Iepurele de jad

Bărbaţii regretă cel mai adesea că nu au făcut sex cu mai multe persoane, în timp ce femeile regretă în mod frecvent faptul că au făcut sex cu un partener nepotrivit, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, informează Reuters. Studiul, realizat de Universitatea Texas în colaborare cu Universitatea California din Los Angeles (UCLA), a fost efectuat pentru a arăta că sentimentul de regret face parte din procesul evolutiv atunci cînd vine vorba de funcţia de reproducţie, au precizat cercetătorii americani. „Pentru bărbaţi, de-a lungul istoriei evolutive, fiecare şansă pierdută de a face sex cu o nouă parteneră reprezintă potenţial o oportunitate pierdută de a se reproduce – o pierdere costisitoare din perspectiva evolutivă”, a spus Martie Haselton, profesor de psihologie socială la UCLA, care a lucrat la acest studiu. Cele trei regrete principale ale bărbaţilor sînt următoarele: „faptul că ai fost prea timid pentru a intra în vorbă cu o posibilă parteneră”, „faptul că nu ai fost mai aventuros din punct de vedere sexual atunci cînd erai tînăr” şi „faptul că nu ai fost mai aventuros din punct de vedere sexual atunci cînd erai celibatar”. Principalele regrete pentru femei sînt următoarele: „pierderea virginităţii cu un partener nepotrivit”, „înşelarea partenerului actual sau al unui partener trecut” şi „faptul că au făcut sex prea devreme după începerea unei relaţii”. „Consecinţele sexului ocazional erau mult mai mari pentru femei decît pentru bărbaţi şi acest fapt a generat probabil o serie de reacţii emoţionale asociate legăturilor sexuale care există şi în zilele noastre”, a spus Martie Haselton. Mai multe femei decît bărbaţi au declarat că „faptul de a fi făcut sex cu un partener neatractiv” reprezintă cel mai mare regret al lor. Această analiză a fost realizată pe baza a trei studii anterioare, realizate pe un eşantion de 25.000 de persoane. Rezultatele studiului au fost publicate în revista academică americană Archives of Sexual Behavior.

China a anunţat că va lansa la începutul lunii decembrie prima ei sondă spaţială care se va aşeza pe Lună, unde va plasa un vehicul de explorare teleghidat, denumit „Iepurele de jad”, informează AFP. Data exactă a lansării nu a fost precizată, presa oficială chineză insistînd mai degrabă asupra performanţelor aşteptate ale roverului lunar, un vehicul de teren cu şase roţi, al cărui nume face trimitere la mitologia chineză. Potrivit legendei, iepurele lunar – sau „Iepurele de cîmp al Lunii”, întrucît limba chineză clasică nu face distincţia între iepurele de cîmp şi iepurele de casă – trăieşte pe Lună, unde pisează elixirul nemuririi într-un recipient. Animalul-farmacist o are drept însoţitoare pe Chang’e, zeiţa chineză a Lunii. Odată cu această misiune, denumită Chang’e-3, China va realiza prima ei aselenizare „lentă”, în cadrul ambiţiosului ei program spaţial „Chang’e”, marcat deja de succesele realizate de două sonde lunare. Sondele Chang’e-1 (lansată în octombrie 2007) şi Chang’e-2 (lansată în octombrie 2010) au permis, după plasarea lor pe orbită, efectuarea unor observaţii detaliate asupra Lunii. Pentru a-şi întări statutul de mare putere, China doreşte să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe Lună. Roverul „Iepurele de jad”, înzestrat cu panouri solare pentru a se alimenta cu energie, va avea sarcina de a efectua analize ştiinţifice şi de a trimite pe Terra imagini în 3D cu satelitul natural al planetei noastre. Vehiculul, care are o masă de 120 de kilograme, va fi plasat în Golful curcubeului, o zonă lunară încă neexplorată, potrivit Administraţiei spaţiale chineze. Această zonă oferă condiţii favorabile în privinţa expunerii la Soare şi în privinţa posibilităţilor de comunicare cu Terra. Roverul lunar chinezesc va fi operaţional trei luni, în timpul cărora va putea să se deplaseze cu o viteză minimală de 200 de metri pe oră.

Evoluţia proiectelor semnate cu China va fi analizată într-o şedinţă de Guvern, în ianuarie, deoarece partenerii chinezi „ne dau, dar nu ne bagă-n traistă”, i-a anunţat premierul Victor Ponta pe miniştri: „E foarte important ce urmează. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne bagă-n traistă, motiv pentru care – acum e decembrie – în ianuarie, la un moment dat, în cursul unei şedinţe de guvern, vreau să facem o şedinţă separată, cum se implementează proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca să le deblocăm, ce reuşim să realizăm din intenţiile bune şi din proiectele demarate, acela va fi într-adevăr lucrul care contează”, a spus Ponta în prima şedinţa de Guvern desfăşurată după Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, precum şi după întîlnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang. El a cerut miniştrilor care au proiecte cu China să „meargă rapid şi pragmatic” în direcţiile convenite. România şi China au semnat acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric. Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation. Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare. Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group. A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti. Reprezentanţii guvernelor român şi chinez au convenit şi un program cultural pentru perioada 2013-2016, un acord de înfiinţare şi funcţionare a Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti şi un memorandum de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.

 

Scena 1

 

(Costică se întoarce din livadă, plin de uimire şi de încîntare.)

Costică: Ai văzut că le-o mîncat ciorile?

Crîşmarul: Ce-o mîncat ciorile?

Costică: Amendamentele lu Ionică de la Balan. Nu s-o speriat de ele.

Crîşmarul: Dă-le la naiba de amendamente.

Costică: Asta ziceam şi eu. Da ce-o să spună Ionică?

Crîşmarul: Dă-l la naiba şi pe Ionică.

Costică: Da ce ai? De cînd eşti aşa de nepăsător cu soarta ţării?

Crîşmarul: Tu n-ai citit la ziar?

Costică: N-am citit.

Crîşmarul: Atuncea hai să-ţi citesc eu, să te lămureşti.

Costică: Da să-mi citeşti cu intonaţie, ca la şcoală.

Crîşmarul: Hai că încerc. Fii atent: ghici ce regretă femeile după sex?

Costică: Eu de unde să ştiu?

Crîşmarul: Ai uitat că tu eşti femeia mea de suflet?

Costică: N-am uitat, da de sex nici nu poate fi vorba.

Crîşmarul: Şi dacă te iau de nevastă?

Costică: Dacă mă iei, schimbăm foaia.

Crîşmarul: Atunci ai să ştii ce regreţi?

Costică: Am să ştiu ce regret, că şi-acuma regret.

Crîşmarul: Ce regreţi?

Costică: Că-s virgină.

Crîşmarul: Şi ce dacă eşti virgină? Mie îmi place.

Costică: Mie n-o să-mi placă deloc.

Crîşmarul: De unde ştii de pe-acuma?

Costică: Că mă uit la tine şi-mi închipuiesc.

Crîşmarul: Ce vrei să spui?

Costică: Că am să regret pe vecie că te-am luat de bărbat.

Crîşmarul: Hai că m-ai enervat. Crezi că eu nu regret?

Costică: Ce ai să regreţi? Că nici n-am pus-o pe bune.

Crîşmarul: Regret că-mi pierd vremea cu tine.

Costică: În loc să ce?

Crîşmarul: În loc să fac sex pe săturate.

Costică: Cu cine?

Crîşmarul: Cu femei de prin sat.

Costică: Ai să regreţi amarnic dacă te-apuci de aşa ceva.

Crîşmarul: N-am să regret, că uite ce spune aicea, că fiecare femeie pierdută îţi scade din potenţial.

Costică: Ptiu, ce mîrşăvii mai vorbeşti chiar în post!

Crîşmarul: Şi spre deosebire de tine, la mine ştii ce contează?

Costică: Ia să-mi astup urechile. Ce mai contează la tine?

Crîşmarul: Contează număru, dacă-nţelegi.

Costică: Atuncea de ce nu te duci la chinezi?

Crîşmarul: Nu mă duc, bă, că-i şi mai nasol.

Costică: Ce-i nasol, dacă-s multe?

Crîşmarul: Nasol că le poţi confunda între ele şi te păcăleşti singur.

Costică: Ce mai contează o dată sau de două ori?

Crîşmarul: Contează la psihologic, că cu psihologicu nu te pui.

Costică: Şi ce? Psihologicu tre să ştie neapărat ce faci tu?

Crîşmarul: Tu ori eşti proastă ori nu pricepi.

Costică: Ce să pricep, bă curvarule?

Crîşmarul: Cum stă treaba cu regretele dintre noi.

Costică: Uite ce: bagă-ţi tu singur regretele-n fund, că eu m-am cam săturat.

Crîşmarul: Mă gîndeam eu că cu tine n-o scot la un capăt.

Costică: Şi ce-ai să faci? Ai să mă violezi?

Crîşmarul: Am să mă fac mai aventuros, ca să ştii.

Costică: Şi cum ai să faci?

Crîşmarul: Am să mă duc pe lună.

Costică: Şi acolo ce crezi că ai să faci, singur cuc?

Crîşmarul: Nu te gîndi, că există metode şi-acolo.

Costică: Da femei nu există.

Crîşmarul: S-o crezi tu! Vrei să spui că chinezii sînt proşti?

Costică: Ce are a face chinezii acuma?

Crîşmarul: Dacă se duce chinezii pe lună, tu crezi că se duce să cultive orez?

 

Scena 2

 

(Ionică intră ţopăind, cu chipul plin de încîntare.)

Ionică: De ce eşti aşa tristă şi neconsolată?

Costică: Cum să nu fiu, dacă crîşmaru-i un bou?

Ionică: Te-o violat, în sfîrşit, după şură?

Costică: Nici măcar. De ce-ntrebi?

Ionică: Că te alegeai măcar cu un regret, în sfîrşit.

Costică: Şi ţie ce-ţi pasă?

Ionică: Uite-aşa, că te vreau veselă şi bună de muncă.

Costică: Va să zică tu vii de pe-aiurea şi mă iei pe mine de odihnită?

Ionică: Huo, bă, nu te ambala, că eu vin de la Forumul economic China – Europa Centrală.

Costică: Şi tu te-ai dat cu chinezii?

Ionică: Cine s-o mai dat cu chinezii?

Costică: Cum cine? Crîşmaru. Că unde crezi că s-o dus?

Ionică: Unde, bă? În fundu grădinii, să se uite la ciori?

Costică: S-o dus cu chinezii pe lună.

Ionică: N-avea cum, că iepurele de jad se află la mine.

Costică: Care iepure, bă?

Ionică: Vehiculu chinezesc care zboară pe lună. Iepurele de jad, aşa-i spune.

Costică: L-ai înmatriculat pe numele tău?

Ionică: L-am furat de la Forumu economic din parcare. Are numere roşii.

Costică: Şi dacă te opreşte poliţia?

Ionică: N-are curaju să mă oprească. Tu nu ştii cine-i copilot.

Costică: Habar n-am.

Ionică: Nici nu ghiceşti?

Costică: Că n-o fi chiar Ponta-n persoană?

Ionică: Vezi că ai ghicit? Chiar Ponta-n persoană.

Costică: Tu eşti nebun. Şi unde-aţi luat-o aşa, de nebuni?

Ionică: Umblăm să facem rost de o traistă.

Costică: Pentru ce? Iepurele ăsta de jad nu are şi el portbagaj, ca tot omu?

Ionică: Nu prea are, la naiba. Şi pe deasupra-i teleghidat, să mi-o trag.

Costică: Cum adica teleghidat?

Ionică: Nărăvaş, cum s-ar spune pe româneşte. Nu stă pe loc nici cu frîna de mînă.

Costică: Nici dacă-l priponeşti de un gard?

Ionică: Rupe tot. N-ai idee cît îi de teleghidat.

Costică: Acuma cu cine l-ai lăsat?

Ionică: Îl ţine Ponta din ambreiaj.

Costică: Şi traistă la ce vă mai trebuie, în situaţia asta?

Ionică: Ca să băgăm ajutoare de la chinezi.

Costică: O adus ajutoare chinezii? Ce putea să aducă?

Ionică: Ajutoare americane, nemţeşti şi britanice. Şi ne-o întrebat: aveţi traistă?

Costică: Avem!

Ionică: Aşa am zis şi noi şi cu Ponta. Da de fapt nu aveam.

Costică: Va să zică acuma nu aveţi ajutoare cu voi.

Ionică: Momentan nu avem, că de asta umblăm după traistă.

Costică: Avea una crîşmaru în pod. Cam găurită, ce-i drept.

Ionică: Bună şi asta, la o adică. Ia strigă după crîşmar, că de tine ascultă.

Costică: Nu mai ascultă, că l-am umplut de regrete.

Ionică: Mai spală-te şi tu, că ţi-am spus de o mie de ori.

Costică: Nu-i ce crezi tu. Este din suflet regretele astea.

Ionică: Atuncea strigă-l să vină, că nu vine degeaba.

Costică: Ce să-i spun?

Ionică: Spune-i că i-am adus o centrală eoliană.

Costică: Pentru aşa ceva nu mişcă un deget.

Ionică: Atuncea spune-i că-i fac un parc tehnologic la poartă.

Costică: Nici pentru asta nu cred că se urneşte din loc.

Ionică: Stai că ştiu: spune-i că reluăm exportul de bovine.

Costică: O tăiat deja vaca. Nu mai are ce exporta.

Ionică: Da un program cultural bilateral cum ţi se pare?

Costică: Mi se pare prea cultural, da mă rog…

Ionică: Vrei să spui că la aşa ceva vine?

Costică: Dacă-i aventuros, vine. Dacă nu, rămîi fără traistă.

 

Epilog

(Crîşmarul se arată în uşă, încruntat şi pus pe scandal.)

Ionică: Vrei să ştii despre ce-i vorba?

Crîşmarul: Vreau să ştiu. Da ce-i cu hîrbu din faţă la poartă?

Ionică: Iepurele de jad, vrei să spui? Cu ăsta mergem pe lună.

Crîşmarul: Cînd mergem?

Ionică: După ce-l înmatriculăm.

Crîşmarul: Şi Ponta ce caută la volan?

Ionică: L-am lăsat să se joace, pînă mă-ntorc eu.

Crîşmarul: Văd că tot dă în marşarier. Să nu-mi strice gardu, eu atîta îţi zic!

Ionică: Nu te teme că aşa face el: dă cînd înainte, cînd înapoi.

Crîşmarul: Dă Doamne să fie aşa. Care-i treaba cu traista?

Ionică: O luăm pentru cîteva zile, să băgăm ce ne dă chinezii, că ne-o promis.

Crîşmarul: Şi ăştia umblă cu promisiuni pe la noi?

Ionică: Tu cum ai vrea?

Crîşmarul: Să ne deie şi gata. Că de promisiuni ne-am săturat şi răs-săturat!

Ionică: Stai blînd, bă, că sigur ne dă, da nu ne bagă în traistă.

Crîşmarul: Bine, bă, şi oameni să vă bage în traistă aţi găsit?

Ionică: N-am găsit încă, că de asta umblăm de nebuni peste tot.

 

 

Fiţi sociabili!