Ghicitoarea

Reporter: Ca să nu intrăm direct în subiectele delicate din zilele astea la început o să vă spun o ghicitoare politică. Vă rog să vă concentraţi şi să-mi răspundeţi fără ajutor de la un prieten sau de la mama de-acasă, cine a rostit fraza următoare: „O să vă răspund cînd e momentul dacă voi candida, dar haideţi să ne concentrăm pe alegerile europarlamentare. Nu are de ce să vă fie frică, că nu are de ce să aveţi vreo ezitare. Lupta noastră e lupta pentru adevăr”.

Politician: Adevărul este că nici nu-i greu de ghicit. Problema este că momentan am un lapsus în clipa de faţă şi-mi scapă numele din păcate.

Reporter: Ca să vă dau un indiciu, vă spun că cuvintele respective au fost rostite la un miting electoral din localitatea Dumbrăveni din judeţul Suceava.

Politician: M-ai adus mai aproape cu acest indiciu, însă tot am un lapsus în clipa de faţă şi-mi scapă din păcate exact numele electoral în cauză.

Reporter: Vă mai dau un indiciu suplimentar şi anume că liderul organizaţiei judeţene PSD Suceava i-a cerut domnului respectiv să anunţe că a decis să candideze la alegerile prezidenţiale zicînd în felul acesta: „Astăzi vă rugăm să ne spuneţi că v-aţi decis să fiţi candidatul nostru la Preşedinţia României”.

Politician: Nici acum nu-mi dau seama şi nu cred că este vorba de Klaus Iohannis.

Reporter: Nu este vorba de Klaus Iohannis. Este vorba de altcineva şi vă mai dau un indiciu de la Dumbrăveni şi anume că această întrebare cu tîlc de îndemn rostită de liderul PSD al Organizaţiei Judeţene s-a produs  în uralele celor din sală de la Dumbrăveni.

Politician: Îmi pare rău, nu-mi dau seama la cine te referi în ghicitoarea de faţă.

Reporter: Vă mai dau un ultim indiciu şi gata, anume că partidul condus de acest personaj a pierdut alegerile europarlamentare, iar a doua zi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar acum este în spatele gratiilor la puşcăria din Rahova.

Politician: Tot nu-mi dau seama. De ce tot insişti să-ţi răspund la ghicitoarea asta tîmpită? Unde vrei să ajungi şi de fapt ce vrei să insinuezi? Altă întrebare nu ştii?

Reporter: În afară de ghicitoarea de faţă, nu mai am în minte decît două întrebări, cele de la referendum. La care vreţi să răspundeţi? La prima sau la a doua?

Politician: Crezi că mă prinzi în capcană? Clar că-ţi răspund cu DA şi la prima, şi la a doua.

Reporter: Aţi reuşit să votaţi victorios în sensul celor afirmate acuma?

Politician: Eu n-am reuşit, din păcate, din cauza miniştrilor Meleşcanu şi Carmen, dar ştiu pe cineva care a reuşit şi care a spus: „Peste şase milioane de români au spus da la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României şi au dat astfel o lecţie dură populismului, demagogiei şi discursului anti-european şi anti-justiţie promovat în campanie, şi nu numai de PSD. Ieri a cîştigat România europeană, în care hoţii şi infractorii stau la puşcărie, nu în fruntea statului. Mobilizarea românilor din ţară şi străinătate a fost impresionantă. Votul de azi ne arată că democraţia s-a maturizat, că înţeleg ce armă puternică este votul”.

Reporter: E clar că nu aţi renunţat la cursa înarmărilor. Acum, că aţi cîştigat alegerile europarlamentare cu arma în mînă, ce vă propuneţi să faceţi? Să conduceţi România, să conduceţi Europa sau pe amîndouă laolaltă?

Politician: Asta e altă ghicitoare? Dacă-i altă ghicitoare, la asta ştiu să răspund: de azi începe schimbarea în bine în România şi în Europa. Avem, din păcate, multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani şi jumătate, nu numai în domeniul justiţiei, dezastrul din economie, sănătate, educaţie. Avem mult de lucru.

Reporter: Acum, că liderul PSD zace în puşcărie, nu credeţi că lucrurile s-au reparat de la sine şi în domeniul justiţiei, şi al economiei, şi al sănătăţii, şi al educaţiei?

Politician: Nu s-au reparat şi de asta, fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a celui de Interne. Imediat însemnînd imediat.

Reporter: Dacă PNL şi USR vor prelua guvernarea, ce ar trebui făcut ca lucrurile să meargă bine în ţara noastră?

Politician: La ghicitoarea asta nu-i greu de răspuns: ca lucrurile să meargă bine în ţara noastră, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării din 26. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, am avut referendum şi europarlamentare. Am avut probleme şi în ţară. Foarte mulţi români s-au arătat revoltaţi. Unii au reclamat că au fost puţine ştampile, alţii că au fost puţine cabine. Se vede că întreaga organizare a fost gîndită pentru inhibarea votului, nu pentru încurajarea votului.

Reporter: Aşadar, dacă vor fi mai multe ştampile şi mai multe cabine românii vor fi mai fericiţi şi mai înstăriţi, vor avea parte de autostrăzi peste tot şi de spitale peste tot şi de bunăstare peste tot?

Politician: Clar! Şi ghici pe cine vor alege preşedinte la iarnă!

Fiţi sociabili!