Gheorghe Flutur – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

Gheorghe Flutur – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

  • s-a născut la Botoşana pe 8 iulie 1960;
  • mama – casnică;
  • tata – miner;
  • a vrut să se facă silvicultor;
  • a devenit inginer silvic. Şi politician.

 

Domnule preşedinte, cum a arătat copilăria d-voastră?

Mama mea era ţărancă, Dumnezeu să o ierte, cu patru clase, un om simplu. Ea ducea casa pentru că tata a fost miner, a lucrat la mină prin ţară. A lucrat şi la Fundu Moldovei, şi în judeţul Argeş, la tunelul de la Vidraru, la Bicaz. Venea la sfîrşit de săptămînă sau la două trei săptămîni acasă. El susţinea financiar familia, însă mama era şi bărbat, şi femeie. Eu, după ce am crescut, chiar de foarte mic, de la şapte – opt ani, am fost învăţat cu muncile de bărbat de acasă. Îmi aduc aminte că verişorul meu, Cătălin, care acum este primar la Botoşani, era copil de domn, pentru că era în oraş. Eu eram la ţară. Cînd veneau în concediu se mirau de cum munceam eu. Am gustat din poveştile vieţii de la ţară. Am cosit de la 7 – 8 ani. Mă trimiteau prima dată să cosesc cartofii, pentru că acolo chiar dacă coseşti mai rău nu se vede. La 14-15 ani m-a învăţat cineva şi băteam draniţa pe casă, după care dădeam cu păcură.

O copilărie dură?

Temelia mea acasă mi-a prins foarte bine în viaţă. Am ştiut cum să abordez greul. Şi greul fizic, şi cel intelectual. La liceu aveai handicapul unui copil venit de la ţară, care nu era atît de versat şi ca limbaj, comportament. Aveam colegi cu o situaţie materială răsfăţată. Nu am dus niciodată lipsă de nimic. Munceam vara şi cîştigam bani. Mergeam la cules zmeură pe Valea Bistriţei şi o depuneam la centrele de colectare. Am lucrat la degajări, cu secera tăiam iarba din jurul copăceilor plantaţi. Aveai sau nu aveai mănuşi. Mai era cîte o viperă. Era destul de dură munca. Stăteam cîte 6-7 săptămîni la aşa ceva. Pot să spun că toate astea mi-au prins bine în viaţă. După ce am terminat liceul, am intrat la facultate şi m-am căsătorit foarte tînăr, în anul I de facultate. Băiatul meu, Cristi, a venit pe lume în anul II. Eram un copil cu copil.

Ce aţi vrut să vă faceţi când eraţi mic?

Am avut două opţiuni: să urmez liceul veterinar sau silvic. Îmi plăcea şi să îngrijesc animalele, şi mi-au plăcut şi natura şi pădurea. Erau opţiunile de bază din viaţa mea. Pînă la urmă am ales silvicultura. Mi-a plăcut foarte mult şi venea dintr-o dragoste de la bunicul meu, Anfilofie Flutur, care a trăit 91 de ani, un om care iubea foarte mult natura şi care mă lua foarte mult în pădure, în Dealul Lupului, la Solca, după ciuperci. El m-a învăţat să deosebesc bureţii buni de cei nebuni, cum să nu mă rătăcesc ş.a.m.d. Şi-a pus amprenta pe mine. Dovadă că am urmat liceul silvic la Cîmpulung Moldovenesc, facultatea de silvicultură la Braşov, chiar şi armata am făcut-o la vînători de munte. Dumnezeu m-a ajutat să parcurg toate etapele acestei meserii, de la şef de brigadă pînă la ministru al Pădurilor.

Ce au spus părinţii despre drumul pe care l-aţi ales?

Poate că mama ar fi vrut să fiu ceva în sat, învăţător, profesor, să lucrez acolo sub streaşina casei, dar a fost de acord cu părerea mea. Chiar m-au încurajat amîndoi, au fost alături de mine. Îşi imaginau cum o să fiu eu dacă termin şcoala silvică, dacă am să mă duc mai departe să fac şi facultatea. Trebuie să recunosc că mi-au fost alături.

Cum vedeţi copiii din ziua de astăzi?

Nu mai văd sau foarte puţin văd să ia viaţa în piept de mici. Pentru mine nu era o problemă o noapte sau două în ploaie, la inundaţii, pentru că am trecut prin asta, m-am călit de mic cu ploaia, cu vîntul, cu gheaţa. Cred că din acest punct de vedere, în general, părinţii îşi alintă mai mult copiii. Trebuie să ne punem întrebarea dacă nu greşim în educare pentru că şi greul are un rol educativ deosebit.

  1. (flutur mic) Gheorghe Flutur (băieţelul cel mic din dreapta) împreună cu familia
  2. (flutur medalie cetate) Gheorghe Flutur, pe 28 noiembrie 2018, la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, cu titlul de „Cetăţean Centenar”
  3. (flutur, cîine 1) Tînărul senator PNL Gheorghe Flutur, în 2002, la un eveniment organizat la Gura Humorului.
Fiţi sociabili!