Forme de viaţă

Reporter: Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, o serie de clarificări cu privire la măsurile complementare pentru rezolvarea crizei de citostatice. Parlamentarul sucevean a arătat că absenţa medicamentelor citostatice cu care se confruntă pacienţii din România nu reprezintă o criză cu totul inedită, dimpotrivă, este al treilea an consecutiv în care criza acestui tip de medicamente ajunge la cote alarmante și, pentru unele categorii de citostatice, criza este aproape permanentă

Politician: Are dreptate domnul deputat Mihalescul. E mare criză de citostatice cu care se confruntă pacienţii şi electoratul din România şi reprezintă o criză cu totul inedită.

Reporter: Mai mare ca criza în care ne-a băgat moţiunea de cenzură?

Politician: Măsura domnului Mihalescul este apreciată de cei mai mulţi specialiști ca fiind mai mare şi mai necesară decît moţiunea de cenzură, dar nu și suficientă, deoarece se adresează efectelor crizei, și nu cauzelor. Domnul Mihalescul consideră că una dintre cauzele principale ale absenţei citostaticelor o reprezintă impunerea unor preţuri extrem de mici, care descurajează producătorii să aducă aceste medicamente în România.

Reporter: Cauzele principale ale absenţei citostaticelor şi aceste preţuri mici le puteţi compara cu cauzele acestei crize cu care ne confruntăm pe scena politică?

Politician: Unde vrei să ajungi tu, de fapt, cu întrebările astea?

Reporter: Vreau să ajung să înţeleg pe ce lume trăieşte domnul deputat penelist Mihalescul. Fiindcă dînsul a mai găsit o criză a şoselei de centură, de data aceasta la Rădăuţi

Politician: Domnul deputat penelist Mihalescul trăieşte la Rădăuţi şi dorește să afle dacă ministrul Sănătăţii intenţionează să modifice preţurile pentru cele mai solicitate citostatice de către pacienţii şi alegătorii români, astfel încît acestea să genereze atractivitate pentru producători şi pentru noul guvern propus de Iohannis şi de partidele din opoziţie. Şi să afle dacă ministrul Cuc al transporturilor intenţionează să rezolve criza şoselei de centură din Rădăuţi.

Reporter: Aha! Şi dacă nici ministrul Sănătăţii şi nici ministrul Cuc nu-i răspund ce doreşte dînsul să afle, ce se întîmplă? Şi despre celelalte crize din Rădăuţi ce părere aveţi?

Politician: De ce nu-l întrebi pe dînsul şi mă întrebi pe mine? Că eu nu ştiu de nici o altă criză la Rădăuţi în afară de criza şoselei de centură.

Reporter: Vă întreb, fiindcă pe dumneavoastră v-am prins în teritoriu, ceilalţi parlamentari fiind chemaţi să voteze moţiunea de cenzură.

Politician: Eu deocamdată votez moţiunea de centură la Rădăuţi. Şi dacă tot m-ai prins, dă-mi voie să te anunţ că Premiul Nobel pentru fizică de anul acesta a revenit unor savanți cu contribuții la înțelegerea evoluției Universului și a locului ocupat de Pămînt în Cosmos.

Reporter: Şi ce înseamnă asta pentru situaţia actuală din România, şi pentru situaţia actuală a citostaticelor, şi pentru crizele din Rădăuţi despre care este atît de îngrijorat domnul deputat penelist Mihalescul?

Politician: Ca să înţelegi, îţi răspund mai profund: Într-o intervenție video, James Peebles a declarat că putem fi siguri că sînt multe planete în univers care prezintă condiții pentru dezvoltarea vieții și crede că există alte forme pe care le-am putea identifica drept forme de viață.

Reporter: Putem bănui că aceste forme de viaţă pot exista şi în Guvernul care se va instaura imediat după căderea Guvernului Dăncilă?

Politician: Dacă acestea sînt asemănătoare formelor de viață de pe Pămînt, asta nu pot să știu şi nici Peebles nu cred că ştie. Dar cu siguranţă îţi pot spune, după ce m-am consultat în prealabil cu domnul deputat Mihalescul, că vor exista astfel de forme de viaţă şi în noul guvern.

Reporter: Ce credeţi că se va întîmpla după ce se va destrăma PSD, după cum deja se teme doamna Viorica Dăncilă şi după cum afirmă cu certitudine coaliţia din viitorul guvern?

Politician: După cum am mai spus, putem fi siguri că sînt multe planete în univers care prezintă condiții pentru dezvoltarea vieții politice și cred că există alte forme de viaţă politică pe care le-am putea identifica drept forme de viață. Deci are şanse reale şi fostul Guvern Dăncilă să se mute pe o altă planetă. Cum zicea un coleg de-al meu: există viaţă şi după funcţia de prim ministru.

Reporter: Că bine ziceţi, dar mai am o întrebare indiscretă: dumneavoastră de ce nu sînteţi în Parlament, acum, cînd se votează moţiunea de cenzură?

Politician: Fiindcă e mare criză de citostatice cu care se confruntă pacienţii şi electoratul din România şi reprezintă o criză cu totul inedită. Ca să nu mai zic de celelalte crize de la Rădăuţi.

Reporter: Şi dacă moţiunea de cenzură tot a trecut, care ar fi rezolvarea, după părerea dumneavoastră şi a colegului de partid şi de parlament Mihalescul?

Politician: Rezolvarea ar fi ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrul Cuc al Transporturilor să ofere urgent o serie de clarificări cu privire la măsurile complementare pentru rezolvarea crizei.

Fiţi sociabili!