Haideţi cu conferinţa aia, domnule prefect!

Au trecut două luni şi jumătate de cînd Alexandru Moldovan este prefectul judeţului Suceava. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, iar una dintre atribuțiunile sale este aceea de a veghea la respectarea legilor de către autorităţile publice locale.

Au trecut două luni şi jumătate, iar domnul Moldovan nu a organizat nici o conferinţă de presă. Nici măcar una de sămînţă, cum se spune pe la noi. Alexandru Moldovan nu a invitat presa pentru a-i spune ce a făcut la viaţa lui pînă acum şi nici pentru a vorbi despre activitatea pe care o desfăşoară în calitatea sa de prefect, adică de înalt funcţionar al statului plătit generos din banii publici. Aceste informaţii nu le-ar fi ţinut jurnaliştii pentru ei ca să facă borş, ci le-ar fi dat mai departe celor care contribuie la bugetul de stat din care este plătit şi generosul salariu al domnului Moldovan.

Cu toate că este nou în funcţie, Alexandru Moldovan ar fi trebuit să ştie de existenţa Legii 544-2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, că doar pînă la a fi prefect a avut alte funcţii de conducere prin Prefectură şi prin Consiliul Judeţean. La secţiunea a II-a a legii, la articolul 17, aliniat 1, se arată că „autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public”. Legea scrisă spune că „de regulă”, dar legea bunului simţ spune că obligatoriu trebuie să organizezi o conferinţă de presă o dată pe lună. Însă, se vede treaba că, la Suceava, Legea 544 şi legea bunului simţ sînt lovite de nulitate. Dacă prefectul Moldovan ignoră aceste legi, oare cum poate cere el autorităţilor publice locale să respecte legislaţia?

Dacă Alexandru Moldovan simte că nu este încă pregătit să organizeze o conferinţă de presă, de teamă ca nu cumva, de emoţie, să se îmbujoreze precum o fecioară, atunci poate o roagă pe Diana Găşpărel să facă una. Că doar de aia a numit-o în funcţia de purtător de cuvînt al Prefecturii.  

Comentariu difuzat de Radio Top – 104 FM şi radiotop.ro.

Fiţi sociabili!