconstruim țara, iar reconstrucția ei nu poate fi făcută cu o opoziție distructivă şi incultă.

Fiţi sociabili!