Liberalii, vot la prezidenţiale pentru Viorica Dăncilă

Sîntem în plină campanie electorală, deci e vremea sondajelor. Practica ultimilor ani a demonstrat că rezultatele unora sînt măsluite grosolan, altele sînt un pic modificate din condei, iar unele, puţine la număr, sînt corecte.

Un ultim sondaj dat pe surse şi atribuit liberalilor îl dă pe Klaus Iohannis pe primul loc cu 40%, urmat la mare distanţă de Viorica Dăncilă cu 13%, după care vin pe rînd Dan Barna cu 12%, Mircea Diaconu cu 9% şi Theodor Paleologu cu 7%.

Bănuiesc că nu întîmplător a fost declanşat scandalul în care a fost băgat pînă în gît Dan Barna, iar suspiciunile sînt cu atît mai mari cu cît operaţiunea a fost declanşată de Rise Project, portalul de investigaţii care a contribuit din plin la demolarea publică a lui Liviu Dragnea cu nişte anchete în care au fost aduse acuzaţii care, cel puţin pînă în acest moment, nu au fost probate de organele de anchetă şi confirmate de instanţă. În fine, peste cîţiva ani se va afla dacă într-adevăr a fost doar o acţiune de compromitere a candidatului USR sau acesta chiar a comis infracţiuni ori a avut un comportament imoral. Oricum ar fi, Dan Barna în turul II al alegerilor prezidenţiale ar reprezenta un pericol pentru România.

După cum gîndeşte, vorbeşte şi se mişcă, ţinînd cont că echipa sa a dat jos un guvern, dar refuză să se alăture unuia nou, prelungind criza politică, şi luînd în calul faptul că păcăleşte poporul cu televizorul spunînd că ar fi posibilă organizarea de alegeri anticipate, Dan Barna nu are ce căuta în cea mai înaltă funcţie a statului român. Cu Dan Barna preşedinte, USR ar urca rapid pe primul loc în preferinţele electoratului, cu şanse mari să cîştige primării şi alegerile generale, lucru care i-ar permite să formeze următorul guvern. Uitîndu-ne la debusolarea care caracterizează USR, dar şi la violenţa limbajului transmiţătorului de mesaje al partidului, Andrei Caramitru, ne putem da seama că USR la butoane ar însemna o catastrofă pentru România. Dacă domnul Barna ar ajunge în turul II, lucrurile se complică. La vot ar ieşi şi mai mulţi tineri, iar votanţii PSD, dar şi probabil cei ai lui Mircea Diaconu, care nu sînt puţini, îl vor alege cel mai probabil pe candidatul USR, şi nu pe cel al PNL, Klaus Iohannis fiind principalul duşman al social-democraţilor şi, deci, fiind urît de marea masă a votanţilor PSD.

Aşadar, pentru a nu se trezi cu o surpriză neplăcută, PNL ar trebui să copieze modelul Traian Băsescu şi PDL. EBA a ajuns în Parlamentul European pentru că PDL-ul condus de Traian Băsescu i-a pus pe unii dintre membrii şi simpatizanţii săi să voteze cu aceasta. Dat fiind faptul că şansele lui Klaus Iohannis de a intra în turul II sînt de sută la sută, liberalii ar trebui să se organizeze în aşa fel încît unii dintre ei să voteze cu Viorica Dăncilă sau cu Mircea Diaconu, depinde cine are şanse mai mari să intre în turul II. 

Fiţi sociabili!