Lecția prorectorului Dimian

Prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, Mihai Dimian, își face timp în continuare să urmărească situația în ceea privește noul coronavirus, să o analizeze și să comunice. Într-o postare pe pagina sa de socializare, domnul Dimian, care a fost implicat activ în rezolvarea unor probleme cauzate de COVID, scrie: ”Deși situația s-a înrăutățit în raport cu luna iunie, ea nu este una dramatică în România, însă ar putea deveni dacă vom continua cu petrecerile în grupuri mari și aglomerările de la mare. Pentru comparație, statul american Florida a avut în aceeași perioadă (27.06-26.07) aproximativ 292 de mii de cazuri, în timp ce România 19 mii, la o populație similară (21,5 milioane versus 20 milioane), cu precizarea că în Florida s-au făcut de 3 ori mai multe teste. Priviți pozele de pe plajele din Miami din luna iunie și conferințele  optimiste ale guvernatorului Floridei din aceeași perioadă înainte de a merge la petreceri sau pe o plaja aglomerată. Sigur că vom ajunge foarte mulți dintre noi să fim afectați de acest virus și că marea majoritate a celor afectați se vor vindeca. Însă, trebuie să prelungim cît mai mult acest moment, deoarece, pe lîngă cei care nu se vor vindeca, vor mai fi alte zeci de mii care nu vor beneficia de asistență medicală adecvată pentru neglijența noastră de acum! Astfel încît vă urez spor la muncă, petrecere frumoasă în familie și vacanțe cît mai izolate!”.

Un text foarte, foarte bun. Un text liniștitor, dar care în același timp atrage atenția că trebuie să fim precauți. O comparație fericită între România și unul dintre statele americane. Spun fericită, pentru că, în general, românii se uită cu respect la Statele Unite ale Americii și dacă văd că acolo lucrurile sînt atît de grave înseamnă că virusul chiar există și-și face de cap dacă îl inviți să facă asta. Un text care se încheie cu un îndemn la distracție, dar și la modul cum ne distrăm, un îndemn făcut într-o notă relaxată. Asta înseamnă o comunicare corectă și eficientă, și nu bombănelile încruntate transmise de Guvernul României, care tare se miră că nu-l mai bagă lumea în seamă.

Am aflat de la inpolitics că mesajele grupului de comunicare sînt compuse de Sorina Coșbuc și Adrian Manciu, care cică ar fi jurnaliști. Dacă ar fi fost jurnaliști de forță și de talent, atunci cu siguranță aș fi auzit de ei. Așa-ziși jurnaliști, așa-zisă comunicare. Asta este diferența dintre puterea de analiză, de sinteză și de comunicare a unui profesor universitar doctor inginer implicat și scîrțîiala pe hîrtie a unora care pot fi reținuți oricînd pentru port ilegal de legitimație de jurnalist. 

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava

Fiţi sociabili!