Klaus, Viorica, Liviu şi Ludovic, în pragul repetenţiei

Klaus Iohannis nu-şi poate depăşi condiţia de primar de provincie căruia alţii i-au făcut treaba, în timp ce el făcea turul notariatelor pentru a-şi înregistra casele care-i crescuseră peste noapte în curte.

Viorica Dăncilă nu-şi poate depăşi condiţia de profesoară la Liceul Industrial din Videle, căruia nu-i auzi gura în cancelarie de teamă să nu o audă directorul şi s-o întrebe de ce i-a pus doar nota 8 băiatului patronului care a contribuit la repararea acoperişului şcolii.

Liviu Dragnea nu-şi poate depăşi condiţia de fiu al judeţului Teleorman, care după o zi de învîrteli joacă tenis cu piciorul pe o bere şi visează să dea tunul cel mare pentru a fi acceptat şi el alături de „băieţii deştepţi” din diferite domenii la un tenis de cîmp sau la o partidă de vînătoare, semn al apartenenţei la înalta societate.

Ludovic Orban nu-şi poate depăşi condiţia de băiat de comitet, care are tot timpul la el cîte o mandolină şi o glumă citită într-un almanah antedecembrist, şi care ştie să joace după cum i se cîntă.

Klaus Iohannis este preocupat să cîştige încă un mandat de preşedinte al României, Viorica Dăncilă face eforturi uriaşe să nu mai facă gafe atît de mari şi să rîdă lumea de ea, Liviu Dragnea nu doarme noaptea la gîndul că cineva l-ar putea lăsa fără imensa sa avere şi fără libertate, iar principala preocupare a lui Ludovic Orban este aceea de a executa întocmai şi la timp ordinele lui Klaus Iohannis şi ale celor care-l înconjoară, îl ţin în funcţie şi se zbat pentru a-i prelungi viza de flotant la Bucureşti pentru încă cinci ani. 

Klaus, Viorica, Liviu şi Ludovic sînt ca nişte elevi de clasa a VIII-a pe care-i paşte repetenţia fiindcă nu învaţă nimic, chiulesc de la ore şi sînt obraznici, iar pentru a trece clasa nu ştiu altceva decît să meargă cu pîra la doamnă dirigintă, diriginta fiind Curtea Constituţională a României, sau la directoarea şcolii, directoarea fiind Uniunea Europeană ori una dintre televiziunile prietene.

În România nu mai există Preşedinţie, Guvern, Parlament şi Opoziţie. Instituţiile statului au fost confiscate şi sînt folosite pentru interese personale şi/sau de grup. Şi una-două, se apelează la arbitrajul Curţii Constituţionale.

Cum românii nu mai sînt reprezentaţi de cei pe care i-au votat şi cum deciziile importante sînt luate de Curtea Constituţională, propun ca judecătorii să fie aleşi de către cetăţenii acestei ţări. Ca să se simtă şi poporul român util şi să nu trebuiască să recunoaştem că în România democraţia a murit.

Fiţi sociabili!