Elicopterul

Reporter: Cum vă mai simţiţi, domnule preşedinte, în actuala conjunctură politică?

Politician: Mă simt bine, merci. De ce mă întrebi treaba asta, în loc să mă întrebi lucruri importante?

Reporter: Vine şi rîndul lucrurilor importante. Însă eu am aflat, între timp, că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a fost demis, miercuri, în urma moţiunii de cenzură iniţiată de PSD și UDMR. Moţiunea de cenzură a întrunit 261 de voturi „pentru” și 139 de voturi împotrivă.

Politician: N-ai ţinut minte ce-a zis Ludovic Orban cu prilejul acestei mascarade pesediste?

Reporter: Reamintiţi-mi dumneavoastră dacă eu am omis ceva din ce-a zis domnul Orban.

Politician: Domnul Orban a spus că, după căderea Guvernului, domnia sa a căzut în picioare. Asta ce-ţi spune ţie ca ziarist responsabil?

Reporter: Mie îmi spune exact ce-a spus domnul Orban. Dumneavoastră, ce spuneţi despre dumneavoastră în actuala conjunctură politică?

Politician: În ce calitate vrei să-ţi spun treaba asta?

Reporter: În calitate de preşedinte, desigur!

Politician: Fii mai clar: în calitate de preşedinte de Consiliu Judeţean sau în calitate de preşedinte al Ligii aleşilor locali din PNL?

Reporter: Hai să zicem că în ambele calităţi. Dar să începem cu prima calitate. După căderea Guvernului prin moţiune de cenzură dumneavoastră aţi căzut tot în picioare?

Politician:  Să vă fie clar că eu n-am căzut niciodată, nici în picioare, nici în fund, nici pe burtă. Dar în ultima perioadă asistăm la derapaje din ce în ce mai dese ale domnului Ioan Stan, care, cu ipocrizie, aduce în spaţiul public minciuni grosolane, în loc să încerce să facă ceva pentru acest judeţ, un judeţ pe care PSD-ul l-a blocat pur şi simplu.

Reporter: Credeţi că domnul senator Ioan Stan a căzut vreodată?

Politician: Să fii tu sănătos de cîte ori a căzut în fund acest senator. Ca dovadă fiind aceste derapaje din ce în ce mai dese prin care, cu ipocrizie, aduce în spaţiul public minciuni grosolane.

Reporter: Fiţi sigur că am să-l întreb şi pe dumnealui despre căzăturile pomenite de dumneavoastră şi despre derapajele la care faceţi referire. Dar să ne întoarcem la dumneavoastră.

Politician: Întoarce-te tu, că eu nu mă întorc nicăieri. Ce mai vrei să ştii în această privinţă?  

Reporter: Aş vrea să ştiu de la ce v-aţi luat. De la alegeri anticipate sau de la elicopter?

Politician: În primul rînd, de la elicopter. Este o preocupare pe care am avut-o chiar din primul an al acestui mandat şi acum, în sfîrşit, după ce recent am avut o discuţie şi cu Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, am primit asigurări că judeţul Suceava va primi un elicopter SMURD. Apoi, chiar Raed Arafat ne trimite un răspuns prin care este contrazis Ioan Stan.

Reporter: Ioan Stan a mai zis şi alte declaraţii care v-au supărat?

Politician: Desigur că a mai zis. De exemplu, propunerea ca municipiul Cîmpulung Moldovenesc să fie punct de operare aeromedicală vine chiar din partea domnului Arafat, pe care Ioan Stan îl invocă într-un comunicat de presă.

Reporter: Adică vreţi să spuneţi că şi domnul Stan a solicitat un elicopter de la domnul Raed Arafat?

Politician: Vreau să spun că ar fi de bun-simţ ca Ioan Stan să înceteze cu ipocrizia.

Reporter: Vreţi să-i transmit eu treaba asta prin intermediul acestui interviu sau îi transmiteţi dumneavoastră direct şi personal?

Politician: Ca să nu mai pierdem vremea, vreau să-i transmit chiar acum. 

Reporter: Vă rog să-i transmiteţi imediat, că eu consemnez.

Politician: Îi transmit răspicat, cu picioarele pe pămînt, că ar fi de bun-simţ să înceteze cu ipocrizia şi să înceteze a mai minţi populaţia.

Reporter: Vă puteţi referi mai concret?

Politician: Mă refer mai concret, chiar acum: lumea ştie foarte bine cum stau lucrurile, se ştie că guvernarea PSD a blocat efectiv judeţul Suceava. Şi atunci, poate că, în aceeaşi notă de ipocrizie pe care o manifestaţi în ultima perioada, veţi spune, domnule Stan, că şi blocarea proiectului pe apă-canal de 240 de milioane de euro, neplata de lucrări efectuate la centura Sucevei, restanţele la plata concediilor medicale, gaura de 30 milioane de euro în plata proiectelor PNDL, tergiversarea realizării conductei de gaz metan pînă la Vatra Dornei sînt şi acestea ficţiuni?

Reporter: Cum vreţi să vă răspundă domnul Ioan Stan la aceste acuzaţii şi la aceste întrebări frontale?

Politician: Cum vrea el.

Reporter: În pauza de publicitate mi-aţi spus că acestea sînt doar cîteva exemple de blocaje grave, de lucruri nerealizate de guvernarea PSD, pe care liberalii trebuie să le rezolve şi le vor rezolva. Cum le vor rezolva liberalii dacă acum au un guvern demis şi un premier căzut în picioare?

Politician: Le vom rezolva prin alegeri anticipate.

Reporter: Dar iată ce mi-a declarat domnul Stan, tot într-o pauză de publicitate. „Nu ne e frică nici de anticipate și vrem primari într-un singur tur. Iar după afirmaţiile făcute în Parlament, războiul e total cu PNL”. Permiteţi aşadar o întrebare incomodă?

Politician: Permit.

Reporter: Vă dotaţi cu elicopter ca să-i băgaţi lui Ioan Stan spaima în oase?

Politician: Arondarea unui elicopter pentru judeţul Suceava este absolut necesară, atît pentru intervenţiile în sezonul cald, la alegerile anticipate, dar şi pe timp de iarnă, în caz de avalanşe pesediste, sau pentru intervenţii la accidente electorale în zone greu accesibile.

Fiţi sociabili!