Eric Gales, trimisul cui?

Festivalul de blues, seara a doua

Eric Gales, trimisul cui?

A doua seară a debutat cu „britanicul” John Montana & The Contact. Cînd, pe la o bucată, i-am spus lui Hanno că ăsta chiar nu-mi place, mi-a zis că-i normal, fiindcă nu toți românii simt blues-ul. Care români? Păi, zice el, nu-l știi de cînd cînta la nu știu care grup, pînă să se care în Anglia? Nu, nu-l știam, dar nu-i pagubă. Oricum, așa am înțeles și de ce vorbea englezește cu greșeli!

A venit apoi Rareș Totu. Cu Midnight Sun, printre ei fiind și dragul de Cosmin Farcaș la keyboards. Și cu Dean Bowman, același fenomenal vocalist, altul care mi-e drag pe veci.

Lumea începuse deja să se adune mai multă decît de obicei și să trepideze în așteptarea lui Eric Gales. Cred că nimeni din asistență nu-l mai văzuse live. Nici măcar Hanno Hofer și Claudiu „Nașu’” Purcărin, doi Nightlosers veniți ca spectatori în acest an pentru așteptatul fenomen. …Și a venit. Alături de el soția, la percuție, încă un toboșar (ăsta, adevărat!) și un bassist care se juca și pe niște clape. Din cînd în cînd mă uitam la public. Unii erau uluiți. Alții se bucurau și țopăiau, însă alții încercau evident să găsească termen de comparație. Iar cînd a luat-o de nebun prin mulțime, pe culoarul dintre garduri, dar și direct în public, ne-a topit pe toți, bucurîndu-se chiar ca un copil de reacțiile absolut formidabile ale tuturor și ale fiecăruia în parte. A ținut și vreo două speech-uri din inimă, în care ne-a declarat iubire veșnică și a promis că va veni cît de curînd înapoi.

Ceea ce face Eric Gales cu chitara nu se poate compara cu absolut nimic. Și cu nimeni, chiar dacă o ține ca Jimi Hendrix. Iar cînd cîntă vreo piesă de-a lui Hendrix, nu-l copiază, nu face „cover”, ci o transformă în piesa lui. O simte, adică, în felul lui propriu, aproape de neînțeles de noi, oamenii obișnuiți, născuți și crescuți pe Terra.

De atunci încoace mă întreb doar de unde vine Eric Gales. Al cui trimis o fi? Și de ce oare pe planeta lui ființele se nasc cu chitare în prelungirea mîinilor?

Fiţi sociabili!