GRECO

Reporter: După ce a trecut canicula de săptămîna trecută, cînd nu prea a fost potrivit să vorbim despre situaţia politică din Republica Moldova, în loc să ne ocupăm de mijloacele de combatere a caniculei, prin hidratare, adăpostire şi evadare în natură, acum s-a cam răcorit aerul şi aş vrea să vă întreb dacă nu ar fi momentul să rupeţi tăcerea.

Politician: În momentul de faţă cred că este mult mai potrivit să rupem tăcerea. Despre ce ai vrea să rup tăcerea în momentul de faţă?

Reporter: M-aş bucura dacă aţi putea să rupeţi tăcerea despre o chestiune care îi preocupă în momentul de faţă pe foarte mulţi bucovineni, respectiv despre faptul că GRECO regretă lipsa progreselor României în privinţa măsurilor de combatere a corupţiei, dat fiind că România a înregistrat foarte puţine progrese în implementarea măsurilor de combatere a corupţiei în rîndul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, precum şi în abordarea preocupărilor generate de controversata reformă a justiţiei.  

Politician: De unde ai aflat tu treaba asta de ultimă oră?

Reporter: M-a anunţat dis-de-dimineaţă prin Facebook Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei (CoE), în două rapoarte distribuite recent pe pagina mea, la care le-am dat like şi le-am distribuit mai departe.

Politician: De ce le-ai distribuit înainte să stai de vorbă cu mine, ca să te lămureşti despre ce-i vorba?

Reporter: Vă rog să n-o luaţi în nume de rău, dar mi-aş dori ca autorităţile române să adopte de urgenţă măsuri determinate pentru a obţine progrese tangibile cît mai curînd posibil. Mai ales că GRECO salută faptul că pe 4 iunie premierul României a anunţat intenţia de a abandona controversatele reforme judiciare.

Politician: Şi eu cînd îţi atrăgeam atenţia că Ciuma Roşie încalcă zi de zi independenţa justiţiei, ziua ca tîlharii şi noaptea ca hoţii, tu te strîmbai la mine ca un măscărici!

Reporter: Mă scuzaţi, n-o să se mai întîmple vreodată. Acum sînteţi gata să rupeţi tăcerea de tot, o dată pentru totdeauna?

Politician: Sînt gata şi de acord. Despre ce ai fi interesat să rup tăcerea mai întîi şi mai întîi?

Reporter: Ca să nu ne rupem capul odată cu tăcerea, aş vrea să rupeţi încet tăcerea făcînd o prefaţă despre situaţia urşilor de la Cîmpulung Moldovenesc şi de la Broşteni, pe urmă să destrămăm încet tăcerea care învăluie întoarcerea Elenei Udrea în ţară, mai apoi să rupeţi pe scurt tăcerea despre promulgarea de către preşedintele Iohannis a Legii Pensiilor şi abia la sfîrşit aş vrea să sfîşiaţi brusc şi halucinant tăcerea despre faptul că GRECO regretă lipsa progreselor României în privinţa măsurilor de combatere a corupţiei.

Politician: Perfect de acord. Despre urşii de la Cîmpulung Moldovenesc şi Broşteni pomeniţi mai devreme, îţi mărturisesc că mi se rupe. Despre Elena Udrea iarăşi mi se rupe oarecum, iar cît priveşte promulgarea de către preşedintele Iohannis a Legii Pensiilor, mi se rupe cu totul, eu avînd dreptul la o pensie nesimţită de deputat. Cît priveşte faptul că GRECO regretă lipsa progreselor României în privinţa măsurilor de combatere a corupţiei, mi se rupe cu adevărat, fiindcă mîine plec în concediu parlamentar şi mă întorc abia la toamnă cu forţe proaspete.

Reporter: Puteţi totuşi să-mi spuneţi în şoaptă, dacă tot veni vorba, care va fi soarta celor cinci milioane de pensionari de la noi, în conformitate cu prevederile noii Legi a Pensiilor?

Politician: Stai, că mi-am adus aminte ce-a zis Udrea cînd a ajuns în ţară şi a rupt şi dînsa tăcerea. A zis, aşa cum a spus mereu, că nu şi-a dorit niciodată să trăiască în alta parte decît în ţara ei şi a aşteptat cu nerăbdare momentul în care să se poată întoarce. Şi a mai zis, rupîndu-şi tăcerea de pe ea, că vrea să-şi crească copilul acasă, să o boteze la biserica unde s-a rugat să devină mamă, cu familia ei şi cu cei cu adevărat apropiaţi dumneaei, alături de dumnealor.

Reporter: Observ că ţineţi foarte mult la această femeie, din moment ce ţineţi minte atît de exact cum a rupt ea tăcerea la întoarcerea în ţară.

Politician: De fapt, mi se rupe.

Reporter: Fiindcă tot v-aţi abătut de la subiectul principal care mă preocupă neapărat, puteţi să rupeţi tăcerea şi despre candidatura domnului Tăriceanu la prezidenţiale din partea coaliției PSD-ALDE?

Politician: Mi se rupe şi de Tăriceanu, şi de PSD-ALDE, şi de candidaturile lor la prezidenţiale.

Reporter: Am înţeles. Rupeţi vă rog tăcerea pentru mine în exclusivitate despre motivul pentru care Elena Udrea a părăsit Costa Rica?

Politician: Aş rupe-o, dar ştii foarte bine că e căsătorită de tot şi pe deasupra mai aşteaptă încă un copil.

Reporter: Vă înţeleg perfect şi vă mulţumesc că aţi rupt tăcerea despre aceste subiecte de importanţă naţională. Totuşi, dacă mai rupeţi o dată tăcerea despre GRECO, gata, mă declar mulţumit şi împlinit ca ziarist.

Politician: Despre GRECO zici? Mi se rupe, fiindcă anul ăsta nu-mi fac concediul în Grecia. Plec în Turcia, la all inclusive.

 

Fiţi sociabili!