Liviu şi Kelemen, adepţii politicii tradiţionale

Valentin Popa şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei din cauza unei decizii care era cunoscută şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a făcut-o pe-a surprinsul, şi de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a făcut-o pe-a neştiutorul şi care, cu gîndul la voturile UDMR din Parlament, s-a plasat de partea lui Kelemen Hunor

Liviu şi Kelemen, adepţii politicii tradiţionale

UDMR a luat foc în momentul în care ministrul PSD al Educaţiei, Valentin Popa, a hotărît ca elevii de etnie maghiară să înveţe limba română cu profesori de specialitate. În prealabil luase foc domnul Popa, care a participat la deschiderea anului de învăţămînt la o şcoală din judeţul Harghita şi a constatat că elevii nu ştiu o boabă româneşte.

După decizia lui Valentin Popa a intrat în scenă liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut capul rectorului universităţii sucevene: „Articolul introdus de ministrul Educaţiei în august în ordonanţa simplă şi care dă un răspuns la problemele învăţării limbii române în şcolile cu predare în limba maternă a fost un pas greşit, o greşeală uriaşă, a fost acţiunea singulară a ministrului. Nu există nici un argument profesional şi politic pentru a susţine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol şi am cerut OUG, nu trebuie să lăsăm aşa lucrurile. Ministrul, prin faptul că s-a supărat, că s-a gîndit la o soluţie neprofesională, a creat o problemă politică. O alta chestiune este legată de UMF Tîrgu Mureş, joi a apărut o HG care recunoaşte comasarea Universităţii « Petru Maior » cu UMF. Ar fi fost corect ca, pe baza parteneriatului între UDMR şi coaliţia de guvernare, să ne spună că va dura, ministrul nu ne-a consultat şi ne-a pus într-o situaţie delicată. În condiţiile cînd ministrul de două ori în trei săptămîni a făcut gesturi cu care nu am fost de acord şi nu am fost consultaţi, considerăm că acum colaborarea cu ministrul Educaţiei va fi imposibilă şi cerem şi aşteptăm o remaniere în fruntea Ministerului Educaţiei”.

A, aţi uitat cum a reacţionat liderul PSD, Liviu Dragnea, la solicitarea lui Kelemen Hunor? Vă reamintim în pagina 3.

 

Cum era de aşteptat, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu i-a ţinut partea ministrului sucevean al Educaţiei, ci i-a dat dreptate preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, că doar are nevoie de voturile UDMR: „Nu e vorba doar de UDMR, ci de toate minorităţile. Aşteptăm să vedem ce se întîmplă la Guvern. Are dreptate domnul Kelemen Hunor de această dată”.

Adică, domnul Hunor a părut luat prin surprindere de decizia domnului Popa, iar domnul Dragnea nici usturoi nu mîncase şi nici gura nu-i mirosea. Aiurea! Doi prefăcuţi. Doi foarte prefăcuţi, din moment ce ideea cu profesorii de română la clasele minorităţilor a apărut înainte ca ministrul Valentin Popa să constate că în inima României sînt copii care habar nu au limba ţării lor.

Am descoperit cît de foarte prefăcuţi sînt cei doi politicieni vineri, 12 octombrie, în timpul emisiunii de dimineaţă de la Radio Top, al cărei invitat a fost Valentin Popa: „Practic, în momentul în care s-a declanșat ideea că a trebuit să schimbăm acest articol pe 3 septembrie, de atunci am încercat să discut și să negociez. Evident, poate prorogarea sau aplicarea graduală a acelui articol. Însă, UDMR a ținut morțiș ca acest lucru să fie, evident, eliminat și – dacă ați observat – declarînd că ar trebuie remaniat ministrul. Nu s-a cerut demisia ministrului. Este o nuanță interesantă. (…) Se vedea mai degrabă că doreau să umilească ministrul, decît să facă ceva bun pentru sistem. (…) Trebuie să vă mărturisesc că nici un act normativ, nici chiar la nivel de ordin de ministru important, nu este publicat în Monitorul Oficial fără consultarea doamnei prim ministru. Iar în privința unei ordonanțe de guvern, care este semnată de doamna prim ministru, au fost nenumărate verificări și modificări ale actului normativ timp de două luni. (…) Introducerea acestui articol cu probleme nu a apărut peste noapte, nu l-am citit în ședință de Guvern și a apărut în două minute. Acest articol a fost dezbătut. (…) Am şi declarat. Doamna secretar de stat care răspunde de minorităţi şi care, evident, este foarte apropiată de UDMR a avut ştiinţă de acest articol înainte de a fi scris, de cînd l-am enunţat şi discutat cu dînsa în mod direct. (…) Nu se pune problema că a apărut din neant, nu s-a ştiut de el. Au existat şi aprobări, s-a ştiut exact de el, toate actele normative sînt verificate cu foarte mare atenţie, cel puţin de două trei ori la nivelul cabinetului primului ministru. (…) Există consultări şi cu conducerea partidului, pentru că foarte multe dintre acţiuni înseamnă asumare politică”.

Mai clar de-atîta nu se poate. Şi a mai spus ceva rectorul USV, ministru al Educaţiei pînă în urmă cu cîteva zile: „Presiunea UDMR nu a fost aşa de mare. A fost o turnură foarte interesantă. La începutul lunii septembrie, UDMR îmi mulţumea foarte clar pentru că am reuşit să rezolv o problemă constituţională legată de înfiinţarea Liceului romano-catolic din Tîrgu Mureş. (…) În baza unei alte ordonanţe de urgenţă, despre care parcă a uitat domnul Kelemen cînd a spus că ministrul nu a făcut nimic bun, au uitat şi despre cele 26 de titluri de manuale pentru prima oară apărute în limbile minorităţilor naţionale. Poţi să faci o sută de lucruri bune, e de ajuns unul să nu convină”.

Aşadar, s-a putut observa, din nou, că politica e cea mai veche meserie din lume, iar liderii PSD şi UDMR sînt adepţii politicii tradiţionale, aia cu prefăcătorie şi minciună.

Sorin AVRAM

Daca ati mai observat au mai aparut idei in presa cu care ei nu sunt de acord, fuziunea de la targu mures si de asemeni dorinta lor vesnica  de a diviza cea mai mare universitate din romania, universitatea bb, pentru a face o universitate in limba romana si una in limba maghiara.

In acest context politic orice ministru al educatie care se atinge de aceste probleme maghiare are postul amenitat, dar si de probblema sindicatelor din preuniversitar. Asa de puternice sunt sindicatele atata timp cat vrei sa ai o pace sociala. Au pretentia ca trebuie sa conduca ministerul intotdeauna. Nu poti sa promovezi nimic fara acordul lor,

Relatia a fost extrem de tensionata, pentru ca doreau inclusiv in actul de manegemnt sa fie implicati, iar pentru ei notiunea de consultare insemna aprobare. De fapt.

Pentru mine notiunea de consultare este ok te consulti ce parere aidaca ai o parere mai buna o pot implemnat dar nu poti interveni in lini amea de politica manageriala.

 

Fiţi sociabili!