Ești depășit, bătrîne, ești depășit

Am observat că Orest Onfrei și-a lăsat barbă. Și nu orice fel de barbă, ci o una albă. Și-ar fi lăsat și plete, poate, însă chelia care i s-a instalat în continuarea frunții l-ar fi lăsat. Pentru cititorii mai tineri ori pentru cei care s-au luat cu altele și au uitat cine este domnul Onofrei o să spun că acesta a fost un activ membru PNȚCD după 1990, iar după trecerea în neființă a partidului istoric a făcut politică în echipa lui Gheorghe Flutur. Cînd la PNL, cînd la PL-D, cînd la PDL, cînd din nou la PDL. Orest Onofrei a fost senator de Suceava și prefect al acestui județ.

După o lungă absență, Orest Onofrei a ieșit public în cadrul unui interviu video acordat newsbucovina, în care a făcut o paralelă între politica de ieri și cea de azi: „În anii `90 politica era foarte brutală, foarte violentă, dar între oamenii politici erau relații umane corecte”. De pildă, domnul Onofrei și-a adus aminte că era ”la cuțite” cu Gavril Mîrza, care la vremea respectivă era președinte al PSD și președinte al Consiliului Județean, dar asta nu l-a împiedicat să meargă la o nuntă organizată de familia acestuia. Și n-a refuzat nici invitația la nuntă făcută de familia vicepreședintelui PSD și al Consiliului Județean, Mihai Grozavu.

Lucrurile acestea nu sînt noi pentru cine cunoaște dedesubturile politicii și administrației de la acea vreme. Erau niște vremuri cînd politicienii autohtoni încercau să-i copie pe cei din Vest, care știau să facă distincția clară între bătălia politică și relațiile umane. Erau niște vremuri în care opozanții erau adversari politici, și nu dușmani politici. Erau timpuri în care latura umană nu se pierduse în marea de răutate, de egoism și de radicalism în care băltește clasa politică de astăzi. Clasă politică fiind mult spus, în fapt fiind vorba, în general, despre niște activiști de partide, cărora educația nu le va permite veci să ajungă la statutul de politician adevărat. Erau niște vremuri cînd reprezentanții formațiunilor politice se așezau la aceeași masă fără să-și dea în cap, încercînd să dea de cap problemelor cu care se confruntau comunitățile locale. A, că pe lîngă problemele comunității își rezolvau reciproc și problemele personale este altceva. Însă, așa se întîmpla și se întîmplă peste tot în lume. Azi, importante sînt doar interesele personale și de grup.  

Vorbind despre modul cum înțelegeau să se comporte deținătorii pîrghiilor politico-administrative de pe vremuri, vremuri nu prea îndepărtate, Orest Onofrei a concluzionat că ”astăzi nu mai există asta. Oamenii s-ar omorî unii pe alții, s-ar băga în pușcărie dacă ar putea. Asta nu folosește nimănui. Fără să-și dea seama, ei sînt persoane publice, sînt modele, generațiile care vin le iau de bune, că așa trebuie”. Presupun că este vorba doar despre o constatare, și nu și despre o mirare. Sper că domnul Onofrei nu se miră, că doar aude cum sună discursurile publice de la cel mai înalt nivel și știe foarte bine că peștele de la cap se împute. Și cînd se împute miroase în toată casa, adică nu doar în bucătărie. Bucătăria fiind locul unde cei mari fac porțiile, în timp ce restul casei este ocupat de popor. Iar poporul, auzind ce se întîmplă în bucătărie și ca să nu se plictisească pînă cînd cei mari îl servesc și pe el cu cîte ceva inundă rețelele de socializare cu butoaie întregi de ură, iar cînd iese în oraș are grijă să toarne și în drum cîteva găleți.

Dacă în ziua de astăzi nu ești egoist, tare în gură, cîrcotaș pe rețelele de socializare și radical în opinii, atunci ești depășit. Faci parte din trecut, un trecut întunecat din care nu vei mai putea ieși niciodată pentru a te bucura de lumina prezentului, dar mai ales de cea a viitorului. Deci, dacă Orest Onofrei se miră de cum stau lucrurile, e depășit. Subliniez: depășit pentru vremurile pe care le trăim.

Sorin AVRAM

Fiţi sociabili!