Legea porcină

Legea porcină
Una dintre cele mai grave boli infecţioase ale porcilor, pesta africană, a fost confirmată în România, la Satu Mare, ceea ce face ca autorităţile sanitar-veterinare să fie în alertă maximă. Boala produce pagube economice imense, inclusiv prin restricţiile la export, şi din acest motiv Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi factorii guvernamentali au luat decizia ca judeţele care au graniţă cu Ucraina şi Republica Moldova să facă o simulare privind pesta porcină. În acest scop, Prefectura şi Direcţia Sanitar Veterinară Suceava au convocat, la Palatul Administrativ, reprezentanţii primăriilor, medicii veterinari de liberă practică, administratorii fermelor de porci şi ai fondurilor de vînătoare, şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate cu atribuţii în astfel de situaţii. Din 114 primării, au avut reprezentanţi în sală doar 36. Nici la medicii veterinari prezenţa nu a fost cu mult mai bună – au venit doar din 50 de localităţi. Din şapte administratori de ferme de porci au venit doar patru, iar gestionari ai fondurilor de vînătoare au fost 11 din 18.

La absenţa masivă adăugăm şi lipsa de respect faţă de prefectul Mirela Adomnicăi, faţă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Niţă, faţă de adjunctul ISU, col. Costică Ghiaţă, şi de directorul DSVSA, dr. Ioan Corduneanu, precum şi faţă de toţi cei prezenţi în sală, lipsă de respect şi bună cuviinţă manifestată prin întîrziere şi lăsarea telefoanelor mobile deschise. Timp de o oră de la începerea întrunirii, întîrziaţii au tot venit în sală, deranjînd prezentarea. Reprezentantul Primăriei Buneşti nu numai că a ajuns după ora 11.00, dar a mai şi trîntit cu putere uşa de la intrare. „Simularea” a constat în prezentarea unui prezumtiv caz de boală apărut într-o comună din judeţ, de către dr. Corduneanu, şi cîteva observaţii făcute de prefectul Mirela Adomnicăi, vicepreşedintele CJ, dr. veterinar Gheorghe Niţă, şi de şeful Colegiului Medicilor Veterinari, dr. Petrea Dulgheru, în rest, nimeni din sală nemanifestînd vreo curiozitate specială faţă de cele arătate.
Scena 1
(Crîşmarul îşi face vînt cu ziarul şi suge dintr-o cutie de Coca Cola.) Crîşmarul: Ai fost pe-afară?
Costică: Am fost. Acuma m-am întors.
Crîşmarul: S-o terminat cu canicola?
Costică: Aproape s-o terminat. Crîşmarul: Lumea ce spune pe-afară?
Costică: Lumea înjură. Crîşmarul: Înjură canicola? Costică: Înjură programu de guvernare. Crîşmarul: Ce-are cu el? Nu li-i bine la cap? Costică: Zice că o fost prea multă canicolă. Crîşmarul: Şi ce-are programu cu asta? Costică: Are, că-i secetă mare. Crîşmarul: Şi ce-are seceta cu programu de guvernare? Costică: Zice că seceta vine de la minister. Crîşmarul: Care minister? Eşti nebun?
Costică: Ministeru Agriculturii. Ăsta-i nebun!
Crîşmarul: Vrei să zici că nu are dreptate? Costică: Nu ministeru dă ploaie. Crîşmarul: Nu dă, da se face că plouă. Costică: Şi cine dă ploaie, mă rog? Crîşmarul: Ploaie dă meteorologii, nu ministeru. Şi degeaba te rogi. Costică: Meteorologii dă coduri şi atenţionări, nu dă ploaie. Crîşmarul: Fiindcă-i şi ei bugetari, săracii de ei. Costică: Dacă tot o venit vorba, de ce nu se roagă popii mai mult? Crîşmarul: La ce să se roage? Costică: La cer. Să mai iasă şi ei din biserică să se roage la ploaie. Crîşmarul: Pe canicola asta? Vrei să leşine şi să cadă-n păcat? Costică: Tu de ce nu ieşi să te rogi? Crîşmarul: M-am tot rugat eu anu trecut şi acuma aştept. Costică: Pentru ce te-ai rugat? Crîşmarul: Pentru Bucovina noastră. Costică: Şi s-o împlinit rugăciunile tale?
Crîşmarul: Parte s-o împlinit, parte nu.
Costică: Care s-o împlinit?
Crîşmarul: Cu luna deasporei, cu medievalu, cu Ştefan cel Mare. Costică: Şi care nu s-o împlinit? Crîşmarul: Cu canicola, cu centura Sucevei, cu investiţiile şi aşa mai departe.  Costică: Ce-ţi pasă ţie de investiţii?
Crîşmarul: Cum să nu-mi pese, dacă centenauru-i aproape?
Costică: Care centenaur?
Crîşmarul: Centenauru marii uniri de la anu. Costică: Pînă la anu mai este. Nu te gândi. Crîşmarul: Ba mă gîndesc, că-i trecut în programu de guvernare.
Costică: Şi la centenaur ce-ai să faci?
Crîşmarul: Am să petrec şi-am să chefuiesc mai ceva ca la nuntă. Costică: Centenaur ce-nseamnă? Crîşmarul: O sută de ani împliniţi. Nici atîta n-ai învăţat la istorie? Costică: Şi tu cîţi ani ai la etate? Crîşmarul: Tu cîţi îmi dai? Costică: Şaizeci spre şaizeci.
Crîşmarul: N-ai nimerit. La anu fac cincizeci, deci am să fiu semicentenaur.
Costică: Şi-atunci ce-ţi mai baţi capu cu centenauru? Lasă-i pe boşorogi să-l sărbătorească!
Scena 2  (Ionică îşi trage răsuflarea şi umblă cu ochii după o bere.)  Costică: Ştii că la anu crîşmaru împlineşte un semicentenaur?
Ionică: Nu cred că mai apucă.
Costică: Puşchea! De ce să nu mai apuce?
Ionică: Că vine peste noi pesta porcească.
Costică: De unde vine şi ce-i asta?
Ionică: Vine de la ruşii din Ucraina şi nu-i nimic de făcut. Costică: Şi ce-i asta pestă porcească? Ionică: O boală politică foarte gravă provenită din comunism. Costică: Şi pe cine atacă? Ionică: Prima şi prima dată-i atacă pe porci. Costică: Şi ce le face? Îi omoară pe loc?
Ionică: Mai înainte îi îmbolnăveşte la cap. Costică: Nu poate să le deie antinevralgic? Ionică: Degeaba le dă, că-i prea slab. Costică: Şi pe urmă ce face?
Ionică: Pe urmă o transmite la om. Şi de la om iar la om.
Costică: Atuncea oamenii să nu mai mănînce slănină.
Ionică: Nu aşa o transmite. Nici prin ceafă, nici prin mici la grătar. Costică: Da prin ce? Ionică: O transmite cînd nu te-aştepţi, dintr-o dată.
Costică: Fără febră, fără tuse şi fără roşeaţă în gît?
Ionică: Cum îţi spun: dintr-o dată. Şi te ia peste noapte. Costică: Şi cînd te trezeşti ce simţeşti? Ionică: Simţeşti ceva ca o inspiraţie tulbure-n cap. Costică: Asta nu-i rău. Faci poezii.
Ionică: Nu faci, bă, poezii. Costică: Da ce faci mai precis?
Ionică: Faci reguli, programe, moţiuni, iniţiative, schimb legi. Costică: Asta înseamnă că-i atacă prima dată pe politicieni. Ionică: Ăştia-s atacaţi mai demult. Costică: De unde ştii tu treaba asta? Ionică: Am fost eu la şedinţa de ieri cu prefecta.
Costică: Şi ţi-o zis ce şi cum?
Ionică: Mai mult: o făcut stimulare în sală, să vedem cum devine.
Costică: Aşa ceva-i de văzut. Nici la televizor nu se dă.
Ionică: N-ai idee ce-am văzut, te cruceşti. Costică: Ce-ai văzut?  Ionică: Cum făcea primarii în sală.
Costică: Făcea ca toţi dracii, aşa-i?
Ionică: Ca toţi porcii făcea. Unii trîntea uşi, alţii vorbea la telefon, alţii se scobea-n nas.
Costică: Şi prefecta? Ionică: Lasă prefecta. Mulţi dinte ei nici nu era. Îi durea la slănină.
Costică: Da unde era?
Ionică: Se zgîia pe sus după avioane.
Costică: Nu se terminase spectacolu cu avioane? Ionică: Ba se terminase da ei se-mbătase şi abia a doua zi se trezise. Costică: A doua zi cînd venise boala porcină. Ionică: Şi cînd îi chemase prefecta. Costică: Aproape că nu mai înţeleg. Boala asta-i venită sau vine? Ionică: Pentru o seamă-i venită, pentru restu-i pe drum.
Costică: Dă-mi un exemplu sau două.
Ionică: Pentru guvern îi venită. Vezi programu de guvernare.
Costică: Şi pentru restu?
Ionică: Pentru restu, la toamnă, cînd face Orban moţiune de cenzură.
 Epilog  (Crîşmarul vine cu noutăţi de la buletinul de ştiri de la radio.) Crîşmarul: Tu ştii ce s-o dat la bacaloreat?
Costică: Ce să se deie? Salarii şi pensii porcine.
Crîşmarul: N-ai ghicit. S-o dat Ion de Rebreanu.
Costică: Nu-l mai pomeni pe Ionică. S-o dus pînă-n spate. Crîşmarul: Ce să facă acolo?
Costică: I-o venit o inspiraţie.
Crîşmarul: S-o dus să scrie o poezie? Costică: Poezia o scris-o deja, uite-aicea. Crîşmarul: Şi-atunci ce mai scrie? Costică: Scrie noua lege a pensionării, că asta de-acuma-i prea nesimţită. Crîşmarul: Şi cum vrea s-o facă? Costică: Vrea s-o facă porcină.
 
 
 
 
Fiţi sociabili!