Îndoiala carteziană

Reporter: Ce părere aveţi asupra faptului senzaţional că comisarul Dorin Dumitran, profiler al Poliţiei Române, a spus la ultima ediţie a MAS Talks că specialiştii în analiză comportamentală practică „îndoiala carteziană” şi sînt foarte prudenţi în afirmaţiile pe care le fac, iar în debriefingurile de final joacă rolul „avocatului diavolului”, ceea ce le face rapoartele „de nedemontat”.

Politician: Ce părere să am? N-am. Şi nu ştiu ce vrei să insinuezi cu întrebarea asta neroadă.

Reporter: Nu vreau să insinuez nimic. Dar ce-aţi spune dacă aş intra în mintea dumneavoastră, aşa cum este la modă acuma în România?

Politician: Ce să cauţi tu în mintea mea?

Reporter: Vreau să caut dacă nu cumva sînteţi şi dumneavoastră atins sau contaminat de această „îndoială carteziană” care face ravagii la Caracal şi în întreaga ţară şi dacă nu cumva şi dumneavoastră sînteţi prudent în afirmaţiile pe care le faceţi, iar în debriefingurile de final jucaţi rolul „avocatului diavolului”.

Politician: Ia caută, că m-ai făcut curios şi pe mine ce se află în mintea mea.

Reporter: Haideţi că am intrat în mintea dumneavoastră şi n-am zărit nici o „îndoiala carteziană”. Sînteţi sigur că se află ceva în mintea dumneavoastră?

Politician: Tu caută mai departe, că chiar m-ai făcut curios.

 

Reporter: Staţi aşa, că parcă am găsit ceva. În dosul frunţii am găsit o inscripţie care zice că lucrările de modernizare a unui tronson de 2,4 km al drumului județean de la Gălănești, care face legătura spre Frătăuții Vechi și spre Frătăuții Noi, sînt aproape de finalizare.

Politician: Dacă scrie aşa, poate că-i chiar aşa. Citeşte mai departe, că m-ai făcut curios.

Reporter: Mai scrie că printr-un parteneriat încheiat cu Primăria Gălănești se vor mai moderniza încă 2,4 km de drum, la drumul Brodina – Straja lucrările sînt în „stadiu avansat”, iar drumul de la Bilca spre Frătăuții Noi este în procedura de licitație: „La drumul Straja – Brodina mai avem de făcut reparații pe cîteva sute de metri și ajungem la tronsonul Brodina – Ulma, pe care l-am modernizat anul trecut. Pentru siguranța traficului vom trece apoi la executarea marcajelor. Pentru această zonă revin cu solicitare către Apele Române să continue lucrările de apărare a malurilor rîului Suceava, pentru a pune în siguranță casele oamenilor.

Politician: Despre alte realizări măreţe nu scrie?

Reporter: Ba mai scrie, ca de exemplu că astăzi încep lucrările de asfaltare la drumul Stulpicani – Gemenea, spre Codrii Seculari Slătioara. Cică aşteptaţi vremuri mai bune, care credeţi că vor veni la anul, pentru că vreţi să asfaltaţi drumul Cîrlibaba – Bobeica – Izvoarele Sucevei – Brodina, cu legătura la Moldovița.

Politician: Şi asta ce mai înseamnă?

Reporter: Înseamnă că odată modernizat, acest drum va însemna foarte mult și pentru dezvoltarea turismului în Bucovina și în nordul țării, pentru că va deveni unul dintre drumurile cu cel mai pitoresc peisaj, paralel cu frontiera și legătură cu Maramureșul.

Politician: Despre Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu scrie nimica?

Reporter: Ba cum să nu scrie? Scrie că pasagerii zborului de ieri Suceava – Roma, mulți dintre ei însoțiți de copii, au petrecut ore în șir în aeroport, în zona de după controlul de securitate, după ce cursa de la ora 12.20 a fost anulată din cauza unei defecțiuni tehnice.

Politician: Asta-i posibil să fie o îndoială carteziană, nicidecum o realitate palpabilă. Fă-te că n-ai văzut nimic.

Reporter: Adica vreţi să devin şi eu un avocat al diavolului?

Politician: Stai că mi-am adus aminte ceva. N-ai găsit nimic despre atentatul recent de la Kabul?

Reporter: N-am găsit, dar vă spun eu, din sursele mele. Cică conform datelor de la faţa locului, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa şi peste o sută au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internaţională, de partenerii şi de aliaţii României.

Politician: Nouă, bucovinenilor, ce ne pasă? Noi, bucovinenii, cu problemele noastre bucovinene, talibanii lor, cu problemele lor talibane. Că aşa-i viaţa, n-ai ce-i face.

Reporter: Pot să mai intru un pic în mintea dumneavoastră? Că parcă se mai zăreşte ceva.

Politician: Sigur că poţi. Dă-i drumul, dar să mă informezi şi pe mine deîndată.

Reporter: În mintea dumneavoastră se mai află şi faptul că municipiul Suceava cică a devenit unul dintre primele oraşe din ţară care a trecut la colectarea deşeurilor menajere printr-un sistem de buncăre semiîngropate şi îngropate, prin punerea în funcţiune a primelor 100 de platforme cu containere aflate doar parţial la suprafaţă.

Politician: Să ştii că aşa şi este, numai că murături nu au voie să toarne în ele, mai ales moarea de la murături.

Reporter: Aşa ceva n-am găsit în mintea dumneavoastră. Poate că chestia asta v-a intrat în minte sub formă de îndoială carteziană.

Politician: Ce tot îndrugi tu acolo? Hai, ieşi odată de-acolo, că începi să te bîlbîi şi spui numai prostii.

Fiţi sociabili!