Your browser does not support the audio tag. https://live.radiotop.ro/radio/8000/radio.mp3?1605648477
Acasă Editorial Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, un elev bun, dar care nu-i de...

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, un elev bun, dar care nu-i de olimpiadă

Cu cîteva zile înainte de debutul noului an școlar, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a semnalat și bine a făcut. Domnul prefect a semnalat în cadrul videoconferinței cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul de Interne, Lucian Bode. Alexandru Moldovan a semnalat, de exemplu, lipsa cabinetelor școlare și a personalului medical din unitățile de învățămînt. Este anormal ca într-un județ în care sînt nu mai puțin de 100.000 de elevi să nu fie decît 71 de cabinete medicale, 13 cabinete stomatologice și 20 de medici.

Prefectul a semnalat și faptul că sînt prea puține microbuze școlare. În cel de-al doilea județ ca întindere din țară există numai 136 de mașini pentru transportul elevilor. Școlile solicită 23 de microbuze electrice (8+1) și 132 de microbuze electrice (16+1).

Bun, astea sînt chestiunile clasice, ca să spun așa. Domnul Moldovan și-a făcut temele ca un elev bun, dar nu mai mult de atît. ”Laptele, cornul și mărul” își vede de drum mai departe. Prefectul ar fi putut să se intereseze și să vadă ce este cu acest program: trebuie el lăsat să meargă în continuare ori trebuie oprit definitiv sau doar pentru a i se aduce niște îmbunătățiri? De pildă, la Școala Gimnazială nr. 1 Suceava, sub 20% din cei aproximativ 800 de elevi au cu adevărat nevoie de acest program. O spune directoarea unității de învățămînt, Gabriela Mihai, fostă conducătoare a Inspectoratului Școlar Suceava. La Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, aproximativ 30% din cei peste 1.500 de elevi au nevoie de lapte, corn și măr. O spune directoarea colegiului, Anca Tronciu.

Într-un județ cu aproximativ 700 de unități de învățămînt, doar șase au fost prinse în programul ”Masă caldă la școală”. Este îmbucurător faptul că tot mai puțini copii au nevoie de sprijin pentru a nu umbla cu burta goală, dar chiar numai șase școli? Oare n-ar fi bine ca parte din banii de la ”Laptele, cornul și mărul” să fie transferați la ”Masă caldă în școli”? Asta ar fi fost interesant să afle domnul prefect și să le comunice domnilor de la București.

Din nefericire, sînt copii care nu vin doar cu burta goală la școală, ci și cu haine de căpătat și cu pantofii rupți. Oare parte din banii cu care se achiziționează cornuri, lapte și mere nu ar putea fi folosiți pentru a le cumpăra haine și încălțări celor mai necăjiți dintre necăjiți? Nu de alta, dar unii părinți nu-și lasă copiii la școală din acest motiv sau copiii refuză să meargă la ore de teamă să nu rîdă colegii de ei.

E bine că prefectul județului Suceava s-a prezentat cu lecțiile făcute în fața mai marilor de la București. E bine că Alexandru Moldovan a fost cu mîna pe sus și a demonstrat că a învățat. Deci, este un elev bun, dar nu foarte bun. Un elev foarte bun are inițiativă. Un astfel de elev propune rezolvarea unor probleme mai complicate sau solicită aprofundarea dezbaterilor pe marginea unei cărți pe care profesoara de limba și literatura română a recomandat-o.

Copii care chiar au nevoie de mîncare, de haine și de încălțăminte sînt în toată țara, nu doar în județul nostru, iar prefectul de Suceava ar fi putut să aibă inițiativa de a solicita Bucureștiului să regîndească sistemul de sprijinire a acestora la nivel național.

Cum nu a făcut-o, Alexandru Moldovan rămîne doar un elev bun, deci unul care nu că nu va lua niciodată primul loc la o olimpiadă națională, dar nici măcar nu va ajune acolo.

Exit mobile version