La treabă, comitetule pentru situații de urgență!

S-a vorbit mult despre cadrele medicale din linia I, care au luat noul coronavirus de coarne și au dat cu el de pămînt. Cei din linia I însemnînd, în principal, personalul medical din spitale. Însă, nu s-a spus mai nimic despre medicii de familie, care și ei tot în linia I au fost. Nu toți, dar mulți dintre medicii de familie au continuat să vină la serviciu și răspundă la telefoanele pacienților, care uneori aveau nevoie și de o vorbă de încurajare, nu doar de un sfat medical.

Statisticile arată că nu mai puțin de 72% din cazuistică este rezolvată la nivel de medicină de familie. Asta înseamnă că dacă sistemul medicinei de familie pică, sistemul sanitar intră în colaps. În județul Suceava situația este îngrijorătoare. Din informațiile pe care le am, în județul nostru activează 271 de medici de familie din care 105 medici au trecut de vîrsta de pensionare! Media de pacienți este undeva la 1.900. Dacă doar jumătate din medicii pensionari vor decide să nu mai profeseze, atunci aproximativ 100.000 de suceveni vor rămîne fără asistență medicală primară. Atenție, numai 30 de medici au între 30 și 40 de ani.

Pandemia a dat peste cap sistemul medicinei de familii peste tot în lume și de aceea țările bogate au declanșat o adevărată vînătoare de medici. Medicii de familie sînt momiți cu salarii de 6.000 de euro brut, cu scutirea de impozite în primul an și, eventual, cu locuință de serviciu. La Suceava și în România, în general, este nevoie de epidemiologi, de specialiști ATI și de oameni care să prelucreze testele COVID, dar e nevoie și de medici de familie. E mare nevoie.

Iată o temă foarte importantă care ar trebui discutată de urgență în Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava. Și nu doar în comitetul de la noi, ci în toate comitetele din țară. Prefectul Alexandru Moldovan ar trebui să se întîlnească imediat cu reprezentanții medicilor de familie și să facă un raport pe care să-l trimită Guvernului. Poate Guvernul nu știe cît de gravă este situația.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava

Fiţi sociabili!