Găurile negre

Jeturile puternice de materie emise de găurile negre sînt alcătuite parţial din atomi grei de fier şi de nichel, afirmă autorii unui studiu publicat miercuri în revista britanică Nature, informează AFP. De mai multe decenii, astronomii încearcă să dezlege misterul acelor jeturi fine de materie expulzate de găurile negre cu viteze foarte mari şi care alcătuiesc unul dintre fenomenele cu cea mai mare încărcătură energetică din Univers. Savanţii ştiu deja că aceste jeturi conţin electroni, particule a căror sarcină electrică este negativă. Totuşi, sarcina electrică globală a jeturilor nu este negativă, ceea ce înseamnă că ele trebuie să conţină şi particule încărcate pozitiv pentru a restabili echilibrul. Astronomii au descoperit recent că acele particule sînt atomi de fier şi de nichel. Fluxurile de atomi au fost descoperite de radiotelescoape (telescopul european XMM Newton şi telescopul australian Compact Array) în emisiile unei găuri negre de mici dimensiuni, denumită 4U1630-47, care se deplasează cu o viteză de ordinul a două treimi din viteza luminii. Un atom de fier cîntăreşte de aproximativ 100.000 de ori mai mult decît un electron, ceea ce înseamnă că este purtător al unei energii mult mai importante decît o particulă uşoară care călătoreşte cu aceeaşi viteză. Se pare că sursa acestor atomi este discul de acreţie al găurii negre, o centură de gaze fierbinţi care se învîrt în jurul găurii. Această descoperire este cu atît mai importantă cu cît găurile negre sînt adeseori considerate, în mod eronat, ca fiind fenomene distructive, care înghit toate corpurile şi formaţiunile cereşti care trec prin faţa lor. Însă găurile negre sînt şi fenomene creatoare: ele reciclează materia şi energia din spaţiu, iar jeturile lor joacă un rol deloc neglijabil în formarea de noi stele în interiorul galaxiilor.

Liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că nu se va feri să candideze la alegerile locale din anul 2016 pentru a recîştiga funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Flutur a precizat că obiectivul PDL este să revină la putere în judeţul Suceava, atît la primăria municipiului reşedinţă de judeţ, cît şi la Consiliul Judeţean. „PDL trebuie să aibă oamenii care să cîştige, pentru că am dovedit că sîntem în stare. Nu mă voi feri să intru în această bătălie, dar astăzi asta nu înseamnă în mod explicit acest lucru. Nu mă voi feri sub nici o formă, dacă asta va fi soluţia cea mai eficientă”, a spus Gheorghe Flutur. Pe de altă parte, el a anunţat că va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL, la alegerile care vor avea loc în data de 30 decembrie 2013, în sala mare a Casei de Cultură din Suceava. „Ne pregătim pentru ca la sfîrşitul anului să avem toate structurile alese şi să intrăm în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Prima cărămidă a fost pusă la Organizaţia Municipală, acolo unde au fost alegeri, iar preşedintele Ioan Balan şi-a format o echipă puternică. Şi noi vorbim de echipă. Încheiem şi alegerile la judeţ şi vom porni ofensiva pentru ca această zonă de Nord, acest judeţ să fie condus în administraţia publică de dreapta din nou”, a declarat liderul democrat-liberalilor suceveni. Gheorghe Flutur a anunţat că PDL va lupta pentru ca Bucovina să fie pusă din nou pe harta României, „pentru că acum e dată jos, din păcate”. Flutur a arătat că Bucovina este ocolită de actuala guvernare USL, motiv pentru care PDL trebuie să revină la conducerea judeţului. 

Liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, consideră că unor lideri suceveni ai USL le este dor de opoziţie. Gheorghe Flutur a declarat că în ultima perioadă de timp a observat o dedublare a unor lideri locali ai actualei puteri, spunînd că acestora le este dor de opoziţie şi de perioadele în care „le era mai uşor să stea şi să bea ceai cald în faţa Consiliului Judeţean”. Flutur a făcut referire la protestele care au avut loc în faţa Palatului Administrativ în iarna 2011-2012, cînd unii lideri ai USL le ofereau ceai cald sucevenilor care protestau împotriva fostei guvernări PDL. „Le e dor de opoziţie, pentru că e mai uşor să bei ceai cald în faţa Consiliului Judeţean, cu şapte  inşi, şi să strigi să plece Flutur. Iar acum, cînd tu eşti la butoane şi trebuie să rezolvi probleme, nu prea le rezolvi. Şi ăia şapte oameni care beau ceai cald acum ne caută pe noi, vezi Bichir sau alţii, şi vin în audienţă la noi şi ne spun că i-au păcălit cei care le dădeau ceai atunci. Nici apă nu le mai dau acum”, a afirmat preşedintele PDL Suceava. Gheorghe Flutur a mai anunţat că PDL va începe „bătălia pentru Suceava”, subliniind că democrat-liberalii trebuie să cîştige atît Primăria Sucaeva, cît şi preşedinţia Consiliului Judeţean. „Cum dorim noi această luptă politică pentru Suceava? Vrem să reprezentăm la vîrf, la Bucureşti, interesele acestui judeţ. Degeaba eşti gălăgios acasă, şi mă refer aici la USL-işti, dacă la Bucureşti nu te aude nimeni”, a declarat Flutur. El a adăugat că actuala guvernare USL a blocat investiţii importante pentru judeţul Suceava, cum ar fi pîrtia de schi de pe Rarău sau şoseaua de centură a Sucevei. „Nu se lucrează, nu s-a mai întîmplat nimic. Astea sînt lucruri care ne dau de gîndit şi cred că trebuie să dea oricărui om de bun-simţ. E frîna de mînă trasă”, spune preşedintele PDL Suceava, care a adăugat că democrat-liberalii vor începe o bătălie adevărată, constructivă, pentru interesele judeţului Suceava. Nu în ultimul rînd, el a spus că PDL va sancţiona toate deciziile pe care USL le ia în detrimentul populaţiei, una dintre acestea fiind şi majorarea cu 20% a accizelor la carburanţi începînd cu data de 1 ianuarie 2014. Gheorghe Flutur a declarat că USL va transforma benzinăriile în organisme de încasare a impozitelor. „Înţeleg că ANAF e mai ineficient şi văd că acum benzinăriile vor să fie sucursale ale Guvernului Ponta care să încaseze accize şi impozite. Dacă asta e soluţia pentru România, atunci ne îngrijorează care vor fi efectele şi cred că fiecare om din această ţară este îngrijorat”, a încheiat Flutur.

Scena 1

 

(Costică se uită cu privirile pierdute pe geam, după muşterii, în timp ce crîşmarul stă căzut pe gînduri.)

Costică: Văd că tot n-ai muşterii pe săturate.

Crîşmarul: Văd şi eu. Ce să fac?

Costică: Ştiu şi eu? Schimbă statuia din faţă.

Crîşmarul: Cu cine s-o schimb? Te prinzi tu?

Costică: Eu m-aş prinde din dragoste pentru tine.

Crîşmarul: Atuncea prinde-te. Ce mai stai?

Costică: Şi cu Ionică ce facem?

Crîşmarul: Cum ce facem? Îl concediem.

Costică: Vrei să iasă cu reclamaţii?

Crîşmarul: Nu vreau. Da ce facem?

Costică: Îl păcălim.

Crîşmarul: N-ai cum. Nu ştii că-i uns cu toate alifiile?

Costică: Îl păcălim pozitiv, cum se face la guvernare.

Crîşmarul: Spune şi după aia îţi zic.

Costică: Va să zică cum ar veni tu eşti cadru sanitar sau didactic.

Crîşmarul: Nu-s nici cadru sanitar nici didactic nici nimica.

Costică: Să zicem că eşti cadru sanitar sau didactic, ca de un exemplu.

Crîşmarul: Hai să zicem, da nu mai poci, că ţie ţi se întoarce.

Costică: Ca un exemplu, ce naiba? Va să zică tu eşti cadru sanitar sau didactic.

Crîşmarul: Hai să fiu, vorba ta.

Costică: Şi se măreşte leafa ta de cadru sanitar sau didactic cu zece la sută.

Crîşmarul: Cine-o spus asta?

Costică: De la guvernare. Da nu de-acuma, că acuma nu-s bani.

Crîşmarul: Da de cînd?

Costică: De la anu. Şi el se demisionează singur.

Crîşmarul: Eu n-aş băga mîna-n foc.

Costică: Şi atuncea cum zici?

Crîşmarul: Eu zic să-l facem europarlamentar.

Costică: Cum să-l facem noi? Pe ăştia ăi face poporu, nu noi.

Crîşmarul: Îl băgăm în campanie şi-l aducem la putere în judeţu Suceava.

Costică: Ca Flutur?

Crîşmarul: Ca Flutur, dacă nu cumva şi mai rău.

Costică: Hai că n-ai gîndit rău. Da cine-l cunoaşte pe el?

Crîşmarul: Pe cine? Pe Ionică?

Costică: Nu pe Ionică. Pe Petru Muşat. Nu s-o făcut statuie de Petru Muşat?

Crîşmarul: Am şi uitat. Da ia stai aşa! Pe Petru Muşat ăsta cine-l cunoaşte?

Costică: Nu-l cunoaşte nimeni, vorba aia.

Crîşmarul: Şi-atuncea?

Costică: Şi-atuncea ce?

Crîşmarul: Atuncea de ce mai face pe statuia degeaba?

Costică: Că tu l-ai tocmit.

Crîşmarul: Nu mă făcea tu pe mine incult la memorie! Că eu de unde să ştiu?

Costică: Ce să ştii?

Crîşmarul: Că el o să facă pe-a Petru Muşat sau cum îi mai zici tu.

Costică: Şi ce-ai vrea să facă, săracu?

Crîşmarul: Să facă pe altu care-l cunoaşte lumea de la televizor.

Costică: Cum ar fi care?

Crîşmarul: Oricare. Becali, Băsescu, oricare, că m-ai enervat.

Costică: Stai, bă, nu te-aprinde. Să-l facă pe Flutur. Ce zici?

Crîşmarul: Să arunce lumea cu gogonele în el?

Costică: Să-l facă, na, pe Nechifor, dacă Flutur nu-i bun.

Crîşmarul: Nu-i bun nici Nechifor. Ştii ce?

Costică: Nu ştiu. Spune şi tu, că de asta-i dezbatere.

Crîşmarul: Să facă, bă, pe-a maimuţa.

Costică: Eu statuie de maimuţă n-am mai văzut.

Crîşmarul: Tocma de asta. Să fie ce nu s-o mai văzut.

Costică: Şi la ce-o să candideze maimuţa?

Crîşmarul: La ce vrea muşchiu ei. Şi-atuncea să vezi muşterii!

Costică: De la care partid? Asta te-ntreb.

Crîşmarul: De dreapta, că la stînga bagă accize şi face benzinării peste tot.

Costică: Atuncea nu mai bine faci din crîşmă benzinărie?

Crîşmarul: M-am gîndit şi la asta. Atuncea să-l facă statuie pe Ponta şi gata. Şi strîngem şi noi un ban grămadă.

 

Scena 2

 

(Ionică intră pe uşă, înţepenit de-atîta stat pe post statuie în faţa cîrciumii.)

Ionică: La ce m-ai chemat? Şi crîşmaru unde s-o dus?

Costică: Crîşmaru-i în beci, să aducă canistre.

Ionică: Pentru ce?

Costică: Iaca, de mîine facem benzinărie la crîşmă.

Ionică: Eşti prost? Benzina nu poţi s-o botezi cu apă, la naiba.

Costică: Ne-am gîndit şi la asta. Ai auzit de accize?

Ionică: Am auzit, dă-le naibii, că se cunoaşte.

Costică: Şi tu ai să faci pe statuia lu Ponta la poartă.

Ionică: Şi cu coroana ce fac?

Costică: Care coroană?

Ionică: A lu Petru Muşat.

Costică: O dai la fier vechi şi faci nişte bani.

Ionică: Da voi ce aveţi cu Petru Muşat?

Costică: Nu-l ştie nimenea, bă, şi de asta nu vine muşterii.

Ionică: Şi benzinărie de ce vreţi să faceţi la crîşmă?

Costică: Ca să cîştigăm nişte bani din accize.

Ionică: Voi sînteţi proşti. Voi ştiţi ce-i accizele astea?

Costică: Nişte substanţe, ce naiba să fie?

Ionică: Voi ştiţi ce se întîmplă cu economia de piaţă dacă bagi accize într-însa?

Costică: Ce să se-ntîmple? Bagi accize şi vine bani la teşcherea.

Ionică: Şi cu banii ce cumperi?

Costică: Cum ce cumperi? Cumperi rachiu, îl botezi cu apă şi-l dai la muşterii.

Ionică: Voi nu sînteţi cu toţi boii acasă. Voi vreţi bani sau ce vreţi?

Costică: Bani, ce să vrem?

Ionică: Dacă vreţi bani, iaca ce m-am gîndit!

Costică: Ce te-ai gîndit?

Ionică: Cum stăteam eu ca statuie cu ochii pe cer, deodată ce văd?

Costică: Nori şi ciori. Ce să vezi?

Ionică: Nu ziua, bă. Noaptea ce vezi?

Costică: Ce să vezi noaptea? Stele, la naiba.

Ionică: Şi printre stele ce vezi?

Costică: Ce să vezi? Întuneric, la naiba.

Ionică: Şi-n întuneric ce vezi?

Costică: Ce să vezi? Întuneric, la naiba.

Ionică: Dacă eşti prost, asta vezi. Da dacă nu, ştii ce vezi?

Costică: Ia să văd, dacă eşti tu deştept.

Ionică: Vezi găuri negre. Şi-n găurile negre ce vezi?

Costică: Tot dacă eşti deştept?

Ionică: Tot dacă eşti. Dacă eşti deştept, vezi atomii de fier care vine spre tine.

Costică: Tu ai nebunit. Cum să vezi atomii de fier pe întuneric?

Ionică: Uite-aşa cum mă vezi, cum te văd. Şi-atuncea ce-i de făcut?

Costică: Ce-i de făcut?

Ionică: Nici nu mai trebuie să scormoneşti la calea ferată după fier vechi.

Costică: Cum aşa?

Ionică: Chiar aşa. În loc să scormoneşti după fier vechi, el cade din cer. Şi ce cade din cer nu-i păcat.

Costică: Da măcar ştii unde cade?

Ionică: Atomii ăştia cade peste tot şi tu pui o pîlnie pe casă şi gata.

Costică: Ce gata?

Ionică: Dimineaţa te trezeşti, strîngi atomii de fier şi-i duci la fier vechi.

Costică: Asta unde-ai văzut?

Ionică: N-am văzut, că nu s-o găsit încă un deştept pe la noi.

Costică: Bine, bă, da atomii ăştia nu-s noi?

Ionică: Poate să fie, da tu torni nişte apă pe dînşii şi-ntr-un ceas rugineşte.

Costică: Va să zică să nu mai facem benzinărie?

Ionică: La ce să mai facem, dacă pică banii din cer?

Costică: Şi statuie nu mai vrei să te faci?

Ionică: La ce să mă fac, dacă nu-mi iese nimica?

Costică: De frumuseţe, ca cum ar fi o expoziţie.

Ionică: Poate duminica sau de sărbători, că-n rest nu se merită.

Costică: Şi dacă se află?

Ionică: Ce să se afle?

Costică: De atomii ăştia de fier. Şi vine Ponta şi ţi-i confiscă.

Ionică: Pentru ce?

Costică: Ca să aibă salarii la cadrele sanitare sau didactice.

Ionică: Ia mai slăbeşte-mă cu cadrele astea. N-are decît să-şi facă pîlnii pe casă, la naiba!

 

 

Epilog

(Crîşmarul se întoarce din beci cu două canistre ruginite.)

Ionică: Lasă canistrele-n pace, că nu ne mai trebuie.

Crîşmarul: Da tu ce cauţi aicea? Te-ai demisionat singur din Petru Muşat?

Ionică: Eu în locu tău n-aş vorbi. Unde-i rachiul pe-o săptămînă?

Crîşmarul: Da pavelele unde-s?

Ionică: În faţă la crîşmă. Unde să fie?

Crîşmarul: Eu nu le-am văzut.

Ionică: Nu le-ai văzut, că-s îngropate sub atomii de fier.

Crîşmarul: Care fier? Că nici fier n-am văzut.

Ionică: Fiindcă nu te-ai uitat de aproape.

Crîşmarul: Şi fieru de unde-i?

Ionică: Din găurile negre de pe cer.

Crîşmarul: O mutat Ponta găurile negre pe cer?

Ionică: De unde să le mute? Eşti prost sau te faci?

Crîşmarul: Din economie. Cum de unde să le mute? Că de asta face benzinării peste tot.

Ionică: Dacă bagi un rachiu, te lămuresc şi pe tine. Dacă nu, du-te naibii.

Crîşmarul: Şi tu ce-ai să faci? Unde te duci?

Ionică: Mă duc să mă fac candidat şi intru în opoziţie.

Crîşmarul: Şi de-acolo ce ai?

Ionică: Ce să am? Măcar un ceai cald tot îmi dă, nu ca tine.

 

 

Fiţi sociabili!