În aşteptarea gropilor care vor veni

A avut loc recepţia lucrărilor de construcţie a depozitului ecologic de gunoi de pe Mestecăniş. Dar staţi aşa, că nu acesta este sfîrşitul. Abia peste 12 luni se va face recepţia finală. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc spune că acum e liber la demararea procedurilor pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu şi la pregătirea caietului de sarcini în vederea licitaţiei pentru desemnarea operatorului. Alte demersuri, alte hîrtii, altă distracţie.

Domnul Seredenciuc a declarat: „Credem că în primăvara anului viitor, în luna martie, vom putea lansa pe SEAP licitaţia pentru operare”. Experienţa anilor anteriori a arătat că la noi primăvara poate fi vară, toamnă sau chiar iarnă, dar să tragem nădejde că la anul primăvara va fi primăvară, iar martie va fi martie.

Mai trebuie neapărat de spus că groapa ecologică de la Pojorîta, unde ar trebui depozitat gunoiul din zona de munte a judeţului nostru, este una cu probleme, cetăţeni nemulţumiţi de amplasamentul acesteia deschizînd un proces. Viorel Seredenciuc a spus că în acest caz s-a făcut recurs şi că se aşteaptă fixarea primului termen de judecată.

Şi-acum să dăm o fugă la Moara, acolo unde se află prima groapă ecologică de gunoi a judeţului.

În luna februarie 2016 s-a făcut recepţia gropii de la Moara şi s-au făcut chiar şi probe. Au trecut doi ani şi jumătate de atunci şi depozitul de deşeuri tot nu este funcţional.

Dînd dovadă de un optimism maxim am să presupun că problemele cu Justiţia în cazul gropii de pe Mestecăniş se vor rezolva şi că în luna martie a anului viitor va fi lansată licitaţia pentru operare. Dacă luăm cei doi ani şi opt luni scurşi de la recepţia gropii de la Moara şi-i aducem la groapa de pe Mestecăniş vom constata că aceasta nu va fi deschisă nici măcar la finele lui 2021. Şi mai trebuie să adăugăm cîteva luni, cel puţin, pentru că aşa cum spuneam depozitul de la Moara încă nu este funcţional. Mai e de aşteptat. Mult.

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

 

 

Fiţi sociabili!