Înjurătura, ca marker identitar de neam (II)

Cînd am abordat tema înjurăturilor „esenţiale” ale diverselor popoare ca fiind un indicator fidel, un marker definitoriu al limbii şi culturii respective, nu mă aşteptam ca subiectul să fie atît de vast, de generos! Amuzant, colorat, dar şi incitant.

Aşa încît continui, cu plăcere – să nu mă înjuraţi ori faceţi-o, măcar, colorat,  cu imaginaţie lingvistică! – dragi jupâni cetitori. Reamintind celor ce n-au citit primul episod că seniorul, regretatul Alexandru Paleologu interpreta neaoşa noastră „du-te-n aia…!” ca o iertare a păcătosului înjurat, ca o binecuvîntare şi o invitaţie ca – odată readus la origine – să renaşti mai bun, întreg la minte, curăţat şi cuminte, precum pasărea Phoenix. Mă confirmă şi Mihai Goţiu (voxpublica): „Şi înjurătura este o artă. De altfel, regretatul profesor Tudor Ionescu, de la Facultatea de Litere din Cluj, avea şi un curs pe tema asta. Nu de alta, dar celebrul « du-te-n mă-ta! » nu a venit din neant. La baza expresiei e mitul eternei reîntoarceri la origini, de unde « cel trimis » are şansa de a reveni purificat, întocmai ca un nou-născut”. Ce vă zisei!?

Aşadar (după bravo.net): Irlandezii sînt renumiţi pentru consumul de alcool în cantităţi industriale. Era normal să existe în limba lor şi insulte care să facă referire la asta, cum ar fi „piss artist”(artist al urinei). S-ar traduce prin ,,alcoolic”. Dacă pînă şi un irlandez îţi sugerează că ai fi alcoolic, atunci e grav. Aşa cum românii înjură uneori de neam, chinezii au ceva asemănător: ,,Să-ţi f** cele 18 generaţii ale strămoşilor tăi!”. Într-adevăr, e un pic mai profund, mai adînc genealogico-ginecologic decît al nostru:,,Tu-ţi neamu’ mă-tii!”. Dar şi civilizaţia chineză e mai veche decît a noastră, să recunoaştem! Cehii nu se lasă nici ei mai prejos cînd vine vorba de înjurături. Una dintre cele mai ciudate insulte ale lor este: ,,Fumează-mi penisul!”. De dragul logicii, o să presupunem că fumatul este, aici, doar o metaforă. Adică, dacă am lua îndemnul textual nu văd plăcere, ci, dimpotrivă, durere! Dacă împingi nervii unui francez dincolo de limite, s-ar putea să te ameninţe că-şi pune ,,testiculele pe nasul tău”. De ce tocmai pe nas? Poate – bănuiesc eu – pentru că franţujii sînt convinşi, prin tradiţie, că „ouăle” lor sînt cele mai mari din lume!? Un alt îndemn franţuzesc este: ,,Du-te şi joacă-te cu tine însuţi!”. Dacă îţi spune asta un francez, să ştii că e doar o expresie, nu trebuie să te retragi în camera ta decît dacă ai chef de un self-sex, cum îţi sugerează, de fapt, pretins-subtil, un monsieur Charles! Ai văzut vreodată un film porno asiatic? Dacă da, probabil ai observat că majoritatea femeilor respective (dacă nu chiar toate) nu sînt epilate jos. Ei bine, acest lucru este considerat normal în cultura lor, motiv pentru care zicerea ,,mama ta are o piersicuţă cheală” este o adevărată jignire pentru coreeni. S.U.A. Cunoaştem celebrul „motherfucker”, dar aţi mai auzit pînă acum de brotherfucker? Da, aţi înţeles bine. Expresia poate fi considerată sinonim pentru ,,homosexual”. Tot yankey-ii mai au o expresie ciudăţică: twatlips. Avînd în vedere că twat este un termen vulgar pentru ,,vagin”, twatlips înseamnă literalmente ,,labii”. Expresia e folosită pentru a desemna un idiot. Care o fi legătura dintre prostie şi „buze”? Să fie o corespondenţă, o potrivire transatlantică pentru neaoşa zicere valahă „aia a bărbatului… nu ştie carte”? Iar, dacă aşa o fi, de ce ar fi mai cultă „cea a femeii”!? Enfin. Arabia. Cea mai mare ofensă pentru arabi este invocarea organului masculin alături de referinţele la alte religii decît cea a lor, considerată unică şi supremă. Este, deci, explicabil faptul că înjurătura maximă a arabilor îngemănează cele două repere: „O mie de penisuri o să-mi bag eu în religia ta strîmbă!”.

Dar, cei mai inventivi, creativi în înjurătură sunt – iată – vecinii şi prietenii noştri sîrbi (singurii cu care nu ne-am războit niciodată). Drama ţării lor, fosta Iugoslavie, divizată, fărîmiţată de mai-marii acestei lumi, a inspirat acestui neam de luptători neînvinşi un set de înjurături „moderne”, contemporane, cu funcţie şi menire de adevărate blesteme la adresa duşmanilor lor: „Să dea Domnul să ajungi să-ţi cauţi copiii printre ruine, cu un contor Geiger (aparat pentru măsurarea radioactivităţii)”. Citez şi o altă înjurătură sîrbească la fel de nouţă: „Vedeţi-ai casa live (a se citi bombardată) pe CNN!”. O replică dură!

P.S. Culmea nesimţirii ori…simţirii slave: Un grup de senatori ruşi sprijină un proiect de lege conform căruia înjurăturile ar trebui să iasă în afara legii. Proiectul de lege are ca punct de plecare o măsură implementată în Belgorod, unde poliţiştii pot da amenzi cuprinse între 500 si 1.500 de ruble cînd prind asupra faptului „răufăcătorii” care înjură, conform The Telegraph. Iată că lumea-i plină de ciudăţenii. Ar mai urma ca, după înjurături, muscalii să interzică şi…vodca. Să ajung să văd ruşi mereu treji şi glăsuind ca la pension! Atunci chiar aş da glas mirării maxime prin sintagma specifică prin care românii îşi exprimă – în context – uimirea şi admiraţia, totale: „Măi, să fie! Băga-mi-aş…!”.

 

 

 

 

 

 

Fiţi sociabili!