Granit-antracit

Reporter: A trecut şi marea sărbătoare a creştinătăţii, numită Buna Vestire, despre care nu vreau să vă întreb, fiindcă unii răuvoitori spun că nu prea sînteţi dus la biserică. Tocmai de aceea, ca să dezminţim, cred că sînteţi la curent măcar cu tradiţiile legate de această zi, respectiv că este aprobată în unanimitate dezlegarea la peşte şi că în unele zone din ţară se dă foc la gunoaie, obicei numit „Noaptea focurilor”. Aici nu vreau să insinuez nici despre colectarea selectivă din municipiul reşedinţă de judeţ şi nici despre incendiile de mirişte care pun în pericol atît intravilanul, dar mai ales extravilanul. La care din ele vreţi să vă referiţi?

Politician: Vreau să mă refer atît la intravilan, cît şi la extravilan şi ţin să amintesc, ca să nu uit pe parcursul interviului nostru, despre viitoarea zonă de agrement a Sucevei, care va fi împărţită în două zone principale, în partea stângă şi în partea dreaptă.

Reporter: M-aţi făcut extrem de curios şi de aceea m-aţi incitat la următoarea întrebare care decurge din prima: ce va fi mai exact în partea dreaptă şi ce va fi la fel de exact în partea stîngă?

Politician: Ca să nu intrăm în politică şi să interpretezi că aş ţine mai mult cu partea dreaptă, atît îţi pot spune, că în partea stîngă, cum se merge spre Burdujeni, va fi o zonă preponderent sportivă, iar în partea dreaptă una de promenadă, de relaxare politică.

Reporter: Aţi promis că nu intraţi în politică, dar poate că afirmaţia dumneavoastră are un caracter edilitar-gospodăresc şi atît.

Politician: Aici ai pus punctul pe i, că chiar la aspectul edilitar-gospodăresc vreau să mă refer în continuare şi nicidecum la politica de stînga sau de dreapta. Deci, cele două zone principale, respectiv partea stîngă va fi o zonă preponderent sportivă, iar partea dreaptă va fi una de promenadă şi relaxare.

Reporter: Cum veţi atrage electoratul în această zonă de agrement edilitar-gospodăresc? Veţi demara lucrări ca în zona Tătăraşi sau ceva şi mai şi?

Politician: Fiind în albia majoră a rîului, nu ni se dă voie să facem construcţii definitive, care pe urmă să fie luate de puhoi, ca atare accesul va fi făcut pe pasarele metalice, demontabile în caz de necesitate, iar în partea dreaptă se va face un acces de maşini pentru situaţii de urgenţă, ca să nu-i spunem situaţii de puhoi.

Reporter: Cum va remarca electoratul de stînga şi de dreapta măreţia acestei lucrări edilitar-gospodăreşti, unice în Europa şi unice în lume, dacă-mi permiteţi această clasificare de succes?

Politician: Vor fi mai multe tipuri de alei tip belvedere, un soi de faleză pe malul rîului Suceava, făcute din granit, cu o lăţime de patru metri, alei principale din granit antracit, de patru metri, din care doi metri pentru acces pietonal şi doi pentru pistă de biciclete, dar şi alei secundare, din piatră cubică.

Reporter: Ce belvedere va admira electoratul de jur-împrejur?

Politician: Va admira mai ales faleza de granit, aleile principale din granit antracit de patru metri, din care doi metri pentru acces pietonal şi chiar cei doi pentru pista de biciclete, dar şi aleile secundare, din piatră cubică.

Reporter: Nu vreau să vă întreb, nici măcar delicat, cine va cîştiga licitaţia pentru atîta amar de pavele de granit, granit antracit şi piatră cubică, dar s-o lăsăm moartă-n păpuşoi. Mai bine spuneţi-mi ce veţi demara în zona sportivă.

Politician: În zona sportivă vom avea o zonă pentru aerobic politic, gimnastică parlamentară de dreapta, cu covor elastic pentru europarlamentare, două locuri de joacă pentru deputaţi şi senatori, două terenuri de sport – tenis şi volei pentru referendum, precum şi unul de badminton pentru electoratul municipal. În zona de promenadă vom avea multe alei de acces de granit, iar în capăt o platformă pentru evenimente, spectacole şi alte activităţi de granit antracit şi piatră cubică.

Reporter: Revin cu insistenţă, dar şi cu strîngere de inimă la posibilitatea puhoiului pe apa Sucevei, care vedeţi cum acţionează cînd acţionează prin furia naturii. V-aţi gîndit la o asemenea calamitate furioasă care să spele de pe aleile respective tot granitul şi antracitul şi piatra cubică?

Politician: Sigur că m-am gîndit. Zona de agrement va fi dotată cu sistem automat de irigaţii, iluminat public, bănci, coşuri de gunoi şi WI-FI gratuit.

Reporter: Totuşi, puhoiul, cu tot respectul, nu cred că va ţine seama nici de sistemul automat de irigaţii, nici de iluminatul public, nici de bănci, nici de coşurile de gunoi sau de WI-FI-ul gratuit. Nu v-aţi gîndit la nişte diguri sau la nişte consolidări, cum scrie la carte?

Politician: Ne-am gîndit, desigur, la toate. Însă îndiguirea malurilor Sucevei reprezintă o necesitate fără finanţare, deocamdată. Principala problemă de implementare a proiectului este cea de consolidare a malurilor rîului, care nu este eligibilă la finanţare.

Reporter: Dacă nimic nu este eligibil la finanţare, veţi proceda după un model norvegian, american, chinezesc sau european?

Politician: Vom proceda ca la noi sau ca la Oradea. La Oradea investiţia de acolo a fost făcută de Apele Române, vom insista la ei să facă consolidarea digurilor, pentru că este o vulnerabilitate în caz de vine apa mare. Noi am depus documentaţiile şi în rest nu-i treaba noastră. Dar odată cu depunerea acestor documentaţii, municipalitatea suceveană va avea depuse proiecte pe toate cele patru axe de finanţare din fonduri europene.

Reporter: Din cîte ştiţi dumneavoastră, axele astea sînt construite din granit, din antracit sau din piatră cubică?

Politician: Posibil şi aşa, şi aşa, fiindcă sînt axe europene, construite din fonduri europene. Şi chiar dacă la Suceava le spală puhoiul, un lucru e sigur: valoarea totală a lucrărilor este de 13 milioane de lei,  adică 3,3 milioane de euro, perioada de realizare fiind de 22 de luni, din care 15 luni pentru construcţie şi montaj. Iar de granit-antracit nu ducem lipsă.

Fiţi sociabili!