Fraţii noştri

Reporter: Stimate politician, cred că sînteţi de acord cu mine şi cu naţiunea întreagă că avem de-a face acum, la începutul verii parlamentare şi guvernamentale, cu o serie de evenimente care nu pot fi trecute cu vederea din punct de vedere politic, mai ales că ne putem mîndri că am încheiat cu succes preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi pe chestia asta ne laudă toţi şefii de state şi de guverne, mai puţin şefii de stat şi de Guvern din Republica Moldova. Ce părere aveţi dumneavoastră de răceala asta între fraţi, ca să zic aşa? Nu cumva tot Dragnea e de vină?

Politician: Dragnea se află acolo unde merită să fie, adică la puşcărie, aşa că el nu poate fi făcut responsabil direct şi de treaba asta, deşi unii analişti încă nu bagă mîna în foc că n-ar fi. Eu credeam însă că ai să mă întrebi de moţiunea de cenzură şi ce cred eu despre asta, iar tu nu m-ai întrebat despre moţiunea de cenzură care a fost şi este pe buzele tuturor.

Reporter: Referitor la buzele tuturor, deci nu degeaba s-a spus şi se tot spune lozinca aceea de pe plăcuţa de înmatriculare referitoare la buzele PSD.

Politician: Clar că nu degeaba. Dar nu mă întrebi totuşi nimic referitor la moţiunea asta de cenzură?

Reporter: Ce aţi vrea să vă întreb? Că dacă ştiţi ce aţi vrea să vă întreb, eu chiar vă întreb. Deocamdată, pînă vă veniţi în fire şi pînă vă mai gîndiţi la ce aţi vrea să vă întreb despre moţiunea de cenzură, vă rog să-mi desluşiţi care este poziţia oficială a dumneavoastră şi a României referitor la situaţia şi criza politică din Republica Moldova, dacă puteţi şi aveţi voie să vă exprimaţi această poziţie oficială.

Politician: Poziţia mea oficială reflectă în mare măsură poziţia oficială a preşedintelui Iohannis care s-a exprimat şi pe care o ştii.

Reporter: Chiar n-o ştiu şi de aceea vă rog să mă lămuriţi. Şi dacă mă lămuriţi pe mine, la rîndul meu am să-i lămuresc pe cititorii noştri avizi de cunoaştere şi de chestiuni lămuritoare.

Politician: Deci cum spuneam, poziţia mea oficială reflectă în mare măsură poziţia oficială a preşedintelui Iohannis care a lămurit problema în sensul că s-a dus trimisul lui Iohannis şi Plahotniuc a zis gata fug din ţară şi renunţ la putere.

Reporter: Şi asta-i tot? Că mai mult m-am nelămurit decît m-am lămurit. Care-i de fapt problema acolo la fraţii noştri din Republica Moldova? Puteţi să mă lămuriţi?

Politician: Ideea că acolo unde eşuaseră marile puteri, a venit Aurescu din România şi trimisul lui Iohannis şi Plahotniuc a zis gata, mă predau … haideţi să fim normali.

Reporter: Sigur vă referiţi la Republica Moldova şi nu vă referiţi la Marşul Cluj Pride, inclus în festivalul „Săptămîna Mîndriei” a minorităţilor sexuale, cerînd parteneriat civil pentru membrii comunităţii LGBT?

Politician: De asta am auzit şi pot să-ţi vorbesc mai pe larg, dar numai după ce-ţi lămuresc criza politică şi guvernamentală din Republica Moldova, unde răsturnarea de situaţie de la Chişinău confirmă o teză pe care eu o susţin încă de cînd s-a format noul Guvern, că acolo nu avem de-a face cu un proces politic normal, ci cu o lovitură năprasnică dată lui Plahotniuc de trei mari puteri, America, Rusia şi Uniunea Europeană, prin intermediul unui Guvern constituit special pentru a-l lovi pe Plahotniuc.

Reporter: M-aţi nelămurit şi mai tare sugerînd această conspiraţie între trei mari puteri, America, Rusia şi Uniunea Europeană. Nu cumva şi la noi au acţionat şi acţionează aceste trei mari puteri şi noi nu ne dăm seama că au acţionat şi acţionează?

Politician: Normal! Nu sîntem noi fraţi cu românii din Republica Moldova? Nu sîntem noi fraţi cu codrii verzi de brad? Nu sîntem noi fraţi de cruce cu cele trei mari puteri, America, Rusia şi Uniunea Europeană?

Reporter: Cum să fim fraţi în acelaşi timp şi cu America, şi cu Rusia, şi cu Uniunea Europeană? M-aţi nelămurit şi mai tare în loc să mă lămuriţi. Şi prea sînteţi analitic faţă de mine şi faţă de cititorii ziarului nostru. Iar eu v-am pus o întrebare cît se poate de simplă, respectiv ce părere aveţi dumneavoastră despre răceala asta între fraţii români, ca să zic aşa, şi care-i de fapt problema acolo la fraţii noştri din Republica Moldova?

Politician: Vrei să-ţi repet? Îţi repet, iată: „Toţi interlocutorii au mulţumit ţării noastre şi preşedintelui Klaus Iohannis pentru poziţia României privind situaţia politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum şi pentru scrisoarea adresată de Preşedintele României instituţiilor europene pe data de 12 iunie a.c. În cadrul discuţiei cu Preşedintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorinţa susţinerii şi continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, şi a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cît mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”.

Reporter: Ce mi-aţi spus acuma sună cam ca la Cluj.

Politician: Cum sună la Cluj? Că eu n-am fost informat.

Reporter: La Cluj sună tot cam aşa, dar mult mai clar, mi se pare, respectiv acolo se spune mult mai clar şi mai răspicat şi mai direct şi măcar au lozinci precum „Drepturi egale pentru fiecare”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Tradiţia noastră este iubirea”.

Politician: Vezi că ai înţeles, în sfîrşit? Tot aşa a spus şi Iohannis despre fraţii noştri moldoveni drepturi egale pentru fiecare, deci corpul meu, mandatul meu, dreptul meu.

Fiţi sociabili!