Prorectorul responsabil cu activitatea științifică din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, profesorul universitar doctor Mihai Dimian, a obținut doctoratul în inginerie electrică la Universitatea din Maryland, College Park, SUA, și a beneficiat de o bursă post-doctorală de la Institutul Max Planck din Germania. Domnul Dimian a fost profesor asistent la Universitatea Howard din Washington DC.
De aceea este interesant de ascultat ce spune acesta referitor la tinerii români care aleg să studieze în străinătate, în detrimentul universităților românești: ”În primul rînd, trebuie să îi facem să stea în țară. Pe de altă parte îngrijorarea mea nu este că acești tineri vor ajunge să studieze în străinătate. Este important ca ei să își aleagă o cale care li se potrivește cel mai bine pentru dezvoltarea lor. Îngrijorarea mea este că majoritatea acestor tineri aleg să studieze în străinătate și să nu se mai întoarcă în țară. De aceea, în primul rînd ceea ce vreau să le transmit eu lor e că, indiferent de calea pe care ei o aleg, îi așteptăm în țară. Am fost plecat 15 ani din țară, am fost pe la marile universități ale lumii, sînt oportunități care poate acum nu le putem oferi în România, însă ceea ce este important, după această experiență, să vină să contribuie la dezvoltarea țării. Constat că sînt foarte multe oportunități în țară”.
În cadrul unei emisiuni la Radio Top, domnul Dimian a făcut o paralelă între ce era învățămîntul universitar românesc în urmă cu 20-30 de ani, atunci cînd domnia sa a ales să studieze în străinătate, și ce este acum: ”Pe de altă parte, e bine să se uite ce avem acum în țară. Este complet diferit de ceea ce am lăsat eu cînd am plecat din țară. La începutul anilor `90 am studiat facultățile din România, apoi cele din străinătate. Schimbarea este radicală, condițiile de-acum, condițiile de cazare care atunci erau foarte rele. Stăteai șase în cameră, aveai baie la comun și apă caldă trei zile pe săptămînă. Atunci, în străinătate părea un lux, dar acel lux este o regulă acum și în România. Dacă ne uităm cum arată căminele de la USV, și îi invit să le viziteze, în primul rînd constatăm că sînt condiții de cazare și de masă foarte bune, și poți să îți faci treaba principală, aceea de a studia, fără probleme. Apoi, ne uităm în laboratoare. Constatăm că investițiile care au fost făcute și cele care vin, vorbim numai într-un singur proiect de 5 milioane de euro, digitalizarea USV. Vorbim de laboratoare care în multe universități din străinătate nu există. Laboratoare de calculatoare cuantice în multe universități din afară nu există. Foarte puține au. Laboratoare de inteligență ambientală, laboratoare de neuroestetică, lucruri care, repet, nu mai sînt doar laboratoarele de bază, ci sînt laboratoare noi, și ei atunci trebuie să se uite”.
Deci, masă, casă și laboratoare dotate. Dar profesorii? Mihai Dimian: ”Mergem în străinătate, pentru că acolo poate sînt profesori mai buni. Hai să vedem că în ultimii ani s-au întors în România, în Suceava, aproximativ 30 de profesori și cercetători din străinătate. Păi, profesorii ăia predau la universitățile alea la care tu vrei să te duci, dar sînt și aici. Eu predam la Universitatea Howard din capitala SUA, domnul Covașă preda în Pennsylvania, acum este decanul Facultății de Medicină, Aurelian Rotaru era la Universitatea New Orleans, Lucian Păscuț era la Rogers, în New Jersey. Iată că acești oameni, pentru care tu zici că te duci acolo și că sînt profesori mai buni, au început să revină în țară. Deci, eu spun că este o schimbare fundamentală. Poate că acum 10 ani vedeai lucrurile într-un fel în privința universităților din România. Cel puțin la USV dinamica transformării este una mare. Avem 30 de programe noi, o treime din oferta universității nu era acum cinci ani de zile”.
Profesorul universitar doctor Mihai Dimian a obținut doctoratul în inginerie electrică la Universitatea din Maryland, College Park, SUA, și a beneficiat de o bursă post-doctorală de la Institutul Max Planck din Germania. Domnul Dimian a fost profesor asistent la Universitatea Howard din Washington DC, este numărul 2 al universității sucevene de ani de zile și a derulat numeroase proiecte de cercetare. Așadar, avem de-a face cu o voce autorizată. O voce care merită ascultată înainte de a pleca la drum. Fie către o universitate de la noi din țară, fie către una din străinătate.