Efectele pandemiei?

E știut faptul că în  situații speciale se produc întîmplări sau evenimente speciale. Tocmai de aceea, în plină revenire în forță a pandemiei, se întîmplă lucruri care în condiții de tihnă planetară cu siguranță că nu s-ar fi putut produce.

Printre evenimentele care mi-au atras atenția în ultimele cîteva săptămîni, în care ne-am ocupat cu predilecție de aniversările unor enormi muzicieni, se numără și acțiunea în justiție pe care Neil Young a declanșat-o împotriva numitului Donald Trump, președintele actual (dacă-mi permiteți un pronostic: și viitor!) al Statelor Unite. Motivul este utilizarea fără plata drepturilor de autor a unor piese create și cîntate de Neil Young sau de Crosby, Stills, Nash&Young în diverse ocazii, de la campania electorală pînă la întîlniri cu susținătorii ori conferințe pe diverse teme. Asta îmi amintește că în urmă cu mulți ani la fel procedase și Nicu Covaci, care se războise cu nu mai știu ce partid(e) care se folosiseră de piese Phoenix compuse de Nicu. Nu mai știu cum s-a finalizat tărășenia, deși cred că obediența, chiar slugărnicia instanțelor de judecată de la noi, nu putea să dea cîștig de cauză unui cîntăreț oarecare în dauna ditamai domnilor politicieni! Dincolo, am convingerea că Trump va avea de plătit daune consistente, fiindcă printre chestiile cu care nu glumește nimeni în lumea normală se numără, la loc de frunte, drepturile de autor.

Ei, dacă am ajuns aici, atunci să semnalăm și interviul pe care Paul McCartney l-a acordat revistei GQ în  numărul din  4 august, în care lămurește, pentru prima dată, povestea procesului pe care el însuși l-a intentat, în 1969, celorlalți trei Beatles! Totul a plecat de la moartea managerului și prietenului lor Brian Epstein. Cel care a preluat atributele acestuia, un anume Allen Klein, a înhățat și drepturile asupra tuturor pieselor Beatles. Paul a vrut să-l dea în judecată, însă cineva, om de bine, i-a spus că individul n-avea calitate procesuală și că singurii pe care putea să-i cheme în instanță (spre a le salva drepturile, deci averile!!!) erau… The Beatles. A făcut-o, a cîștigat, i-a salvat, dar a fost acuzat, absolut pe nedrept, că îi ura și îi dușmănea. 

Fiţi sociabili!