Gînditorul

Reporter: În ultima vreme vă văd cam gînditor sau mai gînditor ca de obicei. Dacă-mi permiteţi această întrebare care nu are nici o legătură nici cu statul paralel, nici cu preşedintele ţării, nici cu Constituţia ţării, nici cu mitingul PSD, aţi căzut pe gînduri sau staţi pur şi simplu pe gînduri de bună voie?

Politician: Ca să-ţi răspund în termeni politicoşi, îţi pot confirma că gîndirea în general este mama înţelepciunii şi că eu de mic copil stau pe gînduri şi mă gîndesc şi aşa, în timp, am devenit tot mai gînditor. Asta în general, căci în momentul de faţă într-adevăr s-a întîmplat ca nepăsarea domnului Meleşcanu să-mi dea mai mult de gîndit, de asta ai observat o schimbare la mine şi la firea mea gînditoare.

Reporter: În ce calitate v-a dat domnul Meleşcanu aşa de mult de gîndit, tocmai acum, cînd se apropie vacanţa parlamentară şi dumneavoastră aveţi nevoie de multă odihnă la creierul cu care gîndiţi încă din copilărie?

Politician: Atitudinea nepăsătoare a domnului Meleşcanu mi-a dat mult de gîndit în legătură cu cît preţ pun actualii guvernanţi pe soarta a sute de mii de români care nu trăiesc în ţara lor mamă. Căci eu sînt acuma mamă şi tată la grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina, membru al Comisiei de politică externă și al delegaţiei parlamentare române pentru negocieri cu autorităţile ucrainene privind Legea învăţămîntului din Ucraina.

Reporter: Acum înţeleg perfect de ce aţi căzut pe gînduri, împins de domnul Meleşcanu. V-aţi lovit rău cînd aţi căzut?

Politician: Asta nu mai contează unde şi cît de tare m-am lovit, fiindcă face parte din riscurile meseriei de şef la grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina şi membru al Comisiei de politică externă și al delegaţiei parlamentare române pentru negocieri cu autorităţile ucrainene privind Legea învăţămîntului din Ucraina.

Reporter: Înseamnă că sînteţi şi învăţat, nu numai căzut pe gînduri, dacă figuraţi ca membru în această comisie privind Legea învăţămîntului din Ucraina.

Politician: Sînt cum zici tu, dar mai sînt şi îngrijorat vizavi de ultimele evenimente care au avut loc la Cernăuţi. Este vorba de percheziţionarea Centrului Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” şi a unei librării româneşti de către forţele speciale ucrainene.

Reporter: Au şi la ei stat paralel cu forţe speciale şi cu protocoale secrete?

Politician: Am aflat, cu deosebită întristare, că Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziţii la sediul Centrului Cultural Român <Eudoxiu Hurmuzachi> şi la o librărie românească cu numele <Mihai Eminescu> din Cernăuţi. Din informaţiile care au ajuns în România, s-ar fi încălcat, astfel, atît dispoziţii legale care sînt în vigoare din Ucraina, cît şi hotărîri definitive ale instanţelor de judecată ucrainene sau convenţiile internaţionale privind drepturile minorităţilor naţionale. M-am întristat, în primul rînd, pentru că la finalul anului trecut m-am deplasat personal în Ucraina şi am avut întîlniri cu oficiali din statul vecin, atunci cînd s-a pus gînd rău şcolilor româneşti cu predare în limba română. Vă spun sincer că am plecat din Ucraina aproape convins că vecinii noştri nu vor mai lua decizii în grabă şi nici eronate faţă de minorităţile naţionale, dintre care cea de români depăşeşte 400 de mii de suflete care gîndesc, trăiesc şi simt româneşte.

Reporter: Nu-i cazul să organizați de urgenţă un miting la Cernăuţi, împotriva abuzurilor înfăptuite de acest stat securist paralel de la ei şi să le scoateţi în stradă pe cele 400 de mii de suflete care gîndesc, trăiesc şi simt româneşte, ca acest stat paralel de la ei să nu mai ia decizii abuzive în grabă şi nici eronate faţă de minorităţile naţionale de-acolo?

Politician: Pînă să facem acel miting de care vorbeşti, m-am sfătuit şi cu colegul meu Mihalescul care-i mai aproape de graniţa lor şi amîndoi sperăm ca acţiunile serviciilor de securitate din Ucraina să nu aibă legătură cu o serie de panouri dedicate Centenarului Unirii prin care românii au omagiat, într-un mod extrem de paşnic, România mare şi Bucovina istorică.

Reporter: Aveţi dreptate şi v-aţi gîndit bine să vă luaţi acest ajutor în persoana deputatului Mihalescul, fiindcă vorba istoriei noastre milenare, unde-i unul nu-i putere la nevoi şi la durere, iar cît priveşte atitudinea nepăsătoare a domnului Meleşcanu, e clar că pe dînsul nu vă puteţi baza, fiindcă dînsul în loc să vă întindă o mînă de ajutor vă dă mult de gîndit. Şi vorba aia, trăim în miezul unui ev aprins de centenarul pe care-l sărbătorim anul ăsta!

Politician: Fiindcă prin aceste panouri dedicate Centenarului Unirii, prin care românii de-acolo au omagiat, într-un mod extrem de paşnic, România mare şi Bucovina istorică, sper că nu s-a invocat pretextul absurd că acele materiale ar fi îndemnuri la revizionism şi la atacarea ordinii constituţionale, pentru că românii din Ucraina sînt cei mai paşnici cetăţeni din toată Ucraina. De atîţia ani de zile, autorităţile ucrainene au avut timp să îi cunoască pe români şi să îşi dea seama că românii respectă statul ucrainean, respectă instituţiile şi ordinea constituţională din Ucraina şi că sînt de departe cei mai ataşaţi la valorile europene. Mi-aş dori ca şi în această chestiune, autorităţile ucrainene şi cele române să deschidă rapid canale puternice de comunicare, pentru a elimina orice fel de tensiuni. România este un exemplu la nivel european în privinţa respectului pentru drepturile minorităţilor naţionale. Cred că am putea să le oferim vecinilor noştri tot suportul şi asistenţa tehnică, în aceeaşi chestiune. Este drept că sînt destul de mîhnit să văd că autorităţile de la Bucureşti, mai ales Ministerul Afacerilor Externe, nu s-au deranjat foarte tare să fie ele primele care să deschidă calea dialogului.

Reporter: Eu zic să apelaţi mai cu hotărîre la domnul Mihalescul, care ştie să interpeleze la sînge în Parlament, să le interpeleze peste gard şi pe aceste servicii de securitate ale Ucrainei ce are de gînd, fiindcă dînsul se pricepe să interpeleze şi despre şosele de centură, şi despre planuri de investiţii, şi despre regimuri fiscale, şi despre jocuri de noroc, dar şi despre cultură pe care o mănîncă pe pîine cu unt.

Politician: Ai dreptate, dar deocamdată mai am de gîndit mult şi bine la nepăsarea domnului Meleşcanu.

Fiţi sociabili!