Fiind politician, partide şi candidaturi cutreieram

Ştefan Alexandru Băişanu nu stă de vorbă doar cu Mihai Eminescu, pentru a face rost de muniţie împotriva PNL, ci şi cu liderii PSD, pentru a-şi aranja viitorul politic. Discuţiile cu social-democraţii au dat naştere zvonului că deputatul şi-ar încerca pentru a patra oară norocul la Primăria Sucevei

Fiind politician, partide şi candidaturi cutreieram

Ştefan Alexandru Băişanu este singurul român în viaţă care stă de vorbă cu Mihai Eminescu şi care, probabil, bate tablele cu Nicolae Ceauşescu în timp ce Elvis Presley şi Jim Morrison cîntă pe o scenă improvizată aflată pe insula unde s-a refugiat Adolf Hitler.

La dezbaterea moţiunii de cenzură, deputatul sucevean care a fost la ALDE, care împreună cu alţi fugari din ALDE a înfiinţat ceva care se cheamă Forţa Naţională şi care de curînd s-a afiliat grupului PSD a spus la dezbaterea moțiunii de cenzură: „Zilele trecute am vorbit cu Mihai Eminescu. Știu, o să ziceți că sînt nebun, dar uneori îmi place să citesc din valorile poporului român. Știți cine a folosit prima dată sintagma « ciuma roșie »? Mihai Eminescu! Și el a folosit-o împotriva PNL-ului. După 150 de ani, ciuma roșie este încă în această sală. Îmi aduc aminte de ceea ce mai spunea Eminescu: inima caldă și mintea rece trebuie să fie atributele unui om politic. La voi este invers: aveți inima rece și mintea înfierbîntată”.

Dar domnul Băişanu nu vorbeşte numai cu Poetul Nepereche, ci şi cu liderii PSD, pentru a-şi aranja viitorul politic. În mediile politice sucevene se vorbeşte despre posibilitatea ca Alexandru Băişanu să candideze la Primăria Suceava din partea PSD. Zvonul pare de domeniul fantasticului, pentru că o asemenea decizie ar umple PSD-ul de penibil, din moment ce nu-i în stare să desemneze pe cineva cu vechime în partid pentru a candida la primărie. Penibilul ar avea o consistenţă sporită pentru că domnul Băişanu a mai candidat de trei ori pentru funcţia de primar al Sucevei, de fiecare fiind înfrînt de liberalul Ion Lungu.

Totuşi, dacă ar fi să candideze pentru a patra oară, Alexandru Băişanu ar avea şanse să cîştige? Ia vedeţi ce spunem în pagina 3.

Miercuri, 5 februarie, în cadrul săptămînalei conferinţe de presă, primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, a fost întrebat cum mai stă treaba cu candidatura sa, iar acesta a spus că a comandat un sondaj de opinie la care, în perioada 20 – 30 ianuarie, au răspuns 1.058 de persoane şi din care reiese că 46% dintre suceveni l-ar vota pentru cel de-al cincilea mandat. Domnul Lungu a declarat că au mai fost „măsurate” Mirela Adomnicăi de la PSD, Teodora Munteanu de la USR şi Cătălina Vartic, care între timp a plecat din Pro România, dar nu a spus ce scoruri au înregistrat acestea.

Noi am aflat că printre „măsuraţi” s-a numărat şi Ştefan Alexandru Băişanu, care s-ar clasa al doilea după Ion Lungu, acesta avînd în jur de 15 procente. Cum alegerile locale din acest an vor avea loc într-un singur tur de scrutin şi cum diferenţa dintre un candidat cu 46% şi unul cu 15% nu ar putea fi remontată nici dacă domnul candidat de pe locul II ar fi Brad Pitt, lucrurile sînt clare în ceea ce-l priveşte pe domnul Băişanu, care sare dintr-un partid în altul ca să-şi asigure continuitatea în politică la un anumit nivel.

Sorin AVRAM 

Fiţi sociabili!