Festivalul de blues, prima seară

Robben Ford? „Decît” enorm!

Cînd am parcat, mai sus de Hanul Domnesc, se auzea muzică. E clar, am ratat începutul Festivalului, ediția 2018. Am prins însă destul din concertul de debut al acesteia pentru a mă lămuri că deschizătorii de drum, Bluemans, sînt în bună regulă, lumea apreciind mai ales o reluare după Thin Lizzy. Următorul urcat pe scenă a fost Joe Rusi cu trio-ul său norvegian devenit… cvartet prin cooptarea pianistei și vocalistei Leslie Smith, a cărei orientare către un soi de soul-funky-blues a dus, ziceam eu, la schimbarea completă a repertoriului cu care ne obișnuise Mircea/Joe Rusi.

Discutînd cu el după concert, Mircea mi-a spus că de fapt e inițiativa lui, provocată de apariția unui număr imens de virtuozi ai chitarei, de care s-a umplut on-line-ul, așa că e tentat să se reorienteze către o zonă muzicală în care nu chitara e totul. O.K., m-a convins, și de fapt orice ar cînta, iubirea mea rămîne la fel de mare. Leslie e foarte bună, are o voce remarcabilă, armonizîndu-se perfect cu a lui Mircea, mai ales la cele două piese country-rock care efectiv m-au încîntat.

… Și a venit momentul așteptat de toți: Robben Ford, un monument al blues-ului, despre care Joe Rusi ne povestise de pe scenă că pe cînd el și Bobby Stroe erau studenți, cu vreo 20 de ani în urmă, seara, în cămin, ascultau Robben Ford și se întrebau cum ar fi să-l vadă „pe viu”! Și iată-l acum pe Bobby aducîndu-l la Suceava, iar pe Joe cîntînd pe aceeași scenă cu idolul din junețe. Robben a cîntat în formula de trio, ceilalți doi fiind la rîndul lor muzicieni de clasă. Însă Robben Ford e de-a dreptul colosal. Mi-au zis pricepuții din jurul meu că degeaba s-au uitat la ce face, că n-au înțeles nimic. Ba unul dintre ei a zis că a recunoscut un singur acord luat de Ford, un re major! Restul? Complet altceva decît în lumea normală! Mie mi-au sunat formidabil piesele în care a folosit pedalele care făceau chitara să sune ca orga.

La urmă, mi-a dat un autograf pe o enciclopedie în care nu știa că apăruse! S-a bucurat să se vadă acolo, iar eu cred că nu am greșit cînd i-am spus că prezența lui a înnobilat Festivalul, i-a conferit clasă. Mulțumim, Robben Ford, mulțumim, Bobby Stroe.

Fiţi sociabili!