Litere de aur bustul nostru are

Klaus Iohannis a fost întîmpinat la Suceava cu strada spălată, cu frunzele ruginii culese de pe jos şi cu litere de aurii pe bustul cel nou

Litere de aur bustul nostru are

Preşedintele României, Klaus Iohannis, n-a mai ajuns pe 28 octombrie la Suceava, aşa cum se ştiuse iniţial, dar a venit pe 31 octombrie şi s-a plimbat agale cu alaiul după el pe traseul Palatul Administrativ – Muzeul de Istorie – Cetatea de Scaun. Despre ce-a făcut şi ce-a zis domnul preşedinte s-a tot scris şi s-a tot vorbit la radio şi la tv, aşa că nu mai are rost să repetăm şi noi ca nişte papagali ce-a fost, pentru că aţi aflat deja.

În schimb, nu s-a prea discutat despre ce a fost înainte de venirea domnului Iohannis. Ce mai freamăt, ce mai zbucium, evident…

În primul rînd, după o lungă perioada de timp, esplanada din faţa Palatului Administrativ a văzut apă şi perie de la o maşină de salubritate.

În al doilea rînd, petele de iarbă din jurul Palatului Administrativ au văzut de aproape nişte doamne care se tot aplecau pentru a strînge frunzele ruginii căzute din copaci.

În al treilea rînd, obiectivul unui aparat de fotografiat de la Jupânu’ l-a văzut pe un om care făcea ceva la bustul lui Iancu Flondor, la poalele căruia urma ca a doua zi să depună o coroană de flori Klaus Iohannis. Omul respectiv, care nu a văzut obiectivul, era absorbit de treaba sa, care consta în pictarea inscripţiei de pe bustul lui Iancu Flondor cu auriu, după cum se poate observa în această fotografie pe care nu am trucat-o, aşa cum facem de obicei. Aşadar, la numai două zile distanţă de la dezvelirea bustului, cineva şi-a dat seama că numele lui Iancu Flondor nu este scris cu auriu. Aşa ceva era de neacceptat, pentru că ne-am fi făcut de rîs în faţa preşedintelui României, care, harnic cum îl ştim, s-ar fi apucat de treabă şi şi-ar fi murdărit impecabilul costum.

Pentru că un om care scrie istorie cu litere de aur nu s-ar fi putut abţine şi ar fi pus mîna pe penson şi pe cutia cu vopsea şi ar fi scris cu litere de aur numele artizanului unirii Bucovinei cu Ţara. Ar fi fost mai mare ruşinea pentru noi.  

Sorin AVRAM 

Fiţi sociabili!