În exclusivitate

Reporter: Am trecut cu bine, slavă Domnului, peste Eminescu şi peste Ziua Culturii Naţionale din anul centenar două mii optăsprezece. Cum comentaţi?

Politician: Că aveţi dreptate. Slavă Domnului că avem majoritate şi opoziţia nu-i în stare de nimic şi noi facem ce vrem la guvern şi la parlament. Şi dacă-mi permiteţi o observaţie culturală, la anul centenar nu se mai spune două mii optăsprezece. Corect se spune două mii optisprezece.

Reporter: Corect am auzit că se mai spune şi două mii optusprezece, dar noi în presa locală ne exprimăm ca în Bucovina şi spunem două mii optăsprezece, că aşa am moştenit din moşi-strămoşi. Vă deranjează presa independentă din Bucovina?

Politician: Doamne fereşte!

Reporter: Atunci, v-aş ruga să depăşim situaţia, să  plonjăm în actualitatea imediată şi să nu ne mai cramponăm. Să sărim peste Unirea Principatelor locale şi să trecem în mod festiv direct pe plan naţional la doamna Dăncilă.

Politician: Ce vreţi să vă spun pe plan naţional despre doamna Dăncilă?

Reporter: Ceva important, în exclusivitate, că circulă tot felul de zvonuri şi vorbe de ocară despre cum se îmbracă şi cum se coafează pe cap.

Politician: Eu am o definiție foarte simplă pe surse a ei: e ahtiată după cumpărături. Asta e toată viața ei, esența ei. O vezi mereu prin parlament cu plase, pungi, geamantane de cumpărături. Dar ăsta-i stilul românesc. Vii la Bruxelles să faci și tu un shopping de calitate. Uite, mi-ai cerut să îmi storc creieru’ să-ți zic ceva de ea, dar n-am altceva. Nu e nimic altceva de zis.

Reporter: De unde aţi extras zicerea asta? Că astea nu sînt vorbele dumneavoastră din creierul dumneavoastră de la guvernare.

Politician: Aveţi perfectă dreptate. Dar așa mi-a descris-o azi, oftînd, pe surse, un coleg europarlamentar de-al ei. Şi nu-mi vine să cred.

Reporter: Nu-i corect să vă luaţi după alţii. Spuneţi ceva şi din creierul dumneavoastră în exclusivitate.

Politician: Nu am ce spune, că n-am stat de vorbă cu dînsa. Asta e problema şi nu ştiu nici măcar cum s-a înţeles cu Iohannis. Că vorbește doar româna, aia din regiunea ei de la Teleorman.

Reporter: Dacă-i aşa, cum o să facă faţă în relaţiile ei naţionale şi internaţionale care se vor ivi în programul de guvernare?

Politician: Ăsta e scandalul cel mare. Cum să-ți închipui un așa cap de mătură întîlnindu-se cu Merkel sau Macron? Mi se face sincer rău, ca român centenar. Măcar Borisov, la bulgari, are personalitate.

Reporter: Simt un pic de invidie în ce spuneţi în exclusivitate. Aţi fi vrut să vă desemneze pe dumneavoastră ca premier, în loc să o desemneze pe dînsa?

Politician: Vă mulţumesc că aţi pus punctul pe i.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat despre posibilitatea ca din viitorul Guvern să facă parte persoane cercetate penal, că aceste persoane nu au ce căuta în fruntea statului, adăugînd că ar colabora greu cu astfel de miniştri. Dumneavoastră nu cumva aveţi probleme penale?

Politician: Nu vă pot răspunde la această întrebare. Nu pot să ştiu ce este penal şi ce nu este penal. Deci acum nu pot să spun penal, nepenal, vom vedea ce va propune CExN şi ce va hotărî preşedintele Dragnea în exclusivitate.

Reporter: Aţi depus formularul 600 în exclusivitate?

Politician: N-am avut timp, că acuma citesc o carte foarte interesantă pe surse şi n-o pot lăsa din mînă.

Reporter: Ce carte anume?

Politician: „Cartea neagră a Guvernării PSD 2017 – un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor” .

Reporter: Ediţia Maiorescu sau ediţia Perpessicius?

Politician: Ediţia Ludovic Orban, în exclusivitate.

Reporter: Dacă-mi permiteţi, am un citat din cartea lui Orban, pe care am să vă rog să-l comentaţi: „Acest program de guvernare este o colecţie de minciuni care sînt izvorîte din cărţile, dacă ţineţi minte, pe care le citeam în copilărie cu Baronul Munchausen”.

Politician: Eu în copilărie citeam „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă.

Reporter: Totuşi, de Baronul Munc­hausen ce părere aveţi?

Politician: Nici nu se compară cu baronii noştri din PSD!

Reporter: Să ne întoarcem la lecţiile istoriei. „Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare!” –  aşa îl îndemna Mihail Kogălniceanu pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Politician: Şi la ce i-a folosit?

Reporter: Asta voiam eu să vă întreb.

Politician: Nu i-a folosit la nimic.

Reporter: Dar Liviu Dragnea al vostru vă contrazice şi zice că în urmă cu 159 de ani românii au așezat piatra de temelie a marelui vis național. Şi nimeni nu pomeneşte de ocaua mică.

Politician: Fiindcă noi am înlocuit ocaua mică cu ocaua mare, prin programul de guvernare.

Reporter: Şi se fură mai bine cu ocaua mare decît cu ocaua mică?

Politician: Dacă vă referiţi la putere şi opoziţie, tot Liviu Dragnea a explicat în exclusivitate: oamenii politici au dat mereu dovadă de multă înţelepciune, trecînd peste toate neînţelegerile, urmărind, cu toţii, acelaşi ţel cu ocaua.

Fiţi sociabili!