Fă ce spune PSD-ul, nu ce face el

Pare-se că PSD-ului i-a luat Dumnezeu minţile. După ce că s-a apucat să-şi dea jos propriul Guvern, PSD-ul vrea să-şi dea şi foc la valiză în curtea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ca să nu avem vorbe, vă reamintim pe scurt că Jupânu’ a arătat, încă din startul procesului, că Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei condus de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, nu este îndreptăţit să intre în posesia a 166.000 de hectare de pădure. Am scris în numeroase articole că actualul Fond nu are cum să fie continuatorul fundaţiei cu acelaşi nume care a fost desfiinţată atunci cînd s-a instalat la putere regimul comunist, fiindcă fundaţia în fruntea căreia se află Înaltul Pimen este alcătuită din persoane fizice, şi nu din Biserică şi din instituţii ale statului, aşa cum era vechea fundaţie. Pînă la urmă, FBORB a pierdut definitiv procesul cu Statul Român pentru cele 166.000 de hectare de pădure. Introducerea fiind făcută, să ne îndreptăm atenţia către pădurea pe care Romsilva vrea s-o smulgă din braţele Bisericii din judeţul nostru. Nu este vorba despre cele 90.000 de hectare de pădure pe care Guvernul Năstase le-a făcut cadou Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în preajma alegerilor prezidenţiale din 2004, pentru a-l mai potoli pe Pimen Suceveanul, care toca PSD-ul de dimineaţa şi pînă seara. Nu este vorba despre cele 90.000 de hectare, pentru că acestea i-au fost luate de PSD Arhiepiscopiei imediat ce Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidenţiale. Noi vorbim despre cele cîte 30 de hectare de pădure pe care tot Guvernul Adrian Năstase le-a oferit fiecărui lăcaş de cult din judeţul Suceava în baza unei Ordonanţe. În total, Guvernul PSD şi apoi Parlamentul dominat de PSD au luat de la Romsilva 16.500 de hectare de pădure, pe care le-au trecut în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

La începutul anilor 2000, Guvernul Adrian Năstase a emis o Ordonanţă de modificare şi completare a Legii 1/2000, Legea fondului funciar, mai cunoscută ca Legea Lupu, care venea şi în sprijinul lăcaşurilor de cult. În baza Ordonanţei, Biserica Creştin- Ortodoxă, şi nu numai, a primit diferite suprafeţe împădurite. În judeţul Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a intrat în posesia a 16.500 de hectare de pădure, cîte 30 de hectare pentru fiecare lăcaş de cult existent pe raza judeţului. În prezent, există informaţii solide că Direcţia Silvică Suceava vrea să-i tragă Arhiepiscopiei pădurea de sub picioare. Însă, din ce am aflat noi, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor încă nu a primit vreo înştiinţare referitoare la acest subiect.

Oricum, Direcţia Silvică va fi pusă de Romsilva, capul răutăţilor în această chestiune, într-o situaţie delicată. Asta, pentru că atunci cînd Arhiepiscopia a fost împroprietărită cu cele 16.500 de hectare de pădure, din comisiile care au făcut transferul de terenuri au făcut parte şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice. În cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor funcţionează Direcţia Fondului Forestier Bisericesc, care se ocupă de exploatarea pădurii în regim silvic şi sub strictul control al instituţiilor statului cu atribuţiuni în domeniu. Aceste lucru ne-a fost explicat de fostul consilier economic al Arhiepiscopiei Cătălin Axinte, care ne-a mai spus că din banii obţinuţi din exploatarea pădurii, aproximativ jumătate sînt folosiţi pentru întreţinerea fondului silvic. Ceilalţi bani, ne-a spus preotul Axinte, se strîng într-un fond special din care se finanţează acţiuni sociale şi culturale. Cătălin Axinte a dat ca exemplu înfiinţarea spitalului de la Dolhasca şi a azilului de bătrîni la Cămârzani, şi sprijinirea materială a mai multor familii cu probleme financiare grave.

Aşa cum spuneam, ideea deposedării Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de pădurea primită pe vremea Guvernării Năstase aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor, aflată atunci ca şi acum în parohia PSD. O Regie care are la Suceava vreo 400.000 de hectare de pădure, care se pare că nu-i ajung, din moment ce tînjeşte şi după cele 16.500 de hectare pe care Arhiepiscopia este intabulată.

Cînd vine vorba de bani, PSD nu mai are nici un Dumnezeu. Mai mult ca sigur că PSD-ul vrea să pună mîna pe pădure şi, implicit, pe bani, pentru a avea cu ce să mărească pensii şi salarii, aşa cum a promis în campania electorală.

Parlamentarii PSD de Suceava, în frunte cu preşedintele partidului, senatorul Ioan Stan, care tare o mai fac pe-a credincioşii în campaniile electorale şi care nu mai contenesc să-şi facă cruci atunci cînd păşesc în biserici, ar trebui să vorbească la Bucureşti pentru a opri operaţiunea de deposedare a Bisericii din judeţul nostru de 16.500 de hectare de pădure.

Dacă tot vor să fie crezuţi că-s oameni credincioşi, pesediştii trebuie să o demonstreze. Făcutul crucilor nu-i suficient. Mai trebuie să facă ei cîte ceva şi pentru Biserică. Iar dacă nu pot să facă ceva bun, măcar să nu facă ceva rău.

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, este unul dintre politicienii care găsesc drumul spre Mănăstirea Putna de Sfînta Maria: „Sandule, n-o mai face pe misteriosul şi zi-le, bă, unde sîntem, ca să nu mai spună lumea că nu sîntem duşi la biserică”.

 

 

 

Fiţi sociabili!