La coada vacii

Reporter: Fiindcă sînteţi foarte deştept la politică şi foarte inspirat la administraţie şi fiindcă le ştiţi pe toate şi vă pricepeţi la toate, eu cred că vi s-ar cuveni să candidaţi cel puţin la alegerile prezidenţiale de la toamnă şi totodată să conduceţi Guvernul României cu această înţelepciune de care daţi dovadă pe zi ce trece. Dar pînă să intraţi în turul întîi, în turul doi sau în turul trei de la aceste alegeri, apelez la inspiraţia şi înţelepciunea dumneavoastră ca să mă lămuriţi de ce se tot strică softul ăsta din sistemul de sănătate, încît nu mai putem şti dacă sîntem sănătoşi sau bolnavi sau Doamne fereşte pe moarte.

Politician: Ai dreptate totală. Şi chiar sînt discuţii în spaţiul public dacă este firesc ca softul acela care numără voturile la alegeri e normal să fie la un serviciu secret militarizat. Din punctul meu de vedere, şi aici e o opinie personală, ar trebui să fie exact la Autoritatea Electorală Permanentă, cea care organizează alegerile este şi cea care într-un final are obligaţia să numere şi să încheie tot procesul electoral. Şi-i păcat că se tot strică şi ne afectează sănătatea la toţi.

Reporter: Deşi sînteţi foarte deştept şi foarte inspirat, cred că nu aţi auzit bine întrebarea. Eu nu mă refeream la softul care numără voturile, ci la softul care numără bolnavii şi pe urmă le dă reţete gratuite şi compensate, ceea ce acuma nu mai funcţionează din cauza diferitelor blocaje de sistem, iar şeful de la sănătate se ţine de scaun şi nu-şi dă demisia în ruptul capului.

Politician: Este o realitate strigătoare la cer aceste aspecte la care te referi şi-ţi dau perfectă dreptate. Dar rolul acestei comisii nu este de a invalida cumva alegerile europarlamentare, dar a constata nereguli ca ele să nu se mai repete şi la alegerile prezidenţiale şi anul viitor la cele locale şi parlamentare cred că este absolut obligatoriu. Dacă au fost nereguli în procesul de votare, cine le-a făcut trebuie să plătească, dar şi mai important decît asta este să le determinăm ca ele să nu se mai repete şi acest şef să-şi dea demisia de îndată.

Reporter: Nici acuma nu m-aţi înţeles că nu-i vorba despre softul care numără voturile, ci despre softul care numără bolnavii şi pe urmă le dă reţete gratuite şi compensate sau nu le dă, în cazul de faţă cînd softul este blocat.

Politician: Ai perfectă dreptate, fiindcă nu mai este mult şi ne vine diaspora acasă în concediu iar noi nu sîntem pregătiţi cu infrastructura. Şi ce-o să spună diaspora cînd vede ce se întîmplă în Bucovina noastră? Este şi pentru mine un semn de întrebare cum dintr-o dată să fie atîta apetit turistic pentru foarte mulţi cetăţeni din diaspora şi nu discutăm numai de zone turistice, nu discutăm de concentraţii de studenţi şi aşa mai departe, ci pur şi simplu de localităţi unde n-a prea fost sub nici o formă de-a lungul timpului vreodată un obiectiv turistic să determine oamenii să ajungă pe acolo şi să nu aibă infrastructură.

Reporter: Observ că vă doare foarte tare chestiunea cu infrastructura. Credeţi că din cauza infrastructurii s-a blocat şi softul de la cardurile de sănătate?

Politician: Cred ŞÎEU. Sărăcia şi subdezvoltarea din Bucovina provin tocmai din lipsa unei infrastructuri de transporturi rapide şi sigure. Şi cred că şi problema cardurilor de sănătate tot de la Cuc provine.

Reporter: Ce are Cuc cu cardurile de sănătate, dacă nu vă supăraţi?

Politician: Răzvan Cuc a intrat într-o competiţie cu toţi foştii miniştri ai transporturilor de pînă acum şi vrea cu orice preţ ca el să fie denumit groparul infrastructurii de transport din România. Eşecurile ministrului Cuc par să nu se mai termine!

Reporter: Cum aţi explica mai pe înţelesul bolnavilor din Bucovina această stare de fapt, respectiv faptul că la originea blocării softului din sănătate s-ar afla acest ministru gropar?

Politician: Pas cu pas, situaţia se prezintă astfel: Autostrada Unirii este tot pe hîrtie, construirea Drumului expres Suceava-Bucureşti încă nu a început, varianta ocolitoare a Municipiului Suceava e încă neterminată, iar infrastructura feroviară are termenul de utilizare depăşit de zeci de ani. În loc să construiască şi să modernizeze infrastructura rutieră şi feroviară cu banii gratuiţi de la Uniunea Europeană, Guvernul pune panouri cu „atenţie la gropi” şi anulează circulaţia pentru zeci de trenuri de călători, deoarece CFR călători este în colaps financiar.

Reporter: Acum înţeleg de ce-l caracterizaţi pe  ministru ca fiind gropar, fiindcă, vorba unui purtător de cuvînt de la Casa Naţională de Sănătate, ori cu card, ori fără card de sănătate, oamenii de la noi din ţară tot mor pe capete şi tot ajung la groapa comună a Europei.

Politician: Vrei să-mi dau drumul la gură şi să-ţi răspund cum scrie la carte?

Reporter: În sfîrşit, vreau!

Politician: În condiţiile în care noi avem o criză pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile în care foarte mulţi dezvoltatori nu-şi dezvoltă afacerile sau foarte mulţi investitori care vor să vină să investească în Bucovina nu iau decizia de a investi în Bucovina tocmai pentru că nu găsesc mînă de lucru calificată. Şi noi ne permitem să ţinem toate beizadelele plantate de PSD, de ALDE şi de celelalte partide, toţi incompetenţii, toţi oamenii luaţi de la coada vacii, toate scroafele suite în copac care populează în momentul de faţă administraţia şi care şi-au bătut joc de adevăraţii funcţionari, care au încercat cu adevărat să facă o carieră în administraţie, bazată pe profesionalism, pe competenţă şi pe criterii obiective.

Reporter: Credeţi aşadar că aceşti oameni luaţi de la coada vacii şi aceste scroafe suite în copac stau la baza blocării softului de la sănătate?

Politician: Poţi să fii sigur, fiindcă Guvernul PSD este ca ţiganul care omoară calul care trage ca să-i ia potcoavele. Şi de asta acuma omoară toţi bolnavii, ca să le ia cardurile de sănătate şi cu ele să o voteze  pe Dăncilă la prezidenţiale.

Fiţi sociabili!