Fălticeniul e în România, nu în Polonia

După lupte dure şi de lungă durată, în sfîrşit merele de Fălticeni şi-au găsit loc în lăzile hipermarket-urilor. Acest lucru a fost posibil pentru că producătorii au înţeles că trebuie să se asocieze.

Însă, tot există nemulţumiri la nivelul producătorilor de mere locali, după cum a declarat pentru „Monitorul de Suceava” Mircea Costişevschi, preşedintele Asociaţiei Pomicole Fălticeni şi membru fondator al Cooperativei Agricole „Livezile”: „O problemă foarte mare o reprezintă desfacerea, pentru că marfa din import face concurenţă neloială producătorilor autohtoni. Asta se întîmplă din cauza faptului că, de exemplu, în Polonia subvenţia este de 400 de euro la hectar, iar statul decontează transportul merelor din ţară spre locul de desfacere din ţara în care se face exportul. În România subvenţia în pomicultură este mai mică chiar decît cea pentru păşune, cu toate că cheltuielile la livezi sînt într-un an între 15.000 şi 20.000 de lei pe hectar. Comparativ cu Polonia sau cu alte ţări, care au negociat cu adevărat aceste subvenţii, subvenţia la hectarul de livadă este de 96 de euro pe an, însemnînd că nici măcar un tratament nu poţi să faci cu banii ăştia, din cele 15-20 de tratamente care trebuie făcute în mod obligatoriu pe an”.

În România nu există nici o reţea de supermarket-uri româneşti. „Unicarm”-ul nu se pune, pentru că are doar cîteva magazine prin partea de nord a ţării, unele dintre ele şi-n judeţul nostru. În schimb, de supermarket-urile poloneze „Profi” te împiedici la tot pasul. Şi nu doar în oraşe, ci şi pe la ţară.

Polonia şi Italia au desenat o axă încercînd să concureze axa Paris – Berlin, care a fost redesenată curînd în prezenţa tăcutului preşedinte al României şi a altor oficiali europeni. La Bruxelles sau la Strasbourg, Polonia se bate parte în parte cu oficialii europeni. La Bruxelles sau la Strasbourg, românii se bat parte în parte cu românii, dar nu pentru români. Aşa că pomicultorii de la Fălticeni n-au ce să viseze că vor avea şi ei parte, mîine sau poimîine, de subvenţiile pe care le au polonezii.  

Comentariu difuzat de Radio Top Suceava – 104 FM.

Fiţi sociabili!