Lecția profesorului Covid pentru elevul Politic

Cel de-al cincilea director interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava este Dinu Sădean. După nenumărate improvizații și refuzuri, autoritățile locale s-au oprit asupra domnului Sădean, care a și acceptat funcția, în condițiile în care criza sanitară a lăsat răni adînci în sistemul medical sucevean. Dinu Sădean este medic epidemiolog și provine din interiorul DSP, așadar se poate spune că este alegerea potrivită.

După eșecul răsunător al Forestei Suceava, echipa de fotbal de liga a III-a care nu a reușit să promoveze nici în acest an în liga a II-a, cu toate că Primăria Suceava a băgat bani de bani în fundul clubului, la conducerea tehnică a fost adus Dorin Goian. Domnul Goian a fost internațional și a jucat pentru echipe cu nume, cum ar fi Steaua, Palermo și Glasgow Rangers, iar în prezent urmează cursurile de antrenori. Deci, se poate spune că acesta este o alegere inspirată.

Lucrurile au mers bine de fiecare dată cînd la conducerea unor instituții și organizații au ajuns oamenii potriviți. Un exemplu ar fi Carmen Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului ”Matei Vișniec”. Doamna Steiciuc este o poetă care are în vitrină o colecție impresionantă de diplome obținute în țară și în străinătate, de cărți publicate în țară și străinătate și de atestate care confirmă absolvirea de cursuri în diferite domenii. În plus, Carmen Veronica Steiciuc are o relație profesională veche și trainică cu dramaturgul Matei Vișniec, cel care dă numele teatrului sucevean. Un alt exemplu este cel al lui Dan Popescu, directorul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”. De ani de zile, prestigioasa unitate de învățămînt este condusă de profesorul de matematică Popescu cu rezultatele știute. Politicul a avut decența de a nu-l înlocui pe Dan Popescu, cu toate că, pe vremuri acesta, a condus Inspectoratul Școlar din partea unui anumit partid.

Prorectorul universității sucevene, Mihai Dimian, care a avut o implicare solidă și benefică în smulgerea Sucevei din ghearele Covid-ului, spunea deunăzi că pe timpul epidemiei și-a dat seama cît rău poate face politizarea instituțiilor. Într-un interviu acordat colegilor de la newsbucovina, domnul Dimian declara: ”Un lucru foarte important, și pentru Consiliul Județean, și pentru Primărie, este să lăsăm la o parte toată această politică de partid și să ne orientăm către oameni competenți cu care să lucrăm împreună la dezvoltarea sănătoasă a unor localități, a unei zone, astfel încît la final să putem trage linie și să avem ce prezenta. Iar dacă am greșit, recunoaștem că am greșit și îmbunătățim acest lucru în perioada următoare”.

La politizare probabil că intră și cumetriile și amantlîcurile, adică tot ce este numit, nu pe competență, ci pe pile. Numai că politicul își va băga coada întotdeauna acolo unde nu-i fierbe oala, dînd un gust urît oricărei ciorbe. Însă, din cînd în cînd ar putea să se abțină și să lase profesioniștii la butoane, iar pilele să și le pună pe poziții mai modeste. Poate că noul coronavirus nu a venit degeaba pe lume, ci pentru a ne oferi mai multe lecții, inclusiv pentru a ne arăta cît de inutili sau cît de dăunători sînt oamenii care nu sînt la locurile potrivite. Acum mai trebuie și ca politicul să fi învățat ceva din lecția asta.

Fiţi sociabili!