Eșecul transformat în fapt banal

Dacă la conducerea Primăriei Vatra Dornei, a Consiliului Județean Suceava și a Guvernului s-ar fi aflat PSD, liberalii ar fi asmuțit iadul pe social-democrați din cauza plecării concernului francez ”Lactalis”. Dacă francezii ar fi închis fabricile de prelucrare a laptelui de la Floreni și Vatra Dornei, atunci liberalii ar fi început să țipe că socialiștii, că ciumele roșii pun pe fugă investitorii din cauză că, pe lîngă faptul că-s corupți, mai sînt și incompetenți și leneși, și-i urăsc pe investitorii străini. Dacă fabricile s-ar fi închis sub conducerea PSD, liberalii suceveni ar fi plîns de mila Bazinului Dornelor, iar lacrimile lor s-ar fi vrut a fi un balsam pentru mîinile muncite ale crescătorilor de animale din zonă.

Numai că se pune lacăt pe cele două unități de producție în timp ce la Primăria Vatra Dornei este PNL, la Consiliul Județean este PNL, iar la Guvern tot PNL, adică partidul care promite investiții, investiții și iarăși investiții, și aducerea de investitori străini.  

În tămbălăul creat de plecarea ”Lactalis” s-a făcut auzită și vocea deputatului liberal de Suceava Bogdan Gheorghiu, care este membru al Guvernului României în calitatea sa de ministru al Agriculturii. Scuze, al Culturii.  Domnul Gheorghiu a declarat senin, mai senin ca cerul Dornelor în zilele frumoase de vară: ”Eu consider că e un moment propice să ne luăm soarta în mîini și să înțelegem ceea ce spunea de mult timp Gheorghe Flutur, și anume să asigurăm tot suportul producătorilor locali pentru ca aceștia să creeze o asociere puternică și competitivă. Haideți să scăpăm de obiceiul de a sta și a ne plînge de milă, pentru că nu ne este caracteristic. Ok, o companie străină a plecat din Suceava. Dar nu ne-a luat nimeni pășunile, vitele sau experiența producătorilor locali și a celor care au lucrat în acest domeniu. Să facem lucrurile așa cum știm noi mai bine, cu responsabilitate și implicare. Vă asigur de tot sprijinul Guvernului și al autorităților locale și sînt convins că putem deveni o concurență importantă”.

Dar cum știm noi mai bine să facem lucrurile, în condițiile în care în Bazinul Dornelor nu există, de pildă, nici un punct de sacrificare a animalelor, iar făbricuțele din zonă nu ar putea să preia tot laptele pe care-l dau vacile care, de la an la an, sînt tot mai puține? În ceea ce privește asocierile ”puternice și competitive” acestea există doar în discursurile activiștilor de partid.

Prin calmul afișat, domnul Gheorghiu a încercat să transforme un eșec al autorităților într-un fapt banal care, de fapt, ar fi spre binele zonei. Evident, ministrul deputat nu avea cum să dea în liberali, dar putea să tacă. Sau nu putea?

Totuși, trebuie apreciată decența de care a dat dovadă Bogdan Gheorghiu, care nu a dat vina pe PSD pentru plecarea ”Lactalis”, așa cum o fac unii dintre colegii săi, care, pentru tot ce eșuează în țara asta, arată cu degetul spre social-democrați.

Însă, de fapt, domnul Gheorghiu nici nu avea de ce să înfiereze PSD-ul, pentru că în Bazinul Dornelor nu s-a întîmplat nimic rău. Din contră, ministrul deputat a dat de înțeles că e bine atunci cînd un investitor pleacă și fabricile se închid.  

Fiţi sociabili!