Ieșirea fermierilor în stradă cu tot cu utilajele din dotare a scos la iveală unele dintre problemele grave ascunse de conducătorii României, țară membră a UE și a NATO, sub un strat gros de vorbe. În primul rînd s-a demonstrat că infrastructura rutieră este la pămînt. Cu două tractoare și cu trei combine s-a blocat drumul cu cele două benzi obosite care duce către granița cu Ucraina.
Apoi, ditamai județul de frontieră nu are un laborator pentru testarea produselor agricole, pentru a vedea cîte substanțe chimice conțin acestea. Una dintre nemulțumirile fermierilor este aceea că nu există un asemenea laborator care să controleze calitatea cerealelor ucrainene care au sufocat Portul Constanța, lăsîndu-i pe agricultorii noștri cu grîul crescut conform standardelor europene în brațe. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, medicul veterinar Sorin Voloșeniuc, a avut o serie de întîlniri cu fermierii și a declarat la Radio Top că neexistînd un laborator care să constate ce fel de pesticide și de insecticide și cîte s-au folosit de către ucraineni, probele se trimit la București, la Constanța sau în județul Ialomița, iar rezultatele vin după mai bine de o săptămînă, atunci cînd cerealele sînt departe. Fără niște rezultate de laborator, chiar dacă există suspiciuni legate de un transport acesta trebuie lăsat să plece, spune domnul Voloșeniuc: ”Tu nu poți să blochezi un transport, fie că este pe calea ferată, fie că este rutier. Nu pot să-l blochez pentru că el vine cu un buletin și cu un certificat de calitate din Ucraina, care spune că este conform”. Cu un laborator propriu rezultatele ar ieși în 48 de ore, caz în care se poate interveni asupra transportului. Fie acesta este trecut de la categoria consum uman la cel pentru hrănirea animalelor, fie este distrus, dacă rezultatul probelor este dezastruos. Măcar bine, totuși, că există un laborator pentru depistarea metalelor grele, care oferă rezultatele în trei ore și care a permis DSV Suceava să blocheze anumite transporturi de ciuperci. Dacă statul ar băga bani, un laborator care să depisteze 600 de compuși chimici ar putea deveni funcțional pînă la finele anului. Partea bună este, conform domnului Voloșeniuc, că DSV Suceava are personal pregătit să lucreze într-un asemenea laborator.
Pe de altă parte, la fel ca în cazul absolvenților de medicină umană, și cei care termină medicina veterinară sînt cu dor de ducă. Sorin Voloșeniuc colaborează cu facultatea de profil din Iași unde predă un modul și spune că într-un an sînt 270 de studenți, din care 70 de studenți străini. Din păcate, peste jumătate dintre ai noștri pleacă să lucreze în străinătate, cei mai mulți în Marea Britanie.
Marele port din Constanța este, de fapt, un port mititel, statul neînvrednicindu-se să îl dezvolte. Totodată, nici capacitățile de stocare a cerealelor nu au fost dezvoltate.
Vestea bună este că România este principalul exportator de ovine din Europa, cu o producție de 3 milioane de capete! Partea proastă este că s-au exportat foarte multe animale vii și mai puține preparate din carne de oaie. O altă parte proastă este că cel mai mare exportator de ovine din Europa nu are nici măcar o singură fabrică pentru prelucrarea lînii de oaie, aceasta aruncîndu-se. Sorin Voloșeniuc spune că date fiind rasele care se cresc la noi, lîna poate fi folosită în special pentru materialele izolatoare din construcții. Pe lîngă faptul că se pierd bani aiurea se mai și poluează mediul. Cică acum ar fi discuții pentru deschiderea unui centru național pentru prelucrarea lînii undeva în județul Olt, dar ce să faci cu un singur astfel de centru în țara care este numărul 1 la exportul de ovine din Europa?
Dacă stai de vorbă cu cîte un specialist din fiecare domeniu de activitate îți dai seama cît de multe și cît de grave sînt problemele din domeniile respective și te întrebi, firesc, ce naiba au făcut și fac cei care au condus și conduc țara noastră și cohortele de funcționari care așteaptă zilele libere cu tot cu punți și indexarea salariilor cu rata inflației, cel puțin.
România este o țară plină de probleme bine ascunse sub un strat gros de vorbe și de promisiuni neonorate, care ies la suprafață doar atunci cînd trece cîte un tractor cu plug și trage vorbele de pe ele.