Gaz de negaz  

O decizie a Guvernului PSD referitoare la conducta de gaz pentru Vatra Dornei i-a încăierat pe Gheorghe Flutur şi Ioan Stan. Cum gazul metan este încă departe de locuinţele dornenilor şi cum replicile dintre cei doi lideri politici sînt de o mare asprime, nouă nu ne-a rămas decît să facem

Gaz de negaz  

„Şi deodată, dintre dealuri/ Se desprinde larg un zvon/ Depărtat şi monoton/ Ca un murmur lung de ape/ Revărsate peste maluri”. Cică Guvernul PSD a făcut primul pas către construirea unei conducte de gaz metan care să ajungă la Vatra Dornei. „Cine-i?… Ce-i?… Ce-a fost pe-aici?…/ Ciripesc cu glasuri mici/ Cinteze şi pitulici./ Doar un pui de piţigoi,/  Într-un vîrf de fag pitic,/  Stă cu penele vîlvoi/  Şi făcînd pe supăratul:/  – Ce să fie? Nu-i nimic./ A trecut acceleratul”.

Ei, nu vă luaţi după cintezele şi pitulicile din codrii Bucovinei, pentru că ele au rămas pe vechi. Au rămas cu impresii de pe vremea lui George Topîrceanu.

De fapt,  zgomotul a fost creat de disputa încinsă iscată între preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, senatorul Ioan Stan. Disputa a ajuns la punctul de fierbere după ce Guvernul PSD a emis o hotărîre prin care a declarat proiectul de investiții „Conducta de transport gaze naturale Pojorîta –  Vatra Dornei ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale”.

Acest lucru a fost cerut de mai multă vreme de domnul Flutur, mai exact după ce Romsilva a dat în judecată cele 550 de parohii de pe raza judeţului Suceava în încercarea de a le lua pădurea făcută cadou pe vremea Guvernului Năstase. Cum terenul este în litigiu, nu se pot face lucrări pe acesta, deci nici conducta de gaz metan nu poate fi trasă, prin pădure, de la Pojorîta la Vatra Dornei.

Gheorghe Flutur a salutat decizia Guvernului, despre care a spus că vine cam tîrziu, „dar este foarte necesară pentru Vatra Dornei”. Domnul Flutur a adăugat că Ministerul Energiei urmează să emită autorizația de construire, după care Transgaz-ul trebuie să se apuce de treabă.

Ei, şi de aici încolo s-a atins punctul de fierbere, cei doi lideri politici bătîndu-se în declaraţii şi comunicate, pe care noi ne-am permis să le amestecăm, ca să fie mai lesne de citit şi de înţeles. În pagina 3.

Ioan Stan: Nu doresc nimănui să afle cum e să muncești cu îndîrjire pentru a realiza ceva important, să nu precupețești nici un efort pentru a-ți respecta cuvîntul dat celor ce te-au investit cu încrederea lor, să reușești în cele din urmă, și cînd să dai vestea cea bună unor oameni de bună credință, vine un personaj care a fost surd la nevoile populației să-ți povestească în ce fel a reușit el să rezolve problema. (…) La preluarea guvernării în 2016 de către alianța PSD – ALDE, unul din obiectivele de interes județean către care ne-am îndreptat eforturile, la cererea locuitorilor zonei, a fost reconsiderarea importanței obiectivului sus-amintit (conducta de gaz metan – n.r.), efectuarea demersurilor necesare includerii lui în planurile de dezvoltare locală, obținerea susținerii financiare necesare.

Gheorghe Flutur: După multe mandate de parlamentar, senatorul Ioan Stan nu a înțeles nimic din politica suceveană. Păcat! După părerea domniei sale tot ce mișcă în județul acesta, aerul, apa, sînt datorită PSD și domniei sale. Nu-i așa, domnule Stan! Păcat că după multe mandate de parlamentar nu ați înțeles nimic de la democrația cîștigată după 1989.

Ioan Stan: Am avut în acești trei ani nenumărate întîlniri cu miniștri care puteau fi implicați ca și cu cei care puteau să sprijine într-un fel sau altul la realizarea obiectivului. S-au făcut cu insistență toate demersurile necesare clarificării situației terenurilor aferente traseului conductei. Ne-am străduit să convingem factori de decizie direct sau indirect poziționați față de specificul unor astfel de investiții. Am muncit în echipă, apelînd la tot ceea ce omenește și legal a fost cu putință pentru ca, în sfîrșit, strădaniile noastre să se materializeze în Hotărîrea de Guvern care decide reluarea lucrărilor acordînd obiectivului calitatea de „interes naţional”.

Gheorghe Flutur: Nu noi am dat în judecată 500 de parohii din județul Suceava care se judecă prin tribunale, ci dumneavoastră. Nu noi am venit noaptea la Sucevița, ci dumneavoastră, cu Liviu Dragnea, și ați promis încă din 2017 că veți rezolva problema. Asta este munca îndîrjită a dumneavoastră? Așa ați făcut și cu drumul național 18. Probabil că așa pregătiți și cu șoseaua de centură să vă lăudați că ați terminat-o cu șapte ani întîrziere. Măcar de ar fi șapte ani de acasă.

Ioan Stan: În acest moment cel care, la momentul cînd se afla în poziție de decizie, din  înălțimea scaunului ministerial (aluzie la faptul că Gheorghe Flutur a fost ministru – n.r.) a ales să fie parte a problemei și nu a soluției, apare acum la rampă și cu un tupeu inimaginabil își arogă meritele echipei noastre în interes propriu.

Gheorghe Flutur: Gazul metan spre Vatra Dornei am început să-l duc în primul mandat de președinte al Consiliului Județean și l-am dus pînă la Pojorîta. Atît am putut pînă în 2012. De după 2012 și pînă acum sînteți voi și PSD la putere și nu ați făcut nimic. Sînt șapte ani. Ce faceți dumneavoastră acum seamănă cu pîrtia de la Cîmpulung Moldovenesc. Ați blocat șapte ani o investiție, ați mai dat 5% la final, după șapte ani, și ați venit pesedişti cu sutele să o inaugurați într-un fel de neimaginat.

Ioan Stan: În ceea ce mă privește n-am de gînd să-i permit unui astfel de profitor să-și facă jocul. Pentru că este un joc mincinos și știm cu toți că minciuna are picioare scurte. Așa că odată avertizat asupra faptului, îi fac numitului personaj o recomandare. Domnule fost ministru în guvernul ororilor nu mai încerca să te împăunezi cu munca altora. Mai bine, domnule președinte al Consiliului Județean vezi ce faci cu investitorii germani pe care îi tot promiți sucevenilor. Că după atîtea deplasări, festivaluri și tîrguri pe banii județului, adică ai sucevenilor, ne-am fi așteptat să vedem și noi vreun picior de investitor, ceea ce pînă acum n-am avut parte. Dar mai știi? Poate aducem noi cîțiva și te vei putea lăuda că i-ai adus tu.  

Gheorghe Flutur: Aici nu e vorba de merite, pentru că s-au pierdut șapte ani. Bine că, în sfîrșit, s-a rezolvat.

Mulţumim, domnilor. Acum aşteptăm cu nerăbdare scandalul care va urma după inaugurarea şoselei de centură a Sucevei. Cînd o fi.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!