Din ce în ce mai mult lume este sătulă de politicieni și de politică pînă peste cap. Motive există cu duiumul, acestea adunîndu-se de la an la an și după fiecare dezamăgire produsă de cei care au promis schimbarea și au sfîrșit la fel ca cei pe care i-au dat la o parte ca să se așeze ei pe scaunele din fața butoanelor. O primă subliniere este aceea că nu toți cei care se învîrt în politică sînt politicieni, majoritatea fiind activiști de partid. A fi politician înseamnă mult mai mult decît să-ți plătești cotizația și să mergi pe la partid ca să ridici mîna la ședințe, iar după aceea să discuți despre ce-au mai făcut șefii de la București, ce-ți mai fac copiii și cît de slab a început să joace echipa de fotbal cu care ții.
De regulă, cetățenii pun semnul egal între șefii de la București și cei din teritoriu. Pentru oamenii care sînt așteptați la vot, uneori degeaba, membrii PSD Suceava, de la cel mai mic și pînă cel mai mare, sînt ca Marcel Ciolacu, cei de la PNL sînt ca Nicolae Ciucă, cei de la Alianța Dreapta Unită sînt ca Dan Barna, iar cei de la AUR sînt toți ca George Simion. În municipiul Suceava, și nu doar, au fost amplasate corturi pentru strîngerea de semnături necesare depunerii candidaturilor pentru primărie, consiliul local, președintele consiliului județean, consiliul județean și Parlamentul European. Și partidele nu au avut de strîns puține semnături. A fost un chin pentru oamenii plasați în corturi sau pentru cei care au umblat pe străzi să adune suficiente semnături, pentru că oamenii, așa cum spuneam, sînt sătui de politică și de cei care se ocupă cu așa ceva pînă în gît. Unii i-au ocolit, dar alții au avut o atitudine sfidătoare sau chiar jignitoare.
Referindu-ne strict la alegerile locale, vorbim despre semnăturile pentru funcțiile de primar, președinte de consiliu județean, consilier local și consilier județean. Oraș fără primărie nu există, iar primărie fără primar și fără consiliu local la fel. Cum ar trebui să se întîmple? Ar fi mai bine să fie desființat consiliul local, iar primarul să fie numit? De către cine? Și pentru ce perioadă? Și fără un consiliu local oare un primar nu și-ar face mai tare de cap? Județ fără conducere, la fel, nu există. Bun, că ar trebui ca să fie o singură conducere, nu și consiliu județean, și prefectură, asta este altă discuție.
Sistem mai bun decît cel democratic nu există. Iar sistemul democratic înseamnă mai multe partide și alegeri.
Apoi, cine candidează pentru funcțiile înainte amintite? Candidează niște oameni din Suceava, Cîmpulung Moldovenesc, Burla, Izvoarele Sucevei, Sadova, Fălticeni, Dumbrăveni, etc. Acei oameni sînt muncitori, agricultori, ingineri, doctori, economiști, fermieri ș.a.m.d. Unii dintre ei abia s-au înscris în partide din proprie inițiativă sau la rugămințile unor șefi, rude sau prieteni. Pe acești oameni îi cunoaștem personal, doar am auzit de ei sau habar n-avem cine sînt, dar în epoca rețelelor de socializare putem afla dacă vrem. Unii sînt mai competenți, alții mai puțin competenți, dar nu toți sînt incompetenți. Unii sînt bandiți, alții sînt cinstiți, dar nu toți sînt bandiți. Unii sînt leneși, iar alții sînt harnici, dar nu toți sînt leneși. Unii sînt mai proști, iar alții sînt mai deștepți, dar nu toți sînt proști. Chiar toți sînt o apă și-un pămînt? Ca medici, ca ingineri, ca fermieri și ca dulgheri sînt buni, dar ca membri ai unui consiliu local sînt răi? Și după ce se înscriu într-un partid maiștrii și profesorii se tîmpesc cu totul, le cresc bube pe față și aleargă după oameni ca să-i prindă, să-i înțepe și să le bea sîngele?
Oare toți cei care participă la alegeri sînt răi, iar noi, cei de pe margine, sîntem cu toții buni? Oare cei care fac parte din așa-zisa clasă politică nu reprezintă fix oglinda societății din care facem parte, pentru că aceștia sînt de toate vîrstele, clasele sociale, credințele religioase și crezurile politice, și sînt dintre noi, nefiind importați nici din Elveția și nici din Senegal.
Cel mai important este că avem dreptul de a alege. Putem alege pe cine vrem sau putem să nu mergem la vot. Este alegerea noastră. Că nu iese cine vrem noi de fiecare dată ori că cel pe care-l votăm este ales și după aceea ne dezamăgește asta este o altă poveste.