Libertatea presei

Reporter: Mă bucur că ne revedem sănătoşi şi imunizaţi prin intermediul acestei teleconferinţe de presă şi, ştiind că sînteţi grăbit să luaţi cît mai repede taurul de coarne, am să trec direct la prima teleîntrebare, în numele cititorilor noştri. Aşadar, vă rog să detaliaţi pe înţelesul celor mai proşti dintre noi, ce-aţi vrut să spuneţi cînd aţi spus că cu toţii va trebui să muncim mult în perioada următoare, pentru a recîştiga un număr cît mai mare de turişti? Şi mai ales să ne traduceţi, tot pentru proştii de noi, ce înseamnă, citez, „să ne gîndim să ne inspirăm şi din ce fac şi alte ţări sau zone turistice afectate de criză”.

Politician: Eu nu te cunosc şi nu ştiu cine eşti şi ce hram porţi şi de asta îţi spun din prima: să nu credem că dacă ne blurăm fața și apărem pe televiziune fără curaj sau punem o sută de conturi false să-l înjure pe Flutur se va ridica Bucovina. Nici vorbă!

Reporter: Nu ştiu de ce vă adresaţi aşa de urît faţă de cititorii noştri. Este sigur că v-aţi vindecat sau numai v-aţi declarat vindecat, din raţiuni politice?

Politician: Tu habar n-ai sau faci pe prostul? Sînt sigur că ştii că mai mulți angajați ai Spitalului Județean Suceava au oferit interviuri publicațiilor locale și naționale în care au vorbit despre probleme foarte grave de la unitatea medicală. Angajații au făcut aceste afirmații uneori sub protecția anonimatului, cu imaginea și vocea distorsionate.

Reporter: La mine nu-i cazul. Dacă vreţi, iată, îmi dau masca jos de pe faţă.

Politician: Degeaba ţi-o dai jos de pe faţă. De unde ştiu eu că nu ţi-ai blurat faţa, ca să-l înjuri pe Flutur? De unde ştiu eu că nu ţi-ai pus pe faţă o sută de conturi false, să-l înjuri pe Flutur? Tu crezi că aşa se va ridica Bucovina? Nici vorbă!

Reporter: Dar cum se va ridica Bucovina, dacă trataţi aşa de urît libertatea presei de exprimare, chiar astăzi, cînd se sărbătoreşte Ziua libertăţii presei?

Politician: Bucovina se va ridica cînd veţi dispărea voi şi cei din spital, asemenea vouă, care au făcut afirmații uneori sub protecția anonimatului, cu imaginea și vocea distorsionate.

Reporter: Vreţi să spuneţi că nu-i adevărat că Mircea Macovei și fostul manager Vasile Rîmbu sînt considerați de angajații spitalului principalii vinovați pentru situația de acolo? Şi vreţi să susţineţi că nu-i adevărat că Mircea Macovei este cel care a invocat un ordin inexistent de ministru pentru a-i chema la o ședință pe medicii infectați la un loc cu cei sănătoși?

Politician: Eu atîta îţi spun, să-ţi intre bine în capul tău prost: eu deja am transmis un avertisment public angajaților care au vorbit despre probleme extrem de grave de la Spitalul Județean.

Reporter: Nu vă supăraţi că nu am fost informat. Cînd aţi transmis acest avertisment?

Politician: Avertismentul l-am transmis în ziua în care directorul medical Mircea Macovei s-a întors la serviciu. Ca să le intre bine frica în oase la angajaţii spitalului pe care eu îi finanţez din banii mei.

Reporter: Banii nu cumva provin din intermedierile despre care scriu nişte publicaţii bucovinene din imediata noastră apropiere?

Politician: Care intermediere? Dă-ţi masca jos de pe faţă, să te văd mai bine, să te ţin minte.

Reporter: Nu are rost să insistaţi. Eu mi-am dat masca jos de pe faţă încă de la începutul interviului.

Politician: Lasă că vă ştiu eu! De unde ştiu eu că nu ţi-ai pus pe faţă o sută de conturi false, să-l înjuri pe Flutur? Tu crezi că aşa se va ridica Bucovina? Nici vorbă! Acuma spune-mi despre intermediere, că nu cunosc subiectul.

Reporter: Bună dimineaţa! O informație uluitoare a ieșit ieri la iveală în cazul românilor din Suceava care au plecat la muncă, în Germania. Cică societatea care a intermediat plecarea sezonierilor în străinătate este Panap Jobs, ai cărei acționarii sînt Flutur Onofrei Viorel și Avramescu Flutur Cosmin, care cică ar fi apropiați ai familiei lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, informaţie negată vehement de Gheorghe Flutur, care a spus că va da în judecată publicaţiile care au făcut aceste conexiuni.

Politician: După cum ţi-am mai spus, eu deja am transmis un avertisment public angajaților de la spital care au vorbit despre probleme extrem de grave de la Spitalul Județean. Vrei să-ţi transmit şi ţie un avertisment?

Reporter: Din fericire, eu nu sînt angajatul dumneavoastră, aşa că degeaba îmi transmiteţi mie un avertisment. Nu mai bine aţi lămuri, pentru cititorii ziarului nostru cu ce vă mai ocupaţi în zilele astea, cînd spitalul a rămas fără conducere militară şi a încăput iarăşi pe mîinile dumneavoastră?

Politician: Ieri au decolat două curse către Baden-Baden (Germania) și Maastricht (Olanda). Astăzi vor mai decola trei curse noi, toate cu destinația Germania, iar joi este programată o altă cursă aeriană ce va duce muncitori sezonieri de la Iași spre Germania.

Reporter: Să înţeleg, aşadar, că nu iese fum fără foc? Ce legătură au aceste curse cu întrebarea pe care v-am pus-o?

Politician: După cum sigur că ştii, am avut o reuniune cu reprezentanţi ai mediului economic local, unde am spus că zonele carantinate din cauza evoluţiei COVID-19 ar trebui să beneficieze de facilităţi pe modelul zonelor defavorizate.

Reporter: Tot n-am înţeles. Iese sau nu iese fum fără foc?

Politician: Văd că n-ai înţeles avertismentul meu public. Vezi că te desfiinţez, dacă nu înţelegi ce vreau eu să spun.

Reporter: Mă iertaţi. Ce vreţi să spuneţi?

Politician: Vreau să spun şi să-ţi intre bine în cap că ieri am prezentat un decalog al priorităţilor, rezultat din necesităţile identificate de conducerea medicală militară.

Reporter: Să trăiţi, am înţeles!

Politician: Şi să-ţi mai intre bine în cap că acest decalog include salvarea de vieţi. Altfel, te alegi şi tu şi toată presa asta obraznică cu un avertisment de nu vă vedeţi. Şi dacă-l mai înjuraţi pe Flutur, mama naibii vă ia! Tu crezi că fără Flutur se va ridica Bucovina? Nici vorbă!

Fiţi sociabili!