Fundaţia Umanitară Nord 2001 din Suceava

În această săptămînă, titlul de Jupân de Salon merge la o fundaţie. Este vorba despre Fundaţia Umanitară Nord 2001 din Suceava, care pînă pe 21 februarie derulează o campanie de donare de sînge în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, condus de medicul Maria Pilat. În cadrul unei emisiuni la Radio Top, Ovidiu Sfetcu şi Andrei Iacov, reprezentanţi ai fundaţiei, au explicat cum au ajuns să demareze o astfel de campanie. Totul a pornit de la nevoia de sînge a mamei unui prieten, mamă care se îmbolnăvise şi care, în prezent, este bine. Cei doi au aflat astfel că este o nevoie acută de sînge şi că asemenea acţiuni ar trebui să aibă loc cu o anumită periodicitate, fiindcă valabilitatea sîngelui donat este de numai 30 de zile. De la debutul campaniei, numărul donatorilor a crescut cu aproximativ 50%, de la 20 pe zi la 28.

Pentru a-i atrage pe oameni să doneze, fundaţia a împînzit Suceava cu afişe care anunţă că se organizează şi o tombolă la care premiile constau în tichete valorice. Asta, pe lîngă ziua liberă pe care o primesc donatorii de la serviciu şi bonul valoric de 70 de lei pe care îl primeşte din partea statului orice persoană care donează cei 400 de mililitri de sînge.

Centrul de Transfuzii are aparatură şi personal pregătit, numai că imobilul arată jalnic şi lipsesc locurile de parcare, şi fiindcă nu au unde să-şi lase maşinile mulţi donatori renunţă să dea sînge. Domnii Sfetcu şi Iacov au promis că vor încerca să adune fonduri pentru a ajuta instituţia aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, care a cam uitat de ea. La solicitarea publicului de pe reţelele de socializare, Fundaţia Nord 2001 vrea să deruleze astfel de acţiuni şi-n alte judeţe.   

Fiţi sociabili!