Înot cu mingea la picior

În istoria sportului au existat, pe perioade de timp mai lungi sau mai scurte, felurite competiții și probe care ori nu aveau practic nimic de-a face cu sportul, ori făceau chiar ca respectivele întreceri să devină surse de umor. Aș aminti aici proba de înot cu… obstacole (!!!) care a avut loc în cadrul Olimpiadei de la Paris, din anul 1900. Competiția a avut loc pe rîul Sena, care din cauză că era foarte mîlos permitea fixarea pe fund a obstacolelor. Încă mai tare mi se pare faptul că pînă la Olimpiada din 1952, toate edițiile de Jocuri Olimpice includeau și probe de… literatură și arte (pictură, sculptură, muzică, arhitectură). M-am documentat în această direcție în decembrie, cînd a apărut revista Jupânu’ într-un număr dedicat Unirii din 1918, iar în această rubrică a trebuit să scriu despre sportul din acele vremuri. Ar trebui să nu uităm de contribuțiile românești la demență în sport, și în primul rînd la denumirile inventate ale unor sporturi, precum sticlism, coniac-canoe ori halbere.

Depășind însă nivelul ideatic și trecînd la concret, sper din suflet că vă reamintiți de fostul săritor român la trambulină (aia ipotetic cu apă dedesubt, nu cu zăpadă!) care se „antrena” pentru Olimpiada de la Londra, din 2012, la… sală!!! Adică sărind nu de pe trambulină în bazinul plin cu apă, ci de pe niște scînduri pe un morman de saltele! Așa-i că ceva mai tare nici n-ați văzut, nici nu v-ați putea imagina că există?

Ei bine, menținîndu-ne în zona oarecum acvatică, am văzut niște imagini din pregătirile echipelor noastre de fotbal în Turcia. Cele mai tari au fost alea în care unii încercau să scoată din valuri o minge, dar nu reușeau să facă decît alte și alte valuri. Era de fapt un meci cică amical, cu arbitri, cu bănci de rezerve, cu tabelă. Cam o săptămînă au durat furtunile, timp în care ăștia tot ieșeau la ore fixate pentru meciuri amicale, sub torente de ploaie, plimbau mingea prin știoalnă, apoi se cărau. De jucat, n-au jucat nici un meci de fotbal. Nu era totuși mai normal ca amicalele alea să se treacă în palmaresul secției de polo?

Fiţi sociabili!