Hora de la Suceava

Clasa politică de la noi nu se va schimba niciodată, pentru că oricît sînge proaspăt ai pompa în acest organism, el tot bătrînicios, orgolios și urîcios va rămîne. Ce rost are să promovezi tineri în politică, dacă aceștia ajung repede să îmbătrînească în rele?

Războiul declarațiilor dintre președintele Organizației Județene Suceava, senatorul Ioan Stan, și președintele Organizației Județene a PNL, șeful administrației județene Gheorghe Flutur, nu se prea duce direct, cei doi șefi trimițîndu-și la înaintare locotenenții, adică parlamentarii. Fiecare dă în adversarul șefului după cît îl duce capul. Unii o fac mai elegant, în schimb alții pun mîna pe găleată și aruncă cu lături. Însă, cei mai răi se dovedesc a fi soldații, care speră că într-o bună zi vor ajunge măcar sergenți, adică membri ai consiliilor locale și județene, dacă nu chiar locotenenți, adică parlamentari ori directori de instituții publice. Cînd vorbesc despre soldați, mă refer la ei ca la niște pufoși. Cei care au făcut armata știu că pufoșii sînt militarii din ciclul I, adică cei abia înrolați. În cazul nostru, pufoșii sînt liderii organizațiilor de tineret ai PSD și PNL, care dacă au lipit două afișe pentru partid și au făcut două cafele pentru șefii lor cred că sînt politicieni. Pentru a le face pe plac conducătorilor, tinerii preiau partea urîtă a vocabularului stăpînilor și aruncă cu vorbe grele în șeful de pe partea cealaltă a gardului.

Ce să iasă din șeful Tineretului PSD Suceava și din cel Tineretului PNL Suceava, ale căror nume îmi scapă, dacă ei sînt grosolani și obraznici încă de pe-acum? Tinerii sînt vinovați pentru comportamentul deviant, dar mai vinovați sînt șefii lor care-i încurajează să producă tot felul de porcării poreclite comunicate de presă. Rușine!

În lumea civilizată, bine, nu chiar peste tot, liderii politici se duelează personal. O fac cu argumente și cu o oarecare eleganță. Ei se bat în comunicate și în dezbateri televizate, însă, după aceea, se întîlnesc și-și pun mintea, energia și relațiile la contribuție pentru a rezolva o serie de probleme. Pentru ei, că, na, de aia-s șefi, dar și pentru comunitate.

Domnii Stan și Flutur se ceartă în public, dar poate că, în particular, își mai vorbesc și se mai întîlnesc, nu? Nu, nu este deloc așa, după cum a declarat într-un interviu pentru Radio Top Ioan Stan: :  ”Nu ne-am întîlnit, așa, <face to face> de cîteva luni bune, iar la telefon ce să vorbim? Eu sînt adversar politic, nu sînt dușman, nu i-am atacat familia”.

Așadar, în județul lovit crunt de epidemia COVID, în care turismul trage să moară și în care sînt atîtea probleme de rezolvat, liderii celor mai mari două partide nu-și vorbesc. De aia Suceava nu este mai sus decît unde se află în acest moment: pentru că orgoliile, politica prost înțeleasă și lupta oarbă pentru putere anulează orice șansă de dialog. Fără dialog și fără un pic de unitate nu avem nici o șansă să înaintăm și vom continua să batem pasul pe loc ca într-o horă strămoșească, cine-o joacă să trăiască! În aceleași condiții ca și pînă acum.

Fiţi sociabili!