Floarea din grădină

Un nou satelit a fost descoperit în jurul lui Neptun, devenind astfel cel de-al 14-lea cunoscut pînă în zilele noastre care gravitează în jurul acestei planete îndepărtate din Sistemul Solar, a anunţat luni NASA, citată de AFP. Noul este satelit este cel mai mic dintre sateliţii care orbitează în jurul lui Neptun şi are un diametru de doar 19 kilometri, potrivit observaţiilor realizate cu ajutorul telescopului Hubble, a precizat agenţia spaţială americană. Neptun este cea de-a opta şi totodată ultima planetă din Sistemul Solar în funcţie de distanţa faţă de Soare. Noul satelit, denumit S/2004 N1, este de circa 100 milioane de ori mai puţin luminos decît cea mai puţin strălucitoare dintre stelele care pot fi văzute cu ochiul liber. Astronomii de la NASA l-au reperat urmărind un punct alb care apărea cu regularitate în cele peste 150 de fotografii realizate de telescopul Hubble între anii 2004 şi 2009. Mark Showalter de la Institutul SETI din Mountain View din California a descoperit acest satelit, pe 1 iulie, a precizat NASA. Oamenii de ştiinţă sînt de părere că satelitul S/2004 N1 are nevoie de 23 de ore pentru a efectua o rotaţie completă în jurul planetei Neptun.

Consiliul Judeţean Suceava va relua într-o formă mai modernă competiţia „Cea mai frumoasă şi curată localitate”, derulată în perioada administraţiei PSD la iniţiativa fostului preşedinte al instituţiei Gavril Mîrza. Actualul şef al administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a anunţat că programul pe care-l va propune spre aprobare Consiliului Judeţean va fi unul multianual şi se va numi „Floare de Bucovina” sau „Suceava înfloritoare”. Anunţul a fost făcut, deloc întîmplător, pe un cîmp plin cu flori din apropierea satului Frumoasa, din comuna Moara. Va fi o întrecere, a spus Nechifor, între locuitorii şi administraţiile celor 114 localităţi ale judeţului, iar în final vor fi acordate trei premii şi un număr de menţiuni. Şeful administraţiei judeţene a precizat că în jur de zece primării dintre cele mai bine clasate în această competiţie vor primi drept răsplată bani de la bugetul Consiliului Judeţean, asta pentru a spori atractivitatea competiţiei şi pentru a stimula participanţii. Nechifor a spus că noutatea programului pe care-l propune va fi una de identitate vizuală, şi anume un sistem de marcare stradală cu panouri pe care să fie trecut numele localităţii şi un număr de flori, minim una şi maximum cinci, care să reflecte gradul de frumuseţe al localităţii. Intenţia administraţiei judeţene este ca această competiţie să fie gata pînă în iunie, pentru ca cel tîrziu în luna iulie să fie montate panourile stradale cu numărul de flori atribuit fiecărei localităţi. Comisia care va juriza va fi  diferită de la an la an şi va  avea în componenţă consilieri judeţeni, dar şi personalităţi ale judeţului. Răsadurile de flori necesare pentru a înfrumuseţa localităţile judeţului vor fi asigurate de serele primăriilor din Fălticeni şi Suceava la preţuri de producător.

 

Alegerile demarate în această vară în toate organizațiile PDL din județul Suceava au dus la revigorarea activității formațiunii politice, înregistrîndu-se totodată și noi înscrieri în partid. Acestea sînt concluziile trase de liderul județean al democrat-liberalilor suceveni, senatorul Gheorghe Flutur, în urma ședinței Biroului Permanent Județean al PDL Suceava. Flutur a declarat că în cadrul reuniunii s-a făcut o analiză a stadiului alegerilor în cadrul nucleului de bază al partidului, și anume organizația de secție de votare, rezultînd că alegerile vor fi încheiate pînă la începutul lunii august. Pînă în septembrie, a spus Flutur, se vor finaliza alegerile la nivelul organizațiilor locale, după care vor urma alegerile în cadrul organizației județene a partidului. „Reamintesc faptul că în PDL alegerile au loc de jos în sus, pornind de la nivelul organizațiilor de bază, organizația de secție de votare. Odată cu aceste alegeri se poate remarca o revigorare a activității organizațiilor de bază și totodată s-au înregistrat noi înscrieri în PDL. Alături de PDL au venit în ultima perioadă și o serie de specialiști din diverse domenii, care vor activa alături de membrii de partid în cadrul comisiilor de specialitate înființate în domeniile administrație publică, dezvoltare locală și regională, agricultură, mediu, sănătate, educație, cercetare, cultură și sport, justiție, muncă și protecție socială, economie, finanțe și mediul de afaceri, politică. Comisiile de specialitate reprezintă cadrul în care specialiștii își pot exprima ideile în legătură cu domenii ale guvernării centrale și locale, organizează dezbateri, monitorizează și propun proiecte, asigură expertiza pentru inițiativele legislative și formulează poziții în raport cu diferite evenimente politice, la nivel local și național”, a spus președintele PDL Suceava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că în judeţ ar putea fi construită o uzină de tratare a deşeurilor. Nechifor a arătat că o astfel de investiţie s-ar putea realiza din fondurile europene care vor fi disponibile în exerciţiul bugetar 2014-2020. El a explicat că o uzină de tratare a deşeurilor ar diminua semnificativ cantităţile de gunoaie care ar urma să fie depozitate în viitoarea groapă ecologică din comuna Moara. Şeful administraţiei judeţene a vizitat din nou şantierul de la această groapă de gunoi, precizînd că există şanse ca această investiţie să fie finalizată pînă la termenul stabilit în proiect, respectiv 15 aprilie 2014. Cătălin Nechifor a arătat că prima celulă a gropii de gunoi de la Moara va putea fi folosită o perioadă de maxim zece ani. A doua celulă ar urma să fie construită de operatorul de deşeuri care va administra groapa de gunoi de la Moara, şi aceasta avînd o durată de funcţionare de aproximativ zece ani. El a adăugat că după construcţia acestei uzine va exista posibilitatea recuperării şi valorificării deşeurilor de hîrtie, plastic sau de materiale feroase şi neferoase. Preşedintele CJ Suceava a declarat că proiectul pentru construcţia unei uzine de tratare a deşeurilor trebuie pregătit şi realizat din timp, astfel încît să nu existe probleme în momentul în care groapa de gunoi de la Moara va trebui să fie închisă.

 

Scena 1

 

(Crîşmarul este afundat în lectura ziarului, spre disperarea lui Costică.)

Costică: Iarăşi citeşti şi nu te mai potoleşti!

Crîşmarul: Da ce-ai vrea să fac în plictiseala asta?

Costică: Să stai de vorbă cu mine.

Crîşmarul: Despre ce să vorbim? N-am vorbit destul ieri?

Costică: Hai să vorbim de politică.

Crîşmarul: N-ai ce vorbi, că-i în vacanţă.

Costică: Cum să fie politica în vacanţă?

Crîşmarul: Ca toată lumea.

Costică: Şi vrei să spui că-n vacanţă n-are nimeni grijă de noi?

Crîşmarul: Care noi?

Costică: Din popor. Nu politica are grijă de noi?

Crîşmarul: O să aibă la toamnă, la iarnă. Acuma mai stai şi mai odihneşte-te.

Costică: Da tu ce citeşti de zor în ziar?

Crîşmarul: De sateliţi.

Costică: Se scumpeşte şi sateliţii?

Crîşmarul: Nu se scumpeşte, că nu-i la noi în ţară.

Costică: Da unde?

Crîşmarul: În sistemu nostru solar. Nu-ţi aminteşti de la bacaloreat?

Costică: Nu-mi amintesc. Spune-mi tu, dacă ştii.

Crîşmarul: Nici eu nu ştiu, da scrie aici, că s-o descoperit unu nou.

Costică: Unde? Tot în sistemu nostru solar?

Crîşmarul: Da unde credeai?

Costică: Şi ce face sateliţii ăştia?

Crîşmarul: Ce să facă? Gravitează.

Costică: Adica cum?

Crîşmarul: Adica tot aşa cum se-nvîrte luna şi soarele cum ar veni.

Costică: Şi noi ce-avem din gravitaţia asta?

Crîşmarul: N-avem direct, că-i departe de tot, da tot ne interesează.

Costică: De ce să ne intereseze?

Crîşmarul: Ca faptă de curiozitate şi ca cultură, că nu poţi muri prost.

Costică: Da ne afectează cumva? Cred că nu ne afectează.

Crîşmarul: Oleacă eu zic că tot ne afectează, chiar dacă-i mic.

Costică: Cît de mic?

Crîşmarul: N-am cum să-ţi arăt, da-i cel mai mic la ora actuală.

Costică: Va să zică nu-i mare scofală.

Crîşmarul: Nu-i mare scofală, da uite că americanii se interesează de el.

Costică: În timp ce noi stăm în vacanţă. Ţi se pare normal?

Crîşmarul: Nu mi se pare nici mie, da aşa-i cînd ai majoritate în parlament.

Costică: Ce vrei să spui?

Crîşmarul: Că te culci pe-o ureche, adormi şi trece toţi sateliţii pe lîngă tine şi tu habar n-ai.

Costică: Nici Flutur nu-i atent la chestia asta?

Crîşmarul: Ba dînsu-i singuru treaz şi atent dintre toţi.

Costică: Şi ce face în direcţia asta?

Crîşmarul: O demarat alegeri în toate organizaţiile.

Costică: Pe cine mai alege? Că alegerile s-o terminat!

Crîşmarul: Se alege ei între ei şi întăreşte organizaţiile de bază.

Costică: Unde? Că eu n-am văzut!

Crîşmarul: Peste tot. Pînă-n august gata, o terminat de întărit.

Costică: Adica şi-aicea la noi întăreşte?

Crîşmarul: Întăreşte, da nu se vede decît la sfîrşit.

Costică: Are treabă şi cu sateliţii sau n-are?

Crîşmarul: Cum să nu aibă? Îi înscrie în PDL.

Costică: Şi ăştia mici îi înscrie?

Crîşmarul: Îi înscrie, că cei mari s-o mutat pe alte orbite.

Costică: Şi noi cu ce ne alegem?

Crîşmarul: De unde?

Costică: De la organizaţiile astea întărite de Flutur cu sateliţi.

Crîşmarul: Nu-i aşa simplu cum crezi.

Costică: Da cum?

Crîşmarul: Se face întîi comisii de specialitate în diferite domenii care pe urmă formulează diferite poziţii.

Costică: Cam complicat. Altfel nu se poate?

Crîşmarul: Nu se poate vîna sateliţi, bă, decît din anumite poziţii. Acuma ai priceput?

 

Scena 2

 

(Ionică intră şi se prăbuşeşte, frînt de oboseală, pe laviţă.)

Costică: Iar te-ai plimbat pe coclauri? Ia-ţi şi tu o vacanţă!

Ionică: Nu pot, bă, că-i multă treabă pe la judeţ.

Costică: Ce-ai mai făcut la judeţ?

Ionică: Am cules flori.

Costică: Ce fel de flori?

Ionică: Ochiu Boului, Nu mă Uita Nechifore şi Izma Ţigăncii.

Costică: Parcă se chema altfel asta a ţigăncii.

Ionică: Se chema, da nu putea să intre în proiect aşa cum era.

Costică: Care proiect?

Ionică: Care se face acuma cu florile.

Costică: Şi de ce eşti aşa cătrănit?

Ionică: Îmi mai trebuie trei flori, ca să fim fruntea satelor din judeţ.

Costică: Nu este destule flori pe cîmpii?

Ionică: Ba este, da le-o luat nişte primari înainte.

Costică: Du-te-n livadă la crîşmar că acolo creşte o sumedenie.

Ionică: Stai să-mi trag sufletu şi să le pun pe astea la păstrare.

Costică: Şi-ţi mai spun ceva, cît îţi tragi sufletu.

Ionică: Spune, că-s ochi şi urechi.

Costică: S-o descoperit un satelit nou la Saturn.

Ionică: La Saturn nu mă duc, că-s bronzat deja de pe cîmp.

Costică: Nu la Saturn de la mare.

Ionică: Da de unde?

Costică: Din sistemu solar. Şi numa americanii ştie de el.

Ionică: Şi ce dacă?

Costică: Şi americanii nu are concurs de flori pe localităţi, va să zică-i virgin.

Ionică: Da cum ajung eu acolo pe satelit?

Costică: Ţi-o spun şi pe asta, că am aflat.

Ionică: Ce-ai aflat?

Costică: O pus şi Flutur ochii pe el.

Ionică: Atuncea de ce mă mai trimiţi?

Costică: Că nici Flutur nu face concursuri de flori.

Ionică: Şi-atuncea de ce o pus ochii pe el?

Costică: Pentru turism. Face o regiune din el şi pe urmă face turism şi pelerinaje.

Ionică: Măcar de-aş găsi încă două flori pe satelit, să fie cinci la un loc!

Costică: Să fie satu nostru primu pe judeţ?

Ionică: De ce să nu fie?

Costică: Eu nu zic să nu fie. Da ce te faci cu metropola comunală de la Suceava?

Ionică: Metropola comunală gata-i cu dînsa. O dă la deşeuri.

Costică: Nu spune aşa, că te-aude miliţia. Cum gata-i cu dînsa?

Ionică: Aşa cum îţi spun. I s-o pregătit groapa.

Costică: Nu-mi vine să cred. Ai fost tu să vezi?

Ionică: Am văzut cum te văd.

Costică: O îngroapă cu tot cu străzi, cu pavele, cu magazine, cu tradiţii şi obiceiuri?

Ionică: N-ai priceput. Întîi o tratează într-o uzină de tratament pe care o face Nechifor.

Costică: Şi cînd o îngroapă?

Ionică: O îngroapă în două celule, dacă nu încape în una, la Moara.

Costică: Unde încape ditamai metropola comunală la Moara?

Ionică: Nu ţi-am zis că întîi o tratează şi o diminuează şi pe urmă o-ngroapă?

Costică: Mai bine ar muta-o pe satelit, că tot o pus Flutur ochii pe el.

Ionică: Nu se poate, că pune americanii mîna pe dînsa şi rămîne fără tradiţii.

Costică: Da Nechifor ce face cu deşeul ăsta de capitală?

Ionică: Dacă are noroc, o recuperează şi o valorifică.

Costică: Şi ce face dintr-însa?

Ionică: Pămînt pentru flori. Că altceva ce să facă?

 

Epilog

(Crîşmarul vine din livadă, speriat şi tremurînd de frică.)

Ionică: Ce eşti aşa alb la faţă ca varu?

Crîşmarul: Cum să nu fiu? Veniţi să vedeţi în livadă.

Ionică: Ce să vedem? Ai tuns buruienile?

Crîşmarul: Un satelit prăbuşit. Aşa ceva n-aţi văzut.

Ionică: Ce scrie pe el? NASA?

Crîşmarul: N-am văzut bine, că-i îndoit rău de tot.

Ionică: Nişte litere n-ai văzut?

Crîşmarul: Sînt nişte litere.

Ionică: Multe?

Crîşmarul: Nu multe. P,D,L, parcă sau P,R,M. Că nu se înţelege prea bine.

Ionică: Eu zic să-l luăm, să-l facem monument la intrarea-n comună.

Crîşmarul: Aşa îndoit şi ruginit?

Ionică: Îl îndreptăm şi-l vopsim, nu te teme.

Crîşmarul: Şi ce scriem pe dînsu?

Ionică: Scriem USL şi-i punem cinci flori culese de mine.

Fiţi sociabili!