Emil Ursu

După vreo doi ani de aşteptare, timp în care dosarul a fost plimbat pe la mai multe ministere pentru avizele necesare, în sfîrşit Muzeul Bucovinei a primit ceea ce merita. Şi anume, statutul de muzeu de importanţă naţională.

Comunicatul Ministerului Culturii arată că: „Guvernul României a adoptat, în ședința din 12 august 2019, o Hotărîre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei. Motivul care stă la baza emiterii prezentului act normativ și, implicit, a recunoașterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanță națională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național, printre care se numără Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră, precum și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, colecția de Scolytide și colecția de Malofage « Ștefan Negru ». Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber”.

Ei bine, Ministerul Culturii s-a grăbit cu anunţul. De fapt, nu săptămîna trecută s-a dat HG-ul, ci urmează să se dea în această săptămînă.

Avansarea în grad, dacă putem să-i spunem aşa, înseamnă o recunoaştere o importanţei acestei instituţii muzeale la nivel naţional. Şi mai înseamnă că muzeul condus de Emil Ursu va fi privit cu alţi ochi în plan extern. Felicitări!

Fiţi sociabili!