Firul roşu

Reporter: Ne-am liniştit, în sfîrşit, fiindcă deunăzi eram foarte neliniştiţi în legătură cu fraţii noştri moldoveni din Republica Moldova. Iat-o acum pe Maia Sandu în vizită de stat în România, unde a fost primită ca oaspete atît de preşedintele Iohannis, cît şi de premierul Viorica Dăncilă, proaspăt dezmeticită de la atîta preşedinţie rotativă a Europei. Credeţi că în această canicolă care ne bîntuie de dimineaţă pînă spre seară, este potrivit să vorbim despre această situaţie politică sau mai bine vorbim despre hidratare, adăpostire şi evadare în natură?

Politician: Cred că situaţia din Republica Moldova şi situaţia fraţilor noştri este de neocolit. Mai ales că tocmai l-am comemorat pe domnul nostru Ştefan cel Mare şi Sfînt, care în situaţia de faţă nu s-ar fi dat în lături din faţa canicolei, ci mai degrabă s-ar fi ocupat de rezolvarea situaţiei fraţilor noştri de peste Prut şi de peste Nistru pîn’ la Tisa, unde toţi românii plînsu-ni-s-a. Şi numai noi liberalii i-am auzit şi i-am înţeles.

Reporter: Dacă nu vă supăraţi şi dacă tot abordăm un subiect atît de sensibil şi patriotic, am să sar peste tema ursului de la Cîmpulung şi peste tema gunoaielor de la Hreaţca, dar n-am să ocolesc intenţionat sărbătoarea Tricolorului de la noi, unde au vorbit frumos şi festiv chiar şi viceprimarul Lucian Harșovschi care a subliniat că Ziua Drapelului Național este o sărbătoare importantă, iar vicepreședintele Gheorghe Niță a vorbit înţelept despre istoricul  drapelului, dar a recitat și o poezie. Cu alte cuvinte, am să ocolesc aceste subiecte pe care le înţeleg oarecum şi am să vă rog să mă lămuriţi care-i de fapt situaţia politică şi geostrategică din Republica Moldova. Vă rog aşadar să vă referiţi cu clarificări pentru cititorii noştri.

Politician: Mai întîi vreau să subliniez ca un fir roşu faptul că declarația Parlamentului României de susținere a Guvernului de la Chișinău este penibilă, jalnică, ipocrită și neprietenoasă. Este penibilă ca moment, jalnică în conținut, ipocrită ca mesaj și neprietenoasă ca adresare. Este penibil sa vii acum, după ce criza a trecut, să declari susținerea unui guvern pentru care atunci cînd i-a fost cel mai greu nu ai scos o vorbă, fiind mult prea ocupat cu roșcovele lui Plahotniuc.

Reporter: Sînt foarte tentat şi foarte pofticios să vă întreb acum despre roşcovele lui Plahotniuc, dar mă abţin şi vreau să păstrăm întins firul roşu şi să mă lămuriţi în cuvinte simple şi pe înţelesul tuturor care-i treaba de fapt şi de drept cu situaţia din Republica Moldova.

Politician: Întîi vreau să ştii că conducerea PNL, Ludovic Orban, cît și eu, Ioan Balan, personal, am fost alături de Andrei Năstase prin prezența noastră în Republica Moldova și la alegerile pentru primăria orașului Chișinău, și la alegerile europarlamentare în timpul cărora Andrei Năstase în semn de sprijin și solidaritate a fost făcut cetățean de onoare al orașului meu, Municipiul Suceava.

Reporter: Vă rog s-o luaţi cît mai istoric şi mai cătinel posibil, fiindcă eu nu ştiu nici cine-i Andrei Năstase, nici cine-i Maia Sandu sau cum îi mai zice, da mai ales nu ştiu cum de s-a ajuns în situaţia asta pe care nici pe asta n-o înţeleg, fiind de felul meu din generaţia Facebook unde nimeni nu postează despre fraţii noşti moldoveni, ci mai degrabă face mişto de aceşti moldoveni care vorbeşte comic şi are gagici mişto.

Politician: Tocmai sîntem acum în plină emoție și isterie națională cînd un copil a fost separat de asistenta maternală pentru a fi înfiat și s-a scandalizat o națiune întreagă. Dar cînd frații de-o mamă și de-un tată au fost separați samavolnic de NKVD, nu pentru a fi înfiați, ci pentru a fi exterminați și cînd în sfîrșit s-au regăsit, tu, frate mai mare, Parlament al României într-o asemenea declarație să nu folosești nici măcar o dată cuvinte precum: frate, unire, întregire?

Reporter: Tot n-am înţeles nimic.

Politician: Ca să înţelegi, mai bine îţi spun o poveste: într-o curte, Curtea Mare, trăiau și munceau în deplină armonie doi frați români: Ion și Andrei. Fără să-i întrebe nimeni, Ribentrop și Molotov i-au despărțit: pe Andrei l-au dus în Novosibirsk, iar pe Ion la Sighet. Curtea au împărțit-o într-o bucată mai mare, românească, și una mai mică, moldovenească. Lui Ion i s-a spus român, iar lui Andrei moldovean. Vorbeau la fel și se înțelegeau perfect, deși unul vorbea românește și altul moldovenește. Așa li s-a spus, dar ei nu înțelegeau care e deosebirea. Curțile lor au fost separate de un gard de sîrmă ghimpată, iar dacă la Putna nu-și dormea somnul de veci marele Ștefan, gardul ghimpat ar mai fi hăcuit o parte din curtea lui Ion. Cînd Andrei s-a întors de la Novosibirsk, în curtea lui l-a găsit pe Igor cu care a fost nevoit să-și împartă proprietatea.

Reporter: M-aţi încurcat şi mai rău. Care-i tîlcul la această poveste?

Politician: Tîlcul este că după 50 de ani vremurile s-au schimbat. Ion s-a eliberat de la Sighet, Andrei de la Novosibirsk și cînd în sfîrșit puteau să demoleze gardul, dar pentru că Igor nu prea voia, şi nici Ion, l-a sugestia celui din urmă au făcut un pod de flori. Florile s-au uscat repede, iar gardul a rămas.

Reporter: Şi cu Făt Frumos şi cu Ileana Cosînzeana ce s-a întîmplat?

Politician: Lasă-i pe ăştia, că-s poveşti de adormit copiii. Şi ca să-ţi spun şi finalul poveştii mele, la aproape 30 de ani de la acel eveniment se întrezărește ocazia să-i întrebăm pe Andrei și pe Igor dacă nu ar fi bine să demolăm gardul? În loc de întrebare, astăzi Ion dă o declarație. Dar eu, Ioan Balan, le spun astăzi lui Andrei și lui Igor: vă vreau în Europa ca frați, nu ca vecini!

Reporter: Şi cum să ajungă Igor şi Andrei tocmai în Europa?

Politician: Foarte simplu: să urmeze firul roşu.

Fiţi sociabili!